RÓMA FŐVÁROS II. része

ÉPÍTÉSZET

Róma utcaképei az évszázadokkal együtt változtak. A legnagyobb változások a császárság és a fasizmus korában történtek. Ekkor épültek a legnagyobb és a város számára legjelentősebb épületek. Rómából indultak olyan klasszikus építészeti formák mint a boltív, a kupola és a boltozat is. A 11. és a 13. század között román stílusban építkezte, míg a középkor beköszöntével a reneszánsz stílus vette át a helyét, és az ezt követő barokk stílussal együtt ezeknek a stílusirányzatoknak a központja volt
Az ókorban épült a Rónai Birodalom egyik legfőbb szimbóluma, a Colosseum. Ez a világ legnagyobb eddig épített amfiteátruma. Az épület 60 ezer nézőt tudott befogadni, akik elsősorban a gladiátor harcok miatt látogattak ide.
Más jelentős, ebben az időben készített épületek, a Forum Romanum, a Domus Aurea, a Pantheon, a Traianus-oszlop, a Traianus fóruma, a Circus Maximus, a Caracalla-fürdő, az Angyalvár (Castel Sant’ Angelo) és az Ara Pacis Augustae is.
Bár a középkorra a város folyamatosan fejlődött és gazdagodott, valamint sorra épültek olyan a terek, és sorra újították fel a templomok boltozatait, attól még ebben az időben nem készültek olyan hatalmas és jelentős épületek, mint az ókorban. Talán ez is azoka, hogy figyelmen kívül hagyják ezt az időszakot a város építészete terén. A legjelentősebb épületek, az ókeresztény Santa Maria Maggiore-bazilika és a hagyomány szerint Pál apostol halálának helyén épült San Paolo fuori le mura-bazilika, ami Róma második legnagyobb bazilikája-
Róma a reneszánsz első számú központja a világon, őt követi Firenze. A Michelangelo Buonarotti tervei alapján épült Piazza del Campidoglio tér remek példa erre. Ebben az időben az arisztokrata családok pénzüket pazar épületek kivitelezésére szánták, így épült például a
Quirinale-palota is, ami ma az Olasz Köztársaság elnökének székhelye. A barokk stílus legjelentősebb építményei közé tartozik a város egyik jelképe, Trevi-kút is.

NÉPESSÉG

A Római Birodalom idején több évszázadon át Róma volt a világ legnagyobb városa, amelynek egykori népességét több mint egymillió főre becsülik. A birodalom bukása után, a barbár betörések következtében a lakosság 20 000 főre csökkent, és csak a reneszánsz korában indult újra növekedésnek.
1870-ben, amikor Róma az újonnan megalakult Olasz Királyság fővárosa lett, csaknem 200 000-en éltek itt.
A 19. század utolsó évtizedeitől a második világháborúig Róma rohamosan nőtt, és lakossága ismét elérte az egymilliót.
A második világháború után, az 1950-es és 1960-as évek gazdasági fellendülése során Róma ismét nagy változásokat élt meg. Az 1980-s évek végén, illetve az 1990-es években a lakosság száma ismét csökkenni kezdett, mivel sokan a környező településekre költöztek – menekülve a forgalom és a környezetszennyezés elől.

VALLÁS

Az ókori birodalomban a római vallás volt túlsúlyban, de mindig jelen voltak a provinciákból átvett vallások is. A 4. századtól kezdve a kereszténység vált általánosan elterjedtté.
I.Constantinus császár törvényesítette a keresztény hitet, és II. Theodosius császár a Római Birodalom államvallásává tette.
A katolikus egyház központja Róma lett, ezért a városban nagyszámú keresztény templom található.
A Tiberis (Tevere) folyó mellett található a Vatikán, területe önálló államot képez a városon belül. Rómában van továbbá Európa legnagyobb mecsetje, melyet Paolo Portoghesi tervezett, és 1995-ben adták át.

LÁTNIVALÓK

Róma történelmi Központja Európa egyik legnagyobb és műemlékekben leggazdagabb történelmi városközpontja, 1980 óta az UNESCO Világörökség része. A Tiberis bal partján fekvő történelmi központ a 3. században felépült Aurelianus-féle falak által határolt terület,amely magába foglalja a város alapításának történetéből ismert hét dombot. Itt találhatók az antik világ és a kereszténység legszebb műemlékei. A város arculatának alakulása végig követhető az ókortól egészen napjainkig.

HIDAK

– Ponte Sisto
– Ponte Palatino
– Ponte Umberto
– Ponte Regina Margherita
– Ponte Cavour.
Ezeken kívül még számos híd található a fővárosban.
Vízvezetékek
Róma vízben való gazdagságát négy nagy vízvezetékének köszönheti, amelyek nagy részt az antik vízvezetékek maradványaira épültek.
Katakombák
Több mint negyven római katakomba ismert, és néhányat csak az elmúlt évtizedekben fedeztek fel. Ezek közül az ókeresztény földalatti temetők és menedékhelyek a leghíresebbek: a Szent Callixtus (San Callisto), a Szent Sebestyén (San Sebastiano) és a Szent Domitilla (San Domitilla), az ókorban épített híres út, a Via Appia mentén.

KULTÚRA

Oktatási intézmények
Az 1303ban alapított római tudományegyetem a legnagyobb Európában, csaknem 150 000 hallgatóval. Ezen kívül még három állami egyetem van, továbbá sok magán-felsőoktatási intézménye.
MÚZEUMOK
– Vatikáni múzeumok
– Villa Giulia
– Galleria Spada
– Palazzo Corsini (Nemzeti Galéria)
– Doria Pamphili Galéria
– Borghese Múzeum és Galéria
– Római nemzeti Múzeum
– Palazzo Barberini Antik Művészeti Nemzeti Galéria
– Palazzo Venezia Múzeuma
– Múzeumok a Capitoliumon (Musei Capitolini):
– Palazzo dei Consvervatori
– Palazzo Nuovo

MAGYAR VONATKOZÁSOK

Bár Rómába is emigráltak magyarok, de számarányuk nem túl jelentős. Ennek ellenére több magyar vonatkozású emlék is található az Örök Városban.
A világ talán leghíresebb templomának, a Szent Péter-bazilikának az altemplomában található Magyar Kápolna (Capella Ungherese).
A belvárosban található a Collegium Germanicum et Hungaricum papnevelő intézet.
A Palazzo Venezia és a Palazzo Chigi épületeiben működött az Osztrák-Magyar Monarchia szentszéki és olaszországi nagykövetsége.
A város leghíresebb pályaudvarának, a Roma Termininek, homlokzati frízét a magyar származású Amerigo Tot tervezte.
Sport vonatkozások:
– A magyar Újpest labdarúgó csapatával vívta első mérkőzését az AS Roma csapata.
– Az olasz nemzeti labdarúgó válogatott az aranycsapattal vívott meccsévek avatta fel a második világháború után újjáépített Olimpiai Stadiont.
– Az SS Lazio meccsein pedig még a mai napig felcsendül az 1956 hőseire emlékező „Avanti raggazzi di Buda” kezdetű dal.
A városban járó magyar turistákat több helyen is „Jó napot !”felkiáltással üdvözlik a szuvenír-árusok, még alkudozni is lehet velük az árakról magyarul.

KÖZLEKEDÉS

Róma történelmi városközpontja nem túl nagy: a Colosseumtól a Spanyol lépcsőig mindössze 2,5, kilométert foglal magában, ezért a legtöbb nevezetesség gyalog is elérhető.
Róma kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, minden lehetséges közlekedési eszköz megtalálható itt: busz (241 vonal 2310 kilométeres összhálózattal), metró, villamos ( hat villamos vonal), trolibusz. Róma egyes látnivalóinál feltüntették az oda való eljutást. Éjjel 12.30 és 05.30 között éjszakai buszjáratok közlekednek.
A fővárosnak három metróvonala van, az A, a B és a C vonal.
Megemlítendő még a 1q10-es busz, 09.00-től 20.00-ig, félóránként közlekedik a Termini állomástól és érinti Róma fő nevezetességeit. A buszról bármelyik megállónál le lehet szállni, és ott szétnézni az adott látványosságoknál, majd ugyanazzal a jeggyel egy következő buszra szállni.
Roma Pass vásárlása esetén a tömegközlekedés ingyenes.

Légi közlekedés

Három repülőtér biztosítja Róma légi közlekedést, ellátását:
– Róma-Flumicino nemzetközi repülőtér
– Róma- Ciampino nemzetközi repülőtér

– Róma-Urbe repülőtér

Irodalom és filmek

Rómával számos irodalmi mű és filmalkotás foglalkozik. Az olasz filmek világhírűek: csak néhányat emelek most ki:
-Róma nyilt város
-Római vakáció
– Cabiria éjszakái
– Quo Vadis?
– Az édes élet
– Angyalok és démonok.
Róma jelzői:
– Róma, az örök város
– Rómában élni, úgy mint a rómaiak
– Minden út Rómába vezet
– Róma sem egy nap alatt épült fel
– Rómát látni és meghalni

Szólj hozzá!