MILÁNÓ 2.rész

LÁTNIVALÓK
Milánó látnivalóinak nagy része az egykori városfal helyén levő körút által határolt részen (Centro storico) található, ennek központja a Piazza del Duomo (Dóm tér). A Santa Mari delle Grazie-templom Milánó egyik leghíresebb szentélye, amely 1980 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. A templomban található az Utolsó vacsora című falfestmény, Leonardo da Vinci egyik legismertebb alkotása.
A Piazza del Duomo és környéke

A Piazza del Duomo (Dóm tér) Milánó szíve és egyben geometriai középpontja, amit a dóm hatalmas tömege ural. A korábbi évszázadokban szegényes épületek sokasága vette körül, hiszen a város korábbi központja a mindössze száz méterrel távolabb fekvő Piazza dei Mercanti volt.
A teret 1862-1878 között építették át Giuseppe Mengini építész díjnyertes pályázata alapján. A villamosokat 1929-ben eltérítették, így a tér elnyerte mai formáját.
Legfőbb látnivalói:
– Dóm- az egész teret uraló építmény az olasz gótika egyik mesterműve és a város legfőbb látványossága.
– – II. Viktor Emánuel lovasszobra- 1896-ban állították fel.
– – Galleria Vittorio Emanuele II. – passzázs az északi oldalon, amely összeköti a Piazza del Duomót a Piazza della Scalával.
– – San Rattaele-temlom- a dómtól északra nyíló kis utcában áll.
– – Palazzo Reale – a királyi palota a dómtól délre áll és közrefogja a Piazzeta gia Reali nevű terecskét.
– -Palazzo Arcivescovile – a dóm délkeleti oldalán áll.

A Piazza della Scala és környéke
A Piazza della Scala nevét az itt álló világhírű operaház, a Teatro alla Scala után kapta. A teret a Galleria Vittorio Emmanuele II. passzázs köti össze a Piazza del Duomóval. A teret Leonardo da Vinci szobra díszíti.
A tér legfőbb látnivalói:
– Teatro alla Scala – a világhírű Operaház.
– Leonardi da Vinci szobra- 1872-ben alkotta meg Pietro Magni olasz szobrász. A talapzatának négy sarkában Leonardo legkiválóbb milánói tanítványai: Cesare da Sesto, Andrea Salaino, Giovanni Boltraffio és Marco d’Oggiono szobra áll.
-Palazzo Marino- Tommaso Marino genovai kereskedő építette a 16. század közepén a tér délkeleti oldalán. San Fedele-templom- a Palazzo Marino mögötti terecskén, a Piazza San Fedelén áll.
-Casa degli Omenoni – a Piazza Belgioioso sarkán – a 18. század végén épült klasszicista palota az azonos nevű tér északnyugati oldalán.
– Piazza Scala Képtár, Piazza della Scala 6.
A dómtól nyugatra található Milánó egyik legrégibb tere, a Piazza dei Mercanti (Kereskedők tere), amely mindmáig megőrizte évszázadokkal ezelőtti jellegét. A térről a Via Mercanti vezet a Castello Sforzesco irányába.
Az egyik fő látnivalója a Palazzo delle Ragione – a városi tanács egykori székhely, 1228-ban építették.
A dómtól keletre fekvő negyed központjai a hangulatos Piazza Fontana, Piazza Santo Stefano és a Piazza San Nazaro im brolo terek.
A Piazza del Duomótól délre a város egyik modern negyede alakult ki. Központjai a Piazza Diaz és Piazza Missori. Fő közlekedési tengelye a dómtól induló Via Torino.
A Castello Sforzesco a város egyik legjelentősebb építészeti alkotása, egykoron a milánói hercegek rezidenciája volt. A kastély előtti tér közepén áll
Giuseppe Garibaldi szobra.
A Piazza Cavourtól északkeletre található Milánó második legnépszerűbb és legnagyobb zöldövezete, a Giardini Pubblici (Közterek) nevű park, amelyet 1782-ben alakították ki. Területén áll a milánói Természettudományi Múzeum, valamint a Planetárium és az Állatkert.

OKTATÁS, KULTÚRA
Milánó számos felsőoktatási intézménynek ad otthont. Igazi egyetemi város, számos karral, fakultással.
Ugyancsak jelentős a múzeumhálózata.
A városban számos színház és hangversenyterem működik, amelyek havonta átlagosan 300 előadásnak adnak otthont. A legjelentősebb a Teatro alla Scala, amely a világ egyik legjelentősebb operaháza. Operaelőadásoknak ad otthont a 2002-ben átadott Teatro degli Arcimboldi. A prózai műfaj legjelentősebb színháza a Piccolo Teatro di Milano. A második világháború után alapította Paolo Grassi és Giorgio Strehler. A városban ezen kívül még 22 színház és hangversenyterem működik.

GASZTRONÓMIA
Az olasz konyha ismert fogásai mellett Milánó és vidékének vendéglőiben számos jellegzetes helyi specialitás rendelhető. Ezek közül megemlítendő a hüvelyesekkel együtt főzött és növényekkel fűszerezett busecca nevű pacalleves és a zupp apavese zöldséglevest tojással, pirított fehér kenyérrel és sajttal, amely tulajdonképpen a minestrone észak-olasz változata. A spagetti alla Milanese (spagetti milánói módra) a világ étlapjairól is ismert. Kedvelt étel még a risotto alla Milanese (rizottó milánói módra, amelyben húsdarabkákat, esetleg májat és gombát is belefőznek. Jellegzetes aranyló színüket az ízesítésükre használt sáfránytól nyerik. A cotoletta alla Milanese (milánói szelet) a bécsi szelet olasz párja. Igen népszerű étel a bollito di manzo (főtt ökörhús), valamint a stufato di manzo (párolt ökörszelet), amely némileg a tokányhoz hasonlít. A cassocula ugyancsak párolt, zöldséges egy tál húsétel, esetleg virslivel és főzelékkel. Híres milánói specialitás a tacchino ripiene nevű töltött pulyka. A polla alla diavolo (Ördög módra elkészített csirke) nevét onnan kapta, hogy erősen fűszeres és igen pikáns ízű.
Lombardiai különlegesség az ossobuco (borjúcomb velővel, pikáns ízű szószban), a rost in negaa nevű borjúszelet borszószban, a suffato főtt marhahús babbal, paradicsomszósszal, valamint a risotto alla certosina (kolostorrizottó) rizses rákétel is. Olaszország többi részétől eltérően, ahol szinte mindent olajjal főznek, Lombardiában igen elterjedt az al burro (vajjal való) főzés.
A főételek elkészítéséhez gyakran különféle sajtokat használnak. A sajt utóételként is csaknem annyira elterjedt és kedvelt, mint Franciaországban. Igen népszerűek a piemonti és a lombardiai sajtok, például a bel paese ( a Milánó és Brescia közötti Melzóban készítik és a gorgonzola nevű érett sajt, amely a Milánó környéki Gorgonzolában készül, továbbá a grana, amit megreszelnek, és főleg ételízesítésre használnak, mint a parmezánt.
Édességként egy milánói asztalról sem hiányozhat a panettone nevű, jellegzetes formájú édes kalács, amelyet mazsolával és kandírozott déli gyümölccsel ízesítenek.

SPORT
A milánói sportegyesületek régi hagyományokkal rendelkeznek és európai szinten nagy hírnévnek örvendenek.
A városban számos kiváló egyesület működik.
Közülük is kiemelkedik az Associazione Calcio MILAN és a Football Club INTERNAZIONALE MILANO labdarúgó klub. A két együttes a jelentős nemzetközi és az olasz bajnokságokban számos elsőséget, Kupát szerzett az elmúlt évtizedekben. Számos kiváló labdarúgót adott az olasz nemzeti válogatottnak, amely többszörös világbajnok immár. De működik itt kosárlabda, amerikai futball,baseball, jégkorong, rögbi, női kosárlabda, férfi kosárlabda, vízilabda, kézilabda és kajak-kenu szakosztály is.

GAZDASÁG

Noha Milánó járul hozzá a legnagyobb mértékben az olasz gazdasághoz, az elmúlt években a város gazdasági életét stagnálás, valamint az egyes gazdasági szektorok átalakulása jellemezte. Milánó gazdasága gyors ütemben és töretlenül fejlődött a második világháború után, köszönhetően stratégiai helyzetének, valamint a környéken talált földgáztelepeknek. A gazdasági élet a 2000-es évek elején torpant meg, amikor három éven keresztül recenzióba került. A 2004-es évtől kezdődően ismét növekedésnek indult.
Az éves átlagjövedelem egy lakosra 30 ezer euró felett van, szemben a lombardiai átlaggal, amely 27 ezer euró körül alakul, illetve az olaszországi átlaggal, ami kevéssel több 20 ezer eurónál.
Milánó egyike a világ legfontosabb pénzügyi és kereskedelmi központjának: 2004-ben 241,2 milliárd euró volt a bruttó össztermelése ezzel a negyedik helyet foglalta el az európai nagyvárosok közötti rangsorolásban.
Az európai pénzpiacon fontos szerepet töltenek be a milánói bankok. Az úgynevezett lombard hitel (kézizáloghitel) elsőként Milánóban honosodott meg. A város számos divatháznak ad otthont, ezzel Milánó a világ egyik divatközpontjának számít.

KÖZLEKEDÉS
A Milánót körülölelő csaknem 75 kilométer hosszú autópálya-gyűrű három részből áll.
Milánó Észak-Olaszország legfontosabb vasúti csomópontja.
Milánót három repülőtér szolgálja ki:
-Milánó-Malpensai repülőtér,
-Milánó-Linatei repülőtér,
. Bergamo-Orio al Serió repülőtér.
Milánó közösségi közlekedésének gerincét három metróvonal (M1, M2, M3), nyolc elővárosi vonal, öt vasútvonal. Huszonegy villamos vonallal és ötven autóbusz-útvonallal rendelkezik. Tömegközlekedési hálózata legnagyobb Olaszországban! A villamos hálózatot 17 városi és 2 városközi vonal alkotja. Hosszuk 170 kilométer, ezáltal Milánó a világ legnagyobb hálózatával büszkélkedhet! A város nevezetességei az 1928 és 1935 között gyártott 1500-a sorozatszámú (Carello) villamosok. Sz egykoron 502 darabból mindössze 163 darab maradt üzemképes állapotban.
A városban négy trolibusz vonal működik. A legrégebbit 1933-ban állították üzembe. Az autóbusz hálózatot ötven vonal alkotja.

HÍRES MILÁNÓIAK
A város számos neves embert adott Itáliának. Közülük is kiemelkedik Silvio Berlusconi, aki több ciklusban is Olaszország miniszterelnöke, országgyűlési képviselője volt. Az FC Milan elnökeként is hosszú ideid funkcionált.

Szólj hozzá!