Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Fehérvári Zsófia: Tavasz a télben
Nézem a tv-híradót. Egy temetés részlete villan fel előttem. A sírhalmot teljesen beborítják a sok tarka virágból alkotott koszorúk. Szégyellem magam, hogy szép érzést kelt bennem a látvány. Megdöbbent mennyire hiányoznak a virágok, a belőlük áradó illatok.
Ó mennyire hiányoznak a színek. Télen két uralkodó színt látok a fehéret és a feketét.
Tevékenyebb vagyok, ha esik a hó, mert a fehér szín élénkít mozgásra késztet, edz testet és a lelket. Felüdít, vidámabb a hangulatom, még akkor is, ha nem süt a nap.
Ha elolvad a hó, marad a lecsupaszított fekete komor valóság, mint ez a mai nap is; hideg, nyálkás és sötét.
Komor valóság az is, hogy az elhunyt már nem tud örülni a sok szép virágnak, már nem tud gyönyörködni benne. Vajon volt –e az életében valaha olyan pillanat amikor ennyi sok szép virággal vette magát körül.
A virág minden korban gyönyörködtet.
Nincs szebb látvány, mint a téren felénk szaladó parányi gyermek, aki tárt karjával, szíve teljes melegével, kezében szorongatja, és átadni készül az általa szedett mezei virágcsokrot.
Az idősek is olyanok, mint a gyermekek. Az Ő lelkükbe is beleköltözik a szeretet, a virág emlékezteti őket, egyre többet gondolnak a múltra, és a jövő hiába kopogtat az ajtón, nem nyer bebocsátást, mert már túl rövid az ideje neki.
Ezért szeretném minden évszakban körülvenni magamat illatos szép tarka virágokkal.
Mondhatnám azt is, hogy akarom, bár az akarom önzővé tehet, a szeretném pedig fokozatos
elérhetőségre szoktat. Ezért már most elkezdek felkészülni a virágmagvak kiválasztására.
Virágvasárnapon el akarom vetni, mert az elérhetőséghez azért kell az akarat is. Felnevelem,
sok-sok vázába rakosgatom, és mindenhova elhelyezem.
Szeretném az egyhangú téli napokba is becsempészni a tavaszt néhány szál színes virággal.

Írta: Fehérvári Zsófia
2952
bruxinelli - 2018. október 12. 19:48:35

Kedves Rita !
Egyetértek veled, és tisztelem a benned lévő anyai szeretetet.
Szeretettel, Zsófi.

2952
bruxinelli - 2013. január 12. 06:50:05

Kedves Róza !
Mindenben egyetértek veled.Talán még hozzátenném a zenével a versolvasással, ugyanezeket tapasztalom amiket leírtál. Az élet el sem képzelhető nélküle.
Köszönöm, hogy megosztottad véleményed.
Szeretettel, Zsófi.

2952
bruxinelli - 2013. január 12. 06:44:55

Kedves Ica !
Köszönöm szépen a képletesen tőled kapott virágot.
Megörvendeztettél.Szeretettel, Zsófi.

2952
bruxinelli - 2013. január 12. 06:42:44

Kedves Eszter !
Valóban én is azt érzem amikor a temetőbe látogatok, amit te is leírtál.
A csend ami körül lengi a temetőt azt sugallja,
itt béke és nyugalom van, ami kivétel nélkül mindenkié s ez a látogatóban is mélységes tiszteletet ébreszt. Köszönöm, hogy megosztottad velem a véleményed.
Szeretettel, Zsófi.

2135
mami - 2013. január 10. 07:44:32

Kedves Zsófi!
Én azt gondolom, hogy a színes virág az élet színességére emlékeztet. Szeretjük a színes forgatagot, a ragyogást, még ha tudjuk is, hogy a színes virágok és a forgatagok is múllandók. Mégis szeretjük hinni, hogy pár levágott virágtól megszépül a világ. És higgyük is. Mi lesz velünk, ha már ez a hitünk is elvész. Örömmel olvastam derűs soraidat. Szeretettel: Jártó Róza

3649
Oroszlan08 - 2013. január 07. 23:21:20

Kedves Zsófi!
Szokták mondani, aki a virágot szereti rossz ember nem lehet, és ez valószínű igaz is. Talán nincs is olyan ember aki nem szereti színét, illatát.
Legszívesebben egy szálat adnék az írásodért.
szeretettel: Ica

499
magyareszter - 2013. január 07. 19:39:49

Kedves Zsófi!

Különösen megragadott egy-két gondolatod, bár az egész írás nagyon valósághű. Az egyik viszont az, hogy sajnos az elhunyt már nem tud örülni a sok szép virágnak, a másik pontosan ehhez kapcsolódik, hogy életében vajon körbevette-e ennyi szép virág valaha?
Édesanyámnak szökőkutas temetése volt, de felállított márványtáblákon, amiken sok-sok név szerepel, természetesen az övé is fel van tüntetve. A márványtáblák között nagy edény van elhelyezve a virágoknak és hosszúkás, rácsos mécsestartó. Ilyenkor ünnepek táján nem lehet látni még ezeket a tartó edényeket sem, mert minden be van borítva virágokkal, koszorúkkal, több karácsonyfa áll feldíszítve, egyszerűen fantasztikusan szép, családias, meghitt. Mikor először láttam egyszerűen lenyűgözött az egész, mintha mindenki, akinek a neve ott szerepel, egymáshoz tartozna.
Egyébként is, egész évben, mindig vannak virágok a virágtartóban és olyan öröm, olyan megnyugtató ez, hogy ilyen szép helyen tudhatom az Édesanyámat, ha már nem lehet velünk.
Sok szeretettel Eszter

2952
bruxinelli - 2013. január 06. 19:04:35

Kedves Titanil !
Nagyon szépen köszönöm, hogy elmondtad véleményedet és nem felejtettem el azt sem, hogy valamelyik novellámnál megemlítetted, próbáljam meg magam prózában is kifejezni. Igazad volt . Azt érzem valóban nagyobb szabadságot ad , mint a versírás. Habár a versírás tömörített formáját már megszoktam. A próza nem csak akkor jó , ha a lényeg tömörítve van, hanem kifejezetten érdekes, ha részletesen kidolgozott a lényeg. Ehhez úgy kell nyitottnak lenni, hogy érdekfeszítően tudjunk alkotni még a legapróbb részletek bemutatásánál is.
Szeretettel, Zsófi

1403
titanil - 2013. január 06. 14:44:20

Kedves Zsófi!
Öröm volt olvasni virágszeretetedről. Télen nekünk is nagyon össze kell húznunk magunkat, mert az óriási hibiszkusznak helyet kell adnunk, de amint behozzuk, hálából majd minden nap megörvendeztet bennünket egy-egy virággal.
Olyan gyorsan telnek a napok, hetek, hogy egy-két szóra itt lesz a tavasz, és lehet vetni az egynyári virágokat.
Szeretettel olvastalak: Titanil

2952
bruxinelli - 2013. január 04. 22:01:22

Kedves Ida ! Szobanövényeim nekem is vannak egy egész szobára való. Engem csak a vágott virágok ihlettek meg és az hogy a temetőben láttam meg a koszorúkban és ráadásul a szépségük döbbentett a hiányukra.
Köszönöm,hogy itt jártál.
Szeretettel, Zsófi.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.