Bodrogközi töltelékes tyúkhúsleves

Összes megtekintés: 159 

\'\'

Mivel faluhelyen nőttem fel, a háztájiból is ki lehetett hozni egy jó gazdaasszonynak sok finomságot az asztalra , hisz az igazi finom ételek sokszor szinte meghatározói az emberi életnek főleg, ha azok szeretettel készülnek a család számára. Emlékszem, mikor már nagyobb lányka voltam, szombat délutánonként nekünk nőknek a családban, hiába hárman voltunk, bőven akadt munkánk a vasárnapi előkészületekkel. Édesanyánk odacsapott hátul a baromfiudvaron 1 tyúknak, 2 kacsának, és a leforrázásuk, majd a toll eltávolítása és a pihék leperzselése után jöhetett az alapos áttisztítás, késheggyel a kacsák és a tyúk bőréből egyenként kicsipegetni a tokokat. Legvégül az utolsó tiszta vízből pedig a felbontásuk. Amikor ezekkel megvoltunk, általában édesanyánk begyúrta hozzájuk a levesrevaló finom házi metélke tésztát, mi pedig a húgommal megsütöttünk valamilyen édességet, leggyakrabban piskóta tekercset házi barack lekvárral, mert az volt a legegyszerűbb, és hamar el is készült.
Másnap reggel a kacsákat fent nagyobb lábasban lesütöttük pecsenyének, és vagy a saját zsírjával megtört főtt krumplival tálaltuk, vagy készítettünk hozzá savanyú káposztából dinsztelt káposztát, melyhez aztán házi knédli is járult. De a finom tyúkhúsleves készítése az valóságos szertartással járt. Íme a receptje:
Tehát a szokásos módon a feldarabolt tyúkot a máján kívül egy nagyobb fazékban, kb. 8 – 10 literesben odaraktuk főni, egy darabhoz úgy 5 l vizet kell számítani. Fokozatosan felzöldségeljük, és fűszerezzük, fövéskor takaréklángra tesszük, hogy szép lassan, jóformán csak gyöngyözve főjön, hogy majd a leves így szép tiszta átlátszó legyen. Megtisztítunk 2 -3 sárgarépát, ugyanannyi fehérrépát, egy kisebb darab zellergumót, ugyanilyen nagyságú karalábét, egy kisebb vöröshagymának a felét (a másik fele a májjal megy a töltelékbe!), 1 kisebb paprika egészben, ugyanúgy 1 paradicsom, 1 cikk foghagyma. Én minden ételbe előszeretettel használok foghagymát, hagy erősödjön tőle az immunrendszer! A sárgarépát, és fehérrépát hosszában felszeletelem, a többi zöldséget is kissé megaprózom, és irány a leves. A fél vöröshagymát héjával teszem, mert még az is dob a leves színén. Amikor így együtt felfőttek a dolgok, a levest lehabozzuk kisebb sűrű szitaszerű merővel. Mehet a fűszerezés, egy jó evőkanál só, 5 – 6 szem szemesbors, és ugyanannyi egész fehérbors. Hagyjuk a levesünket, és hozzáfogunk a töltelék elkészítéséhez.
Íme a töltelék: Egy nyeles kb. 1 literes lábasba odateszünk 1 tyúktojásnyi zsírt, vagy 1 – 2 evőkanál olajat melegedni. Most a meghagyott vöröshagyma felét apróra vágjuk, és a zsiradékon megreszteljük. A tűzről levéve beleütünk 3 – 4 egész tojást, attól függ, milyen nagy a család. Hozzáadjuk a felaprózott májat is, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, én szoktam bele dobni egy csipetnyi szódabikarbónát is, hogy szellősebb legyen. Ezekután apróra vágott petrezselyem zöldjét, pici búzadarát, és annyi durvalisztet, hogy egy nem túl kemény tészta állagú masszát kapjunk. Megnézzük a vastag húsok állagát a levesben, és amikor már majdnem teljesen puhák, rászaggatjuk a tölteléket kanál segítségével, kb. tyúktojásnyi nagyságú kissé hosszúkás gombócokra. Egyik oldalával 15 percet főzzük, majd kanál segítségével megforgatjuk. Ekkor a tetejére szórjuk az ételízesítőt, és a cérnával szorosan összekötött vegyesen zeller – , és petrezselyem zöldet is rádobjuk. Jöhet az utolsó 15 perc főzés, ekkor levesünket leszűrjük, majd tálaljuk. A húshoz a pecsenyéstálat körberakjuk töltelékkel, közzé ízlésesen a megfőtt zöldségszálakat, középre bőrével felfelé a húsokat, és jó étvágyat mindenkinek!
PS: Ünnepélyesebb alkalmakkor a nagyobb mennyiségű tölteléket fóliában főzzük meg. Mégpedig úgy, hogy a fólia közepére hosszában végig kaparjuk a masszát, melyet hurkaszerűen szorosan feltekerünk, és a 2 végét cérnával bekötjük. Van aki ezt a húsleves tetején főzi meg, én műanyag mivolta miatt külön vastagaljú lábasban szoktam. Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje, a vízbe teszek sót, egy kanál ételízesítőt, és ugyanennyi zsiradékot, kb. félórácskát főzöm így. Szépen rézsútosan felszeleteljük, és az előbbi módon tálaljuk. Ez a fajta töltelék különálló ételként is megállja a helyét.

Mgr. Vaszily Zsuzsanna

“Bodrogközi töltelékes tyúkhúsleves” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Hú, de remek ez a töltelék féleség! Zsuzsa Drága! Imádom a húslevest és ahogy olvastam a soraidat, hát esz a fene érte rendesen. Mindjárt levágok egy tyúkot! …
    :]

Szólj hozzá!