Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakos József: Monológ

„Azt hiszem nem túlzás, ha azt mondom, a magam fajta fickóknak igen nehéz dolguk van. Ülök itt a többiekkel, akik bambán néznek rám, és legszívesebben sikítanék. Kik ezek itt körülöttem? Próbáltam beszélgetni velük, de válaszra sem méltattak, mintha itt sem lennék. Még az is megfordult a fejemben, hogy nem is vagyok itt. Sőt még az is lehet, hogy nem is létezem. De akkor hogyan gondolkodhatok? Súlyos kérdések ezek, amiket tisztáznom kell. Most viszont nem tehetem. Csak ülök itt tovább és vigyorgok, hátha magához vesz valaki.
A szám egészen begörcsölt. Muszáj nekem mindig jópofinak lenni? Nem ugorhatok le innen egy kicsit csak úgy, és rohangálhatok össze-vissza? Ott szemben például van egy egész kis pofás kommandós ruci. Azt felpróbálnám szívesen. Van hozzá egy klassz kis kés is, meg arcfesték, hogy maszatos képpel bujkáljak a dzsungelben. Ütős kis móka.
Hé, ez meg kicsoda és miért macerál? Tessék engem elengedni! Nem, nem akarok elmenni innen. Jól érzem itt magam, még ha kissé unott is a társaság. Elálmodozom én szívesen. Nézegetem a sok-sok ideges rohangáló figurát a sorok között. Egész szórakoztató. Nem nevetek hangosan, csak csendesen kuncogok, nehogy felhívjam magamra a figyelmet. Még csak az kéne, hogy felfedezzék, hogy figyelem őket.
Na tessék, egészen lelapították a szőrömet és nyálas is lettem. Micsoda kis alak ez? Nagyon szorosan fog. Lehet, hogy el sem enged? Hé, hová megyünk? Segítség, elrabolnak! Valaki szóljon már neki, hogy tegyen vissza és húzzon el innen!
Ó ne, már kint is vagyunk. Kicsit hideg van itt, és még pulcsi sincsen rajtam. Na szépen vagyunk. Lehet, hogy meg fogok fázni. Már érzem, hogy viszket az orrom. Tüsszenteni fogok. Hapcii!
Ez nem én voltam. Én még csak készülök tüsszenteni. Egészségedre kishaver! Na tessék. Egy náthás mancs markolássza a karomat. És ha tele leszek bacilussal, engem ki véd meg? Védőoltást akarok, most rögtön! Hol van az ombudsman? Nekem is vannak jogaim. Vagy nem?
Na itt már jobb az idő. Klímás, tágas kis kocsi. Kívül meggypiros, belül szürke és új szaga van. Lehet, hogy mégis jó helyre kerültem? Na azért nyitva tartom a szemem. Jobb az óvatosság. Már indulunk. Taposs bele öreg! Bírja a verda.
Utcák, utcák és megint csak utcák. Hová megyünk? Ilyen messze nem akarok lakni. Mi lesz a haverokkal? Hogy fogom őket meglátogatni? Álljunk meg! Meggondoltam magam. Vissza akarok menni! Követelem, hogy azonnal forduljunk meg!
Nem hallja. Nem is foglalkozik velem, csak beszélget ezzel a dögös kis szőkével itt a másik ülésen. Várjunk csak! Most látom, egész jó bőr. Vajon ő is fog engem simogatni? Lehet, hogy már nem akarok visszamenni. Mégis jobb lesz nekem itt.
Na, végre megálltunk. A ház is pofás. Egy kis kert és sok-sok karácsonyi fény az ablakban, az ajtó körül és mindenütt, ahová csak nézek. Apám! Ez nagyon szuper. Na jó menjünk be, nézzünk körül ott is. Már nyúlnak értem. A szöszi az. Milyen finom puha keze van. Simogass még kérlek! De jó. Így már ki lehet bírni. Csak ne lenne olyan hideg. Siessünk be a házba! És jelzem, hogy karácsonyra kérek egy pulóvert. Oké?
Na, itt bent már megint jó. Kényelmes kuckónak tűnik. Nagy szobák, finom kaja illat. Jó hely lesz ez nekem. Sőt ahogy látom, új barátaim is lesznek. Egész otthonos ez a hely. Már nem is baj, hogy elraboltak, vagy mit csináltak velem. Igaz néhány papírdarabot adtak egy morcos, gép előtt ülő nőnek, hogy kiengedjen. Talán az volt a fejpénzem? Ahogy elnéztem, egész sokat érhetek. Na jó, nézzük mi lesz.
Hé, ki ez az édes szőke kislány? Hatalmas szemei vannak, és nagyon mosolyog. Azt hiszem szerelmes vagyok. Gyere bébi! Ölelj meg! A tiéd akarok lenni.”

***

– Szia kicsim. Ezt neked hoztuk. – mondta mosolyogva az édesanya és átnyújtotta a plüssmackót a lányának, aki magához ölelte és hatalmas puszit nyomott szülei arcára.
– Boldog karácsonyt! – lépett közelebb az édesapa is és karjaiba vette feleségét és kislányát is.

***

„Szóval így lettek ők az én családom. Most itt ülök az ágyon és gyönyörködöm a fenyőfában. Vajon milyen magas lehet? Ha besötétedik, körülnézek egy kicsit. Fel kell derítenem a terepet.
Hogy mondod? A plüssállatok nem is gondolkodnak? Biztos vagy ebben? Akkor én ki vagyok szerinted? Na jó, inkább öleld meg te is a rokonaimat és szeresd őket! De vigyázz, mert ők is figyelnek rád!
Szóval, végül még csak annyit, hogy Boldog karácsonyt! Neked is, nekik is, mindenkinek!"

Vége

2603
orkutya - 2011. december 26. 15:56:35

Csak mostanra jutottam el addig, h. író társaim alkotásainak legalább egy részét elolvassam. Timócával ellentétben én nem sejtettem a novella végét, de ez így volt jó, annál nagyobb volt a végén a meglepetés.
Kedves írás volt, nagyon tetszett: Őrkutya Cool

1803
De Profundis Clamavi - 2010. szeptember 03. 10:49:01

Vagány és feltétlenül hímnemű plüssmaci. Olyan 12-15 éves lehet. Éppen most van a leválós, függetlenségre vágyó kamaszkor elején. Valószínűleg normális, szerető családban nőtt föl, ahol teljes jogú tag volt, innen a nagy önbizalom. Nagyon aranyos a szexuális felhang "Gyere bébi! Ölelj meg! A tiéd akarok lenni."
Aranyos, eleven írás. A csattanó sejthető volt, de nem gond, mert jó volt olvasni. Nem fogott el a türelmetlenség közben. Arányosak voltak a részek (áruház, kocsi, lakás). Jó, hogy nem vált a vége sem csöpögőssé.
Gratulálok, jó írás!
Egy apróság, hogy legyen meg a mai rossz cselekedetem is:"Boldog karácsonyt!" lépett közelebb az édesapa is és karjaiba vette feleségét és kislányát is."
Az és-en kívül a "karjaiba vette" nálam olyan jelentéssel bír, hogy karjaival felemelte (ráadásul kettőjüket). Szerintem az átölelte szerencsésebb. Grin

1346
Tara Scott - 2010. május 05. 17:07:59

Kedves Józsi!
Plüssmaci perspektívából írt történeted, nagyon tetszett. Jól átgondolt, hiteles, vidám. És(sel nem kezdünk mondatot) olyan Karácsonyi. Nagyon tetszett.
Szeretettel. Tara.

298
keni - 2008. december 29. 12:39:34

jav. ösztönemlék
Felülmúlhatatlan !

298
keni - 2008. december 29. 12:35:08

Kedves Józsi

Sajnos kidobott a gép és már, azt hiszem nem tudom mégegszer leírni a hozzádszólásomat ugyanúgy, de talán megmaradt még belőle a fejemben valami.

Annyi lelki finomsággal, kedves, kellemes érzéssekkel töltötted meg ezt az írásodat, hogy aki csak olvassa, - szeretettel töltődik fel az Ő szíve is.
Olyan nagyszerű képekben elevenítetted meg - szinte megszemélyesítve és meg is szólaltatva, kedves kis figuráidat, hogy kiszól belőle a gazdag lélek érzése és mesélő fantáziád gazdag világa.
Hogy van e ezeknek a kis plüsfiguráknak lelkük? Hát persze, hogy van. Csak rájuk kell nézni, ahogy hívogatni tudnak. És hogy beszélgetnek e egymás közöt?
A lelkület - mindenre képes,... és a fantáziaszült, megelevenítő - gondolat is.

Karácsony este a kisunokánk is itt volt szüleivel. Megkapta tőlünk az első, sárga színű pihe-puha könnyű - csillogó gyöngybarna-szemű plüsmaciját, 'ami' valamivel kisebb, mint Ő.
Óvatosan közeítettünk vele - felé, félve, hogy megijedhet tőle. De nem ezt tette.
Azonnal mosolyogni kezdett rá, pedig még csak alig múlt el három hónapos.
Kis kezeivel megérintette a 'macó' puha mancsát és éreztük, hogy már el is fogadta, és máris 'sajátjának' tekinti. Mi ez, ha nem a lélek kölcsönös harmóniája, ami már megérezni képes a jót. A birtokvágyat, hogy mostantól Ő máraz enyém !

Este hazavitték a többi ajándékokkal, és azóta már ketten hajtják fejüket este elalvásra - a meleg kis ágyikóban...

Szép, gyermeki meséd árulkodik gazdag lelki világodról, és megmaradt benned is a múlhatatlan gyermekemberi - ősi öszönemlék. Csak ez vezethette gondolataidat, hogy ezt így megírd.

Köszönöm mindenki nevében ezt a szép, megható karácsonyi ajándékmesét !
Gratulálok hozzá és Hozzád ! - Mert örömöt loptál, a fáink alá...
keni

366
MajorGabi - 2008. december 24. 20:28:45

Kedves Józsi !
Nagyon drága kis történet !
Köszönöm az élményt !
Szeretettel : Major Gabi

277
farkas viola - 2008. december 24. 17:27:14

Kedves Józsi!
Végig izgulom az írásod és a végén derül ki, hogy CSAK egy plüssmaci. Egyébként aranyos, olyan karácsonyi, a mai napra való. Tetszik.
Szeretettel: Viola

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.