Ötkarikás barátaink


Olimpiai kabalafigurák története
Az olimpiák története nagyon régi időkre nyúlik vissza. Egészen az ókori görög világba kell visszamennünk, ha a kezdetekre vagyunk kíváncsiak. Képzeletbeli időgépünkkel visszautazva egy olyan világba csöppennénk, ahol a hétköznapi ember számára ez a sportverseny jelentette az egyetlen lehetőséget arra, hogy hősként ünnepelhessék, neve fennmaradjon a történelemben.
Az első olimpiai győztesek nevét, a Kr.e. 8. Században jegyezték fel. Egy Homérosz idejében élt görög férfi számára fontos volt a test és a szellem edzése egyformán. Ha nem volt sportverseny, akkor filozofálással töltötték idejüket. Négyévente azonban mindenki, aki élt és mozgott, felvonult az Olümposz hegy tetejére, ahol megkezdték a hetekig tartó sportjátékokat. Erre az időre még a háborúskodást is felfüggesztették és barátokként egymás mellé állva mérték össze tudásukat. A nyerteseket, pedig olyan ünneplés vette körül, mintha egy győztes csata hadvezéreként tért volna vissza.
A későbbi századokban egészen más lett az olimpia jelentősége, de a mai napig várva várt esemény négyévente. A történelem során újabb versenyszámokkal kiegészülve törekedtek arra, hogy szinte mindenkit belevonjanak az előkészületekbe, és persze ne felejtsük el azt sem, hogy komoly üzletágak alakultak ki, amelyeknek szintén fontossá vált egy-egy olimpia megrendezése és kivitelezése.
Sokáig csak a felnőttek számára volt igazán emlékezetes esemény, de 1972-től, már a gyerekeknek is nyújt egy kis vidámságot. Ez annak köszönhető, hogy beléptek hétköznapjainkba, az olimpiai kabalafigurák.
Mindenkivel előfordult már, hogy ajándékba egy kis állatfigurát, vagy más kis vicces kabalát kapott. Ez már hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Van, aki szereti ezeket a kedves játékokat, van, aki nem. Ezt a lehetőséget kihasználva a Müncheni olimpián megjelent Waldi, a csíkos, színes kiskutya. Rá még nem sokan emlékeznek. Ő volt az első kis kedves figura, akinek neve összeforrt az olimpiai eseményekkel. Egyszerű kis jószág volt még és a reklámja sem volt jelentős. Később azonban nagy változás következett be ezen a téren is.

1976-ban Montrealban, Amik a hód volt, aki minden nap velünk ébredt, velünk szurkolt és minden létező helyen ránk mosolyogva hirdette a sportesemények idejét. Az emberek itt már kezdték megkedvelni ezeket a kis jószágokat és a következő olimpia előtt, már kezdték találgatni, hogy vajon milyen újabb szőrmók lesz a következő sportversenyek �házigazdája�.

1980-ban a Moszkvai olimpián Misa mackó kissé szögletes, de kedves arca fémjelezte az eseményeket. Az olimpiák történetének talán ő volt eddig a legsikeresebb figurája. Szülőhazájában és a világ sok pontján az ő képével adták el a legtöbb különböző kabalatárgyat és plüss figurát. Őt már személyesen ölelhették magukhoz a gyerekek az otthonaikban. Szovjetunióban, még életnagyságú szobrot is emeltek a tiszteletére.

1984-ben Sam a pelikán volt a Los Angelesi olimpia házigazdája. Kedves figura, de mégsem emlékszünk rá igazán. Kevésbé volt reklámozva, mint előző társa.

1988-ban jött a Szöuli olimpia és Hodori, a tigris. Ő is egy közkedvelt kabalává vált, gondosan felépített kampánynak köszönhetően, pedig még ma is emlegetik.

1992-ben, Barcelonában Cobi köszöntötte a sportolókat és az események nézőit. Ő ismét egy kutya figura volt. Húsz évvel korábbi társánál már kidolgozottabb és jobban megformált alak, viszont ő sem tudta utolérni Misa mackó sikerét.

1996-ban, Atlantában Izzy alakja tűnt fel. Ezen, sokan meglepődtek, mert alakja egy felismerhetetlen és azonosíthatatlan lény. Kedves mosolya azonban mégis szerethetővé tette őt is.

Ezután jött Sydney, 2000-ben. Az Ausztráliai szervezők itt már nem csak egy figurát képzeltek el az olimpia arcának. Ebben az évben Syd a kookaburra, Olly a kacsacsőrű emlős és Mille, a hangyász népszerűsítette az olimpiai játékokat.

2004-ben, Athénben nem volt igazán jó választás Athena és Phevosz alakja. Őket ókori babákról mintázták, de még a Görög sajtó is cikinek tartotta a kissé alaktalan és nem igazán látványos kis figurákat.

Az idén Peking, minden eddigi olimpiát túlszárnyalva öt figurát tervezett, akik együtt az egész országot jelképezik és képviselik mindazt, amit az ázsiai nép üzenni szeretne a Világnak. Ismét kedves kis figurák születtek, akik első látásra nagy sikert fognak aratni.

Bakos József

Figyelem!
A képek automatikusan 5 másodpercenként váltakoznak. Ha ezen időn belül váltani szeretnél, mozgasd az egeredet a képek fölé, és megjelennek a kezelőgombok.
Szerkesztőség

Szólj hozzá!