Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

H. Gábor Erzsébet: Rágom a körmöm
Rágom a körmöm, és ha én egyszer elkezdem a körmömet rágni, akkor nagy gond van.
Előttem a nagy spirálfüzet, négyzethálós, lapja telis tele számokkal.
Mi az, hogy számokkal, számhalmokkal!
Reggel óta csak számolok, osztok, szorzok, de főleg az osztást gyakorlom nagyon, mert ezt a halom pénzt, ami így egyben nem is olyan kevés, legalább húsz felé kell szétszortíroznom. Karácsonyig, már csak egy fizetés, egyetlen nyomorult harmadika.
Esetleg abból még eltudok csípni valamennyit, csak közbe ne jöjjön megint valami, mint például tavaly.
Ősrégi mosógépünk benyögte az unalmast, éppen az ünnepi függönymosás és nagytakarítás előtt, hát, rágtam is a körmöm, rendesen!

Újra kezdem a számolást, áthúzom az egész lapot.
Nagymama, nagypapa, Apa, Pisti, Marci…és így tovább. Nem, így sem jó! Most jut eszembe, hogy nagypapa tavaly is papucsot kapott, nagymama meg sálat, hát, megfordítom gyorsan! Most nagymama neve mellé kerül a papucs, nagypapa neve mellé pedig a sál, így talán jó lesz.
Pistikének sem jó már a „meccsbox”, van neki legalább száz darab, kap helyette könyvet. Gyorsan megemelem a neve mellett az összeget, ötszáz forinttal, azt a Marciéból vonom le.
Nem jó, ebből meg nem jön ki Marcika Legója. A fenébe! Honnét csípjem le az ötszázast?

Megvan! Apa csak egy szép tollat kap, és nem tollkészletet!
Bánt a lelkiismeret. Olyan régen vágyik rá, a múltkor együtt néztük ki. Nem! Ebből nem engedek! Megkapja a készletet, megérdemli!

Dixnél tartok. Kihúzom a rászánt összeget. Nem kapja meg az új nyakörvet, majd jövőre! Jó lesz még idén, az a kicsit elnyűtt is. Kap egy új teniszlabdát, úgy is elgurult valahova a régi.
Veszek egy dobozzal, abban három darab van, így kettőt odatehetek Peti kifestője mellé, igen, így jó lesz!
Átnézem a listát, a fejemhez kapok!
- Jesszusom! Mici nénikémet kifelejtettem!
Rágom a körmöm…honnét csíphetek el, egy kötött-kesztyűre valót?

Kezdem elölről. Nagymama szemüvegtokot kap, nem papucsot, akkor kijön Mici néni kesztyűje is. Nagypapa sem kap sálat, úgy is van neki már legalább húsz darab, kap egy csomag magyar-kártyát, a régi, úgyis olyan szakadozott már.
A sál, és a kártya különbségét, hozzáadom a Mónikára szánt összeghez, olyan régen szeretne már egy új farmert, hátha kijön belőle a végére.

Rágom a körmöm…áthúzom a kismenyem neve mellett álló összeget is. Nem veszek neki ünnepi csipkeabroszt, inkább varrok egyet valami klassz kis mutatós anyagból, így tehetek mellé még egy szakácskönyvet is.

Összeadom a hosszúra nyúlt oszlopot, és jaj, egy ezressel több jön ki, mint a Karácsonyra szánt összeg! A fenébe! Hol számoltam el magam? Most kezdhetem elölről!
És rágom a körmöm, rendületlenül rágom a körmöm.

Végre kész a lista, és stimmelek!
A körmömre nézek. Egy szikra sem maradt, lerágtam az egészet.

Emlékszem, hogy tavaly, azért Szilveszterre is maradt egy kis körmöm, de most tövig lerágtam. Hiába, az infláció…nemcsak a pénztárcánkat, a körmünket is érzékenyen érinti. Sajog az ujjam hegye.
- Csak közbe ne jöjjön valami! - imádkozom, mert köröm híján, bizony akkor rághatom a küszöböt, a fene enné meg, ezt a körömrágós, bolond egy világot!

Írta: H. Gábor Erzsébet
230
Torma Zsuzsanna - 2013. január 15. 16:28:17

Kedves Zsike!

Örülök én is humorosan megírt, a család ajándékozásával kapcsolatos "osztás-szorzás"-ról. A végére érve arra gondoltam, hogy most, hogy a körmeidet tövig rágtad, Neked meg egy körömépítőhöz kellene elmenned. Ezért újra elkezdheted az osztást-szorzást, hogy Neked is legyen valami ajándékod!

Szeretettel olvastalak: Zsuzsa
Smile

2175
hzsike - 2013. január 02. 19:55:52

Kedves Iduska, kedves Katalinka!

Köszönöm szépen, hogy elolvastátok ezt a kis írásomat, örülök a kedves hozzászólásaitoknak is.
Szeretettel fogadtalak Benneteket:Zsike PfftPfft

2678
Emperor - 2013. január 01. 20:59:53

Kedves Zsike!
Valóban aktuális ez a körömrágós írásod, s ezt megtetézted azzal, hogy megnevettettél. Így már mindjárt kevésbé fáj ez az egész bolond világ!Smile
Élvezet volt olvasni írásod.
Szeretettel
Ida

2175
hzsike - 2013. január 01. 18:50:40

Kedves Titanil!

Köszönöm szépen, hogy elolvastad ezt a (régi) kis írásomat, gondoltam fölteszem, most éppen "aktuális" a téma.
Neked is kívánok Boldog Új Esztendőt, nagy szeretettel:ZsikePfft

1403
titanil - 2013. január 01. 14:38:25

Kedves Zsike!
Nagyon jól érzékelteted, hogy egy nőnek mennyit kell osztania, szoroznia, "rágni a körmét", hogy mindenkinek legyen ajándék, de még szilveszterkor se haljon éhen a család!
Gratulálok, és boldog új évet kívánok!
Sok szeretettel: Titanil

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.