A fák élete

Összes megtekintés: 213 

\'\'

Elkeserítő hogy az emberek nem veszik figyelembe a fák élhetőségét. Ültetik a fákat össze vissza és nem gondolkodnak el azon, mi lesz ha felnő. Lesz-e elég élettér a fák terebélyesedésére? Kertekben, házak között nőnek fel, súrolják a szomszéd falát, csatornáját és mi lesza vége? Idő előtt kivágják, pedig élhetnének akár száz évet is. Amire ez bekövetkezik dörzsölhetik a kezeiket, szemeiket a felelőtlen, idő után észre térő tulajdonosok, netán valódi könnyeket is hullajthatnak a fákért/ és a pénzükért a drága kivágásért/, de nincs mit tenni, a fákat ki kell vágni. Viszont a kivágott fák itt hagyják az emlékeiket, a forró nap ellen védett árnyékot, a madárfészkek ringó bölcsőjét és benne a fiókák kedves csicsergését, a hópaplanok gondoskodó látványát, a szél dúdolását, az esőcseppek hullatását, és az eső utáni tiszta levegő áramlását. Védjük a fákat, hagyjunk nekik életteret, hogy túléljenek bennünket, és nemzedékek ismerjék meg és érezzék , lássák mindezeket, és elmondhassák azt, hogy a fák is tudnak beszélni. Magukban hordozzák az ősök emlékeit. Az élő múzeumunk ők.

2o2o.08.04.

Fehérvári Zsófia/ bruxinelli/

“A fák élete” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Kedves Gyöngyi !
  Köszönöm, hogy te is így látod. Sajnos vidéken is ez a tapasztalat, pedig itt igazán lenne hely a fák felnevelésére.

  Köszönöm hozzám való figyelmedet, szeretettel várlak máskor is, szerteném ha a véleményedet kifejtenéd más írásomnál is.
  Szeretettel, Zsófia.

 2. Kedves Zsófia!
  Milyen igaz ez az írás. Nagyon szeretem a fákat és vérzik a szívem amikor barbár módra bánnak velük, élő tanúi ők az embertelenségnek. Szeretettel: gyöngyi(f)

 3. Kedves Magdi !
  Sokszor átgondoltam már én is, hogy inkább fele annyi fa is elég lenne a kertben, de sajnáltam a kis csemetéket, meghagytam és nagyon egymásba nőttek.
  Köszönöm véleményedet, szeretettel, Zsófi.

 4. Kedves Rita !
  A meglátásoddal én is egyetértek és azt veszem észre Te is helyteleníted a meggondolatlaul ültetett fák elhelyezését. Milyen szépek a fák távolról nézve, helyet hagyni nekik minden irányban és fölfele sem szabna határt a sok vezeték a növésükben.
  Köszönöm véleményed.
  Szeretettel ,Zsófi.

 5. Kedves Zsófi!

  Egyetértek véleményeddel, ültetéskor kellene jól átgondolni, milyen fát hova ültetni, megfelelő életteret kell biztosítani számukra,
  Sok szeretettel,
  Magdi

 6. Kedves Zsófi!

  Maximálisan igazad van. Örömmel és egyetértéssel olvastam a műved. Itt a lakótelepen is – ahol élek – a facsemetékek közvetlen a lakóépület elé ültették. Nem is értem, hogy nem gondoltak arra, hogy felnőve ez mennyire nem lesz már kivánatos. Voltak olyan lakások, melyeket négy emeleten + a földszint takartak a csodaszépre megnőtt fenyő ágai, melyek ugye ráadásul nem is lombhullatók, így aztán éjjel-nappal villanyt kell használni, a napfény se jutott be az otthonokba. Végül kivágásra került. Elképesztő, hogy mennyire nem képesek az emberek előre gondolkodni és ez csak egy példa a számtalan közül.

  Szeretettel: Rita(f)

Szólj hozzá!