Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakos József: Éjszakai pillanatkép

Egy téma több megközelítésben

Romantikus

Az égen, mint sárga sajtkorong mosolyog a csendes Hold. Kevéske fényével simogatja a megfáradt, lombját elhullatott kopasz fákat. Cirógatja kérges testüket, mintha vigasztalná őket: „Lesz még újra tavasz és lesznek új levelek.”
Az avarban tücskök siratják a nyarat, búcsúznak a meleg napoktól, lágy szellők édes illatától. Csendes-bús daluk a kis faház nyitott ablakán bekúszva békés álomba ringatja az öreg erdészt.
A levelek között süncsalád vackol, télre készülnek. Szúrós kis testük összegömbölyödve pihen. Halkul a külvilág zaja, közeledik a hosszú álom.
Lágy szellő fut át a réten, viszi tovább az éjszaka dalát. Mesét mesél őzeknek, vaddisznóknak. Ősi meséket, meleg napokról, friss vízről, zöld fűről, táncoló lepkékről, hűsítő nyári záporokról, enyhítve a félelmüket a közeledő tél gondolatától.
Készülődik a természet, új ruhát ölt. Sárga, vörös, barna köntössel takarja be őszapó az erdőt. Védelmez mindent és mindenkit, őrizve még egy kis meleget, ködfátyolt borítva az utolsó őszi éjszakára. Holnap már tél lesz, fehér hópehelytánccal kezdődik a hideg napok sora…

„Félelmetes”

A koromfekete égen elgyötört sárga foltként pislákol halványan a meggyötört Hold. Sápadt fényével erőlködve néz le a fázósan kuporgó, hideg szelektől megtépázott kopasz fákra. Megfáradt lelküknek üzen: „Ne féljetek, eltelik ez a tél is és talán újra lesz mindenkinek nyár.”
A sáros avarban tücskök sírnak, búcsúznak az élettől, meleg napok nyugodt pillanataitól, készülve a fogcsikorgató télre. Fájdalmas, reszkető hangjuk bekúszik a romos faház törött ablakán, nyugtalan álmot hozva az öreg erdész számára.
A poros, ragacsos levelek között elgyötört, fáradt süncsalád keres menedéket. Vackot készítve, összegömbölyödve, egymáshoz bújva védik társaikat a metsző szél karmolásaitól. Csendesedik a külvilág zaja, sejtelmes szuszogással, fujtatva érkezik a téli szél.
Átfut a réten, dermesztő hideget hozva mesél a vicsorgó télről, jeges napokról, csonttörő kegyetlen hidegről, hosszú fagyos, élelem nélküli éjszakákról.
Készülődik a természet. A sárga, vörös és barna levelek színeit sűrű köd borítja be és a távolban felhangzik egy éhes farkas üvöltése.
Eltűnik minden maradék kis meleg, nyirkos, nyálkás levegő telepszik a tájra. Holnap már tél lesz, metsző hideg, véget nem érő kegyetlen napok…

Humoros

A cirmos felhőfoszlányok közül pajkosan kacsint ki a Hold. Peckesen jár-kel fent az égen és hunyorogva néz le a pucér, ruhátlan fákra, akik ágaikkal takarnák testüket, de leveleik már a földön ficánkolva játszanak a közeledő téli szél hullámain szörfözve, egymással versenyezve.
A kerek sajtkorongot vadkutyák ugatják, ő pedig mintha azt üzenné: Ciki ott lent gyerekek, nemsokára hideg tél lesz.”
A színes avarban tücskök üvöltöznek, még nem vacsoráztak és nincsen begyűjtött készlet. Száraz leveleket rágcsálva zajonganak, hátha felverik a tök süket erdészt, édes álmából.
A levelek között süncsalád bóklászik, vacsora után kutatva. Éhes gyomrukban csak néhány eltévedt rovar lapul. Megunva a keresgélést inkább összegömbölyödnek, hosszú téli álomba merülve. Macerás télen élelmet keresni, jobb az egész telet inkább átaludni.
Kóbor őszi szellő fut még át a réten, eltévedve keres utat a kucorgó, lapuló fű felett, miközben sikítva üzeni: „Pucoljon mindenki aki tud, mert holnapra itt a tél!”
Készülődik a természet, még fényesíti a sárga, vörös és barna göncöt, de már keresgéli a gardróbban a fehér téli köntöst.
Holnap már tél lesz, megérkezik a hópelyhek kóbor hada, egymás hegyén-hátán fetrengve, beborítva hegyet-völgyet hideg ölelésükkel…

Írta: Bakos József
2
Jozsi-foszerkeszto - 2012. augusztus 02. 12:46:26

Kedves Róza, Zsuzsa, Magdi, Ida, Katalin, Etel és Eszter!
Örülök, hogy mindannyian olvastátok ezt az írásomat is. magyar nyelv tökéletes egy ilyen játékhoz. Az ötlete hirtelen jött és nekiültem. Érdekes, hogy ugyanazt a témát mennyire másképp lehet megírni, ha más szemszögből közelítjük meg. Smile
Szeretettel és Üdvözlettel:

Józsi

499
magyareszter - 2012. augusztus 02. 10:04:59

Kedves Józsi!

Szeretem a saját ötleteimet megvalósítani, de a Tiéd most annyira megtetszett, hogy elgondolkoztam, kellene ilyesmit írni több témára is. Akár játéknak is jó lenne, de gyakorlásnak mindenképpen.
Nagyon tetszett! Gratulálok! Sok szeretettel Eszter

3313
paltetel - 2012. augusztus 02. 09:21:44

Kedves József!
Ügyesen állítottad fel a természet - az ősz elmúlását. festői képeket tettél palettádra!
Gratulálok, Etel

2678
Emperor - 2012. augusztus 01. 18:54:32

Kedves Józsi!
Egy téma, három variáció - ötletes.
Mivel romantikus alkat vagyok, talán az első tetszett a legjobban.Smile
Szeretem a humoros írásokat, állítólag, van is humorérzékem, így a harmadik is nagyon tetszett.Smile
Mivel nem lehetnek kivételek, nem hagyom cserben a másodikat sem, az is nagyon tetszett. Smile

Szeretettel
Ida

1403
titanil - 2012. július 31. 16:23:18

Kedves Józsi!
Rendkívül tetszett egy pillanatkép háromféle formában megírva, amihez tehetség kell. Személy szerint nekem az első verzió tetszett legjobban, szinte simogatóan szép.
Gratulálok!
Szeretettel: Titanil

3362
zsubanya - 2012. július 31. 10:47:25

Drága Józsi!
Fantasztikus színekkel fested meg képeidet, jó humorral fűszerezve. Igazán élmény olvasni soraidat!
Szeretettel töltettem el pár szép percet, gazdagodva térek "nyugovóra"!
Szeretettel: Zsuzsa

3300
kandracs roza - 2012. július 31. 09:38:10

Kedves Józsi!!! Csodás--Fázós-Kedves...Gratulálok...Lexirózsa

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.