Levelek Umbriából – 4. rész: Clitumno forrásai

Összes megtekintés: 566 

\'\'

Spolettoi látogatásunk végén, így szólt házigazdánk.
– Tartogattam nektek egy kellemes meglepetést pihenésképpen a fárasztó városnézés után.
S ezennel a kocsival lekanyarodott a főútról. Árnyas parkolóban álltunk meg egy kőfal előtt. Felirata: FONTI DEL CLITUMNO.
Jegyet váltottunk és beléptünk a kapun. Hatalmas fűzfák, ciprusok, nyárfák borítottak árnyékot a csillogó vizű tavacskákra. Fehér és tarka tollú kacsák úszkáltak a vízen. Olvasom a prospektus lelkes szavait és igazat adok a neki, valóban Clitumno Források a természet igazi ékszerei. Nem csoda, hogy megihlette már az ókor költőt, íróit is éppen úgy minta a későbbi korok művészeit.
Vergilius, ifjabb Plinius, Corot, Lord Byron és Carducci neveit említhetem elsősorban.
A kellemes környezet, a történelmi légkör teszik valóságos természeti és irodalmi gyöngyszemé. A tavak és a folyó partján már az ókorban szentélyek, villák és gyógyfürdők épültek. Caligula császár is felkereste az itteni jósdát és részt vetta vallási szertartásokon. Úgy hitték Clitumno isten lakja források mélyét, kinek szentélyeket és három templomot is emeltek. Sajnos ezek nyomtalanul eltűntek az idők folyamán. A források melletti templom: a „Tempietto sul Clitunno – Clitunno kistemploma” a régi kövek felhasználásával épült, s Umbria legrégebbi freskóját is sikerült így megmenteni.
Fehér ökröt volt szokás áldozni a források istenének, mint azt Vergilius és Propertius is említik. Híres volt a folyó völgyében tenyésztett fehér ökröcsordák. Ezekből válogatták ki az áldozatra szánt állatokat.

Így ír erről Vergilius a Georgica-ban:
„Szent habod itt mos, Clítumnus, hószínüre barmot
És oltári bikát, amelyet visz az isteni templom
Nagy máglyáira dísz-vonulásban a római polgár.”
(Lakatos István fordítása)
G. Carducci is lelkes szavakkal énekli meg a hely hangulatát:
„Üdv, neked Umbria tiszta vizű zöld forrása
nemes Clitumno! Ősi szívedben ott érzem
hazám és homlokom legyinti dicső múlt
s régi istenek.” ( G. Carducci, 1876)

Kr.u. 440-ben egy erős földrengés elpusztította az épületeket és eltömeszelte a vízerek nagy részét. Ennek dacára ma is Umbria legbővizűbb forrása a maga másodpercenkénti 1500 literes hozamával.
1860 e 1865 között Paolo Campello della Spina gróf helyreállítatta a parkot, a források környékét, visszatelepítette a helyi flórát, és a tavak állatvilágát.
Érdemes megjegyezni, hogy a Clitumno folyón, mely vizét ezekből a forrásokból nyeri, halyózható volt annak idején, s így vízi úton közelíthették meg Umbria lakói a fővárost, Rómát.
A csend, a hatalmas füzek, a csillogó víztükör, az ókori istenek és emberek emlékei teszik vonzóvá ezt a titkos légyottok számára megálmodott parkot.

Bige Szabolcs Csaba

“Levelek Umbriából – 4. rész: Clitumno forrásai” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Kedves Babu!
  Ez forrás valóban titkos légyottok számára megálmodott park. Érdekes, hogy forásnak mondják, de tk. egy tó, s körötte szép park tele történelemmel.
  Szeretettel: Szabolcs (f)(f)

 2. Milyen csodás lehetett az a tavacska.
  Hogy Te milyen szép helyeken jártál,valószinű Te is meghatódva nézegetted
  a csodákat és mindig emlékedben maradnak !
  Nagyon szépen irsz!! Gratulálok szeretettel….Babu(l)

 3. Kedves Rita!
  Az írónak az az öröm, ha olvassák és tetszik, amit ír. Te pedig ebben az örömben részesítesz renszeresen. Köszönöm!
  Szeretettel: Szabolcs

Szólj hozzá!