A testvérem vagy!

\'\'

Rég látott ismerősök jöttek hozzánk, vendégségbe. Mi akkoriban Bécsben laktunk. Apa ott dolgozott, mint számítástechnikai szakember, anya pedig otthon ült egész nap. Főzött, takarított, és újra takarított. Pedig neki is volt diplomája. Tanári, de nem kapott állást. Volt elég hazai tanár a városban, nem volt szükség az idegenre.
Mi az öcsémmel iskolába jártunk. Ő a másodikba, én pedig a negyedikbe. Hiába én voltam a nagyobb ő tanult jobban. Nekem még mindig gondom volt a némettel pedig már több, mint három éve, hogy kijöttünk…
A vendégek érkezése előtt már hetekkel izgalom uralkodott az egész házban. Főként anya jött-ment, futkosott nyugtalanul. Legyen elegendő és különleges ennivaló a hűtőben, legyen tisztaság mindenütt, legyen ízlésesen berendezve a vendégszoba. Meg más hasonló. Apa asszonyt fogadott, hogy minden ablakot pucoljon meg, minden szobát súroljon fel, a szőnyegeket vigye tisztítóba.
Csak reánk, gyerekekre nem volt senkinek érkezése. De nem is kellett velünk foglalkozni, tudtuk a dolgunkat. Reggel iskolába menni, délben haza, ebéd után tanulás, este TV-nézés. Arra kellett vigyáznunk, nehogy rendetlenséget hagyjunk magunk után, vagy nehogy összepiszkoljuk a frissen felvikszolt parkettát. Persze, ha valami ilyesmi megtörtént én kaptam a pofonokat, mert én vagyok a nagyobb és az öcsémre is nekem kell vigyáznom. Nyílván, nem maradtam adós neki a megtorlással. De azért jól megvoltunk mi ketten.
Végre megérkeztek a várva-várt vendégek. Autóval jöttek. Kolozsvári rendszámúval. Mindannyian leszaladtunk fogadásukra. Hárman jöttek: egy feltűnő szépségű, szőkehajú nő: Zita, egy sportos, kékszemű férfi: Tamás és egy öcsémmel közel egykorú copfos fruska: Daniella. Nagy ölelkezés, puszilódás következett, majd bevonult az egész társaság a nappaliba.
A vendégek elfoglalták a szobájukat, kicsit pihentek, a fürdőben felfrissítették magukat, és apa hívására lejöttek vacsorázni. Anya mindenféle kaviáros, aszpikos csodával kápráztatta el a társaságot. Tamás pedig otthonról hozott füstöltoldalassal, és házikolbásszal viszonozta a háziasszony kínálatát. Vacsora után a felnőttek hosszúnyakú poharakból kortyolgattak – elismerően cuppogtatva – márkás borokat. Nekünk, gyerekeknek zöld, piros, sárga üdítőket töltöttek kívánság szerint. Kellemesen telt az este…
Apa szabadságot vett ki, hogy bemutathass Bécs nevezettességeit. Egy hétig jártuk naponta a várost. A Pratertől a Burgig, a múzeumoktól a templomokig, opera előadásoktól koncertekig. Apa a jól értesült idegenvezető, anya az utolérhetetlen háziasszony szerepében sütkérezett. Mi pedig az öcsémmel, mint két jó testvér versengve igyekeztük Daniellát szórakoztatni. Nem sok sikerrel. Semmi nem tetszett neki: vagy túl hideg volt, vagy túl meleg. A Múzeum unalmas, a templom meg ijesztő, Schönbrunn fárasztó, a koncert túl hangos, és különben is az egész Bécs vacak (!)
A negyedik, vagy ötödik napon itthon maradtunk, mert rossz idő volt, Zuhogott az eső, és a télikertben unatkozunk. Én a sarokban egy kisasztal mellett rajzoltam. Pillangókat szerettem rajzolni. A tarka szárnyaikat színes ceruzával kifestettem, a csápjaikat vékony grafittal húztam ki. Nagyon élveztem ezt a munkát. Az öcsém megbabonázva nézte a működésemet, de Daniella ezt is unalmasnak találta.
El is vonult duzzogva. „Velem senki sem törődik, megyek egyedül játszani az udvarra!” – mondta, de senki se figyelt rá. Perceken belül bőgve és bőrig ázva jött vissza, és felrohant a szobájába.
Öcsém elkérte a ceruzáimat, hogy ő is rajzoljon. Odaadtam. Nem vagyok én olyan gonosz, mint sokan hiszik (!)
Apa és Zita elmentek italt vásárolni a bevásárló központba autóval. Minden tartalék szesz kifogyott a házból. Tamás anyával pusmogott a zöld növények között megbújó padon. A kicsit, az öcsémet a rajzasztalnál hagytam, és közelebb settenkedtem a beszélgetőkhöz. Izgatott, mit tudnak annyit beszélni egymással.
Éppen anya beszélt, mikor olyan közelbe értem, hogy meg tudtam érteni, miről folyik a szó: „Már nincs mit tenni. Késő.” „Semmi sem késő” – válaszolta Tamás. „Nincs értelme újra kezdeni” – tiltakozott anya. „Nem újrakezdésről van szó, hanem folytatásról”.
Nem igazán értettem, mit kellene újra kezdeni, vagy folytatni.
A levelek takarásában észrevétlenül guggoltam a földdel teli dézsák között. Ők nem láthattak, de én jól láttam anya arcát. Lesütötte a szemét, nem nézett a férfire.
„Emlékezzél, hogy volt ott a nyári táborban? Azt mondtad, soha nem hagysz el!” – erősködött Tamás. „Mégis eltűntél az életemből.”
Kezdett érdekes lenni a beszélgetés. Izgatottan figyeltem tovább.
„Rég volt az, Tamás. Több mint tíz éve.” „Tizenkettő!” – vágta rá a férfi. „Miért mentél olyan hirtelen férjhez?” „Hát, nem tudod? Te akkor egyetemista voltál, minden jövedelem nélkül. Nekem pedig biztos megélhetésre volt szükségem, hiszen már nem voltam egyedül.”
Ekkor megértettem. Megértettem, és szinte elájultam a felismeréstől. Már nem emlékszem, hogyan hagytam el a télikertet, és rohantam fel az emeletre. Egyenesen a vendégszobába rontottam, kopogtatás nélkül. Daniella ott ült az ágy szélén, fejére törülköző volt tekerve, akár egy turbán. Döbbent felháborodással nézett rám. „Mit keresel itt? Takarodj a szobámból!” „De, de…” – makogtam. „Semmi de. Sipirc!”
Nem bírtam tovább. Lerogytam a földre és zokogva kiáltottam. „A testvérem vagy! Hallod? A testvérem vagy. A te apád az én apám…”

Bige Szabolcs Csaba

“A testvérem vagy!” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Kedves Szabolcs! Ez a kis epika itt gyakorlatilag egy irodalmi alkotás, elbeszélés. Nem cikk. Viszont remek alkotás. (f)

 2. Kedves Babu!
  Nem tudom, hogy mennyire igaz történét, amit megírtam, ugyanis valaki mesélte egyszer. Szóval hallomás után van. Akár meg is történhetett!
  Köszönöm a kedves soraidat! (f)
  Szeretettel: Szabolcs B)

 3. Drága Szabolcs !
  Megdöbbenve olvastam kedves novelládat.Hogy milyen fura
  az élet,hogy semmi sem marad titokban.
  A végszó mindig jelentkezik!Nem tudom ,hogy reális ,vagy
  fantázia,de mindenféleképpen soraid nyomot hagytak a
  szívemben.

  Vannak még titkok a világon!
  Szépen megírt,mesésen kibontakozó soraidat faltam a szó
  szoros értelmében.:o
  Sok szeretettel gratulálok….Babu(f)

 4. Kedves Rita! (f)
  Különös helyzeteket teremt a sors, az élet. Ez is ilyen. S a gyermekek bizony szemfülesek, nem sok titok marad előttük rejtve!
  Szeretettel: Szabolcs

 5. Szia Szabolcs!
  A gyerekekre jellemző, hogy úgy figyelnek a felnőttekre, hogy ők észre sem veszik.
  Izgalmas, gördülékeny írásodhoz gratulálok.(f)

 6. Kedves Szabolcs!

  Ez aztán nem semmi, ahogy mondani szokás. Nem tudtam volna belenézni a férjem szemébe, ha mástól várom a gyereket. Persze, nem szeretnék itélkezni, talán mindenkinek úgy jó, ha nem tud semmit, de akkor meg is kell őrizni a titkot örökre.

  Szeretettel: Rita:]

 7. Kedves Szabolcs!
  Érdekes a történeted, hallgatózás során érhetik meglepetések az embert, kiderűlhetnek nagyon mélyen elásott titkok.
  Szeretettel gratulálok,
  Magdi

Szólj hozzá!