SZICÍLIA MŰVÉSZETE

Szicília híres művészetéről, számos költő, író, zeneszerző és filmrendező született itt. A helyi műveltség korai képviselője volt a Szicíliai Iskola a tizenharmadik század elején, amely amellett, hogy mércét állított fel a későbbi generációk számára, számos költőnek adott ösztönzést a következő századok során.
A leghíresebb szicíliai művészek kétségkívül Luigi Pirandello, Giovanni Verga, Salvatore Quasimodo, Gesualdo Bufanilo és a helyi nyelven alkotó Ignazio Buttitta. Számos zeneszerző is itt született, köztük Sigismondo d’India (Palermo), Alessandro Scarlatti (Palermo), Vincenzo Bellini (Catania), valamint a híres szobrász Tommaso Geraci és a filmrendező Giuseppe Tornatore.
Notóban és Ragusában a barokk építészet szép példáit csodálhatjuk meg, amelyeket a helyi vörös homokkőből véstek ki. Tetszetős kerámiáiról ismert Caltagirone városa. Az olasz opera egyik jelentős színhelye a sziget fővárosa, Palermo: a Teatro Massimo az egyik legnagyobb színház Európában.
Gyönyörű és ősi építmények egész sorát csodálhatja meg a szigetre látogató turista.
A szigeten számos helyen föllelhetjük az ókori szicíliai művészet csodálatos alkotásait, valamint a korabeli világban élenjáró építészeti és urbanisztikai megoldásokat (például a vízvezetékek megépítésénél alkalmazott fejlett mérnöki tudomány, római patrícius-villák, szobrok, mozaikok).
Röviden összefoglalva épülettípusok szerint az alábbi városokat érdemes fölkeresni:
– templomok: Segesta, Selinus, Agrigento
– – színházak: Taormina, Siracusa, Selinus, Palermo, Segesta
– vízvezeték: Termini, Agrigento
– – régészeti múzeum: Siracusa, Palermo, Trapani, Imera
– – a siracusai erődítmény (Castello Euralio)
– – antik városok romjai: Agrigento, Heraclea Minoa, Imera, Segesta, Selinus
– a Cefaúi székesegyház, melyet II.Roger építtetett
– – a Monrealei székesegyház (Cattedrate di Monreale), amelyet II. (hauteville) Vilmos építtetett
– – katedrálisok Messinában, Liparin, Cataniában, Mazarában, Agrigentóban
– a palermói Királyi Palota (Palazzo dei Normanni v.Palazzo Reale), és az itt található Cappella Palatina ( a Szent Péternek emelt palotakápolna)
– várak Cataniában (Castello Ursino), Siracusában (Castello Maniace, Augustában, Milazzóban
– – tornyok: Enna (torre di Federico II), Trapani, Gela (Colombaia)
– Az építészet terén Matteo Carnelivari da Noto, a Quattrocento korában bekövetkezett esztétikai ízlésváltozás meghatározó képviselője volt. Legjelentősebb alkotásai a palermói Palazzo Abatellis, a Palazzo Aiutamicristo, és a Santa Maria della Catena templom.
– A festészet terén jelentős alkotó volt Antonello da Messina (1430-1479), a Quattrocento (15. század) egyik legnagyobb művésze.

VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍNEK

– a Val di Noto barokk városai
– – Agrigento régészeti emlékei
– – Piazza Armerina: La Villa del casale (római villa)
– – Lipari-szigetek
– – Siracusa
– – Pantalica nekropolisza
– – Sortino, sziklatemető

A SZICÍLIAI KONYHA

Az itteni ételeket ajánlják a fogyókúrázni vágyóknak is, hiszen a hagyományos szicíliai ételek nem egyenlőek az olasz konyha tésztaételeivel. Ilyen például a padlzsán-alapú caponata saláta, valamint a sfinzione, amely egy helyi pizzaféleség, és többnyire pékségekben kapható. A pannella csicseriborsóból készült tésztaféleség. További ételek: a maccu (krémes leves, a csicseriborsóból, amiből a pannellát készítik),a crocché (sült burgonyagombócok sajttal és tojással), az arancine (sült rizsgolyók sajttal vagy hússal töltve).
Szicília híres tengeri ételeiről. Népszerű eledel a sült kardhal.
Kedvelt a szicílai gelato (fagylalt), amit gyakran édes zsemlében, mint szendvicset fogyasztanak.
Egy történet szerint a fagylaltot Szicílián találták föl a római időkben. A granita pedig egész egyszerűen nem más, mint ízesített jégkása, amelyet nyáron fogyasztanak szívesen.

A SZICÍLIAI MAFFIA

Eredetileg a 19. században a maffia a Palermo környéki hatalmas narancs-és citromültetvények megvédésre alakult ki. Később a szervezet terjeszkedni kezdett a földtulajdonosok és a szicíliai politikusok körében. A kormánnyal szoros kapcsolatokat ápolva (nagyon is föltételezhető, hogy számos politikus is tagja, vagy támogatója volt) igencsak megerősödött.
Sok szicíliai szerint a maffia igazi neve a Cosa Nostra, ami annyit jelent hogy a „mi ügyünk.” Mások, köztük a híres köpönyegforgató maffiózó, Tommaso Buscetta, azt állítják, hogy a maffia szó csupán egy irodalmi kitaláció.

“SZICÍLIA MŰVÉSZETE” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Olvasmányos, szép írásod tetszéssel tanulmányoztam. Sajnos eddig még nem volt lehetőségem az utazásokra és valószínű, hogy ez már így is marad.

    Szeretettel: Rita🌸

Szólj hozzá!