Az ezerarcú citromKonyhánk vitaminbombája.
Van egy gyümölcs, amelyet nem azért szeretünk, mert jólesik beleharapni és élvezettel majszolgatni, hanem azért, mert számtalan ételnek és italnak a kiegészítője lehet. Azt, pedig csak kevesen tudják, hogy veszteség nélkül, minden része felhasználható, a tévhitek ellenére.
Sok apróság van, ami része az életünknek, végigkíséri napjainkat és egy kis finomsággal, kényeztet minket. Ezek lehetnek egészen egyszerű dolgok is. Reggelente álmos fejjel a konyhába botorkálva, jólesik egy forró tea, főleg hideg téli reggeleken. Ilyenkor az illatos teavízbe az ínyencek nem citromlevet öntenek, hanem valódi citromot facsarnak. Közben élvezettel szívják be a héjából felszálló illóolaj felejthetetlen aromáját. Eddig minden rendben is van. A hibát ott követjük el, amikor a kicsavart citrom héját, egy jól irányzott mozdulattal a szemetesbe dobjuk, megfosztva magunkat a gyümölcs többi részének élvezetétől.
Ez a sárga kis gombóc változatosabb szerepet tölthet be az étrendünkben, mint azt gondolnánk. Felhasználhatjuk, mint ahogyan már utaltam rá, teához, ami télen és nyáron egyaránt jólesik, karikára vágva lehet díszíteni vele koktélokat, ételeket, tehetjük gyümölcslevesbe és készíthetünk belőle süteményeket is.
Ha sütni támad kedvünk otthon, azt mondják, hogy csak a sárga részét reszeljük le a héjának, mert alatta keserű. Nos, ki kell, hogy ábrándítsam azokat, akik ezt így gondolják. Amikor a teánkat készítjük, fogjuk meg a levétől megfosztott héjat és egy zacskóba téve, fagyasszuk le. Amikor teljesen megfagy, szinte bármilyen süteménybe felhasználhatjuk, ami édes. Vegyük nyugodtan elő és reszeljük bele a tésztába az egészet, ahogy mondani szokás: “szőröstül-bőröstül”. Az ízek, önmagukért beszélnek. Ételeink finomak lesznek és a citromból, semmit sem kellett kidobnunk.
Ha nem szoktunk teázni, vagy ragaszkodunk a citromléhez, akkor sincs gond. Megfogunk egy jól megmosott citromot, és egészben betesszük a fagyasztóba. Amikor sütünk valamit, csak elővesszük, reszelünk belőle egy kicsit, majd visszatesszük a fagyasztóba. Ennél gazdaságosabb megoldás nem létezik, hiszen gyakorlatilag a teljes gyümölcsöt felhasználjuk, a magjával együtt.
Ebben a hónapban, citromos ételekkel, italokkal és süteményekkel foglalkozunk, a kínai konyha egzotikus világa mellett. Végül, pedig arról se feledkezzünk meg, hogy ebben a gyümölcsben jelentős mennyiségű C-vitamin is található, ami segíti az immunrendszerünk és testünk egészséges működését. Jó étvágyat kívánok, minden receptünkhöz!

Bakos József

Szólj hozzá!