Pekingi üzenet a világnak


Az öt karika új életre kel
Minden olimpia előtt kíváncsian várjuk, hogy milyen vicces, mosolygós és barátságos kis figura fog kalauzolni minket a sport legnagyobb ünnepének számító napokon. Volt már mackó, tigris, hód és sok számtalan más apróság. Kína azonban új meglepetéssel rukkolt elő.
A 2008-as Pekingi Olimpiai Játékok szervezői szeretnék mindenben túlszárnyalni az eddigi olimpiákat és bemutatni a világnak országuk hatalmas méretét, emberszeretetét és egyéni kultúrájukat.
A 13 millió lakosú város már a méreteivel is kitűnik az olimpiákat rendező helyszínek közül. Rendeleteinek köszönhetően, pedig több olyan változáson is keresztül ment, amely emeli az események körüli népszerűséget. A város lakói, hogy még szebb környezetben fogadhassák az ide látogatókat, 27 millió facsemetét ültettek el, betiltották a dohányzást a közterületek 70 százalékában és a szórakozóhelyeken is. A taxisofőrök pedig, még a saját autójukban sem dohányozhatnak. Augusztus 8.-a és 24.-e között.
A kínai ember az ősi törvények és szokások szerint, megpróbál összhangban élni a természettel, mert erre szükségük van a testi-lelki békéjük megteremtéséhez. Ennek köszönhetően, Peking lesz a legnagyobb zöldterülettel rendelkező olimpiai város.
Mivel Kínában az olimpia idején kezdődik a csapadékos évszak, az időjárást is megpróbálják befolyásolni, hogy Augusztus 8.-án, a kezdés napján és az azt követő két héten keresztül, csak nagyon kevés eső zavarja meg a játékokat. Ennek elérésére, egy speciális vegyületet kikísérleteztek ki, amelyet ágyúval és repülőgépről permetezve juttatnak a légkörbe. Ez az anyag lecsökkenti az esőcseppek méretét, elviselhetőbbé téve a csapadékot.
Az állatkert is erősít, hogy több látogatót vonzzanak a látnivalók. A náluk lakó hét panda medve mellé kölcsönöztek még tizet, így már egy egész csapat nemzeti szimbólumként tisztelt állatka örvendezteti meg az oda látogatókat.
Kína tehát mindent elkövet azért, hogy emlékezetessé tegye ezt a két hetet. Felsorakoztatták az öt kabalafigurát is. Az idén ugyanis, nem egy kis jelképe lesz ennek a néhány napnak, hanem rögtön öt, amelyek a barátság és béke üzenetét hordozzák. Ők öten az olimpiai lángot és a négy legnépszerűbb Kínai állatot szimbolizálják.
A halat BeiBei, a pandát JingJing, az olimpiai lángot HuanHuan, a tibeti antilopot YingYing, a fecskét, NiNi. A figurák fejdíszei, pedig a természet öt alapelemét jelképezik: a tengert, az erdőt, a tüzet, a földet és az eget. Az ősi Kínai kultúra szerint ez az öt szimbólum hordozza a legfontosabb áldásokat is: jólét, boldogság, szenvedély, egészség és szerencse.
Ezzel szerintem mindannyian egyet értünk és első látásra a szívünkbe zárjuk őket, jóleső érzéssel gondolunk rájuk. A kabalafigurák köré külön üzletág épült ki, így szinte biztosra vehető, hogy sok helyen és sok ajándéktárgyon fognak ránk mosolyogni a következő hónapokban. Bögréken, pólókon és számtalan más tárgyon, de plüss állatka formájában is életünk részei lesznek, együtt szurkolnak majd velünk.
Ezzel azonban, még nincs vége a meglepetéseknek, hiszen ha jól megfigyeljük, a kis figurák színe, megegyezik az olimpiai öt karika színével. Ha pedig a két-két ismétlődő szótagból álló neveik egyik tagját egymás mellé írjuk, a Bei Jing Huan Ying Ni szóösszetételt kapjuk, amely Kínaiul azt jelenti: Üdvözöljük Pekingben. Ezzel a sokszínű és igazán kreatív ötlettel sikerült új színfolttal gazdagítaniuk az Olimpiák történetét és feladták a leckét a következő nyári olimpia szervezőinek is. A teljes boldogsághoz már csak néhány olimpiai aranyérem hiányzik, amiről sportolóink biztosan gondoskodni fognak.

Bakos József

Szólj hozzá!