Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Balázsi Pál Etel: Élménybeszámoló
Élménybeszámoló

Szilvia, nyugtalanul aludt. Szokatlanul korán ébredt. Utolsó felvételi vizsgája lesz ma.
Ez zavarta álmát? Nem tudta.
Jól esett a fürdőben, a rácsorduló vízcseppek csiklandozása. Hol melegre, hol hidegre
változtatta a víz hőmérsékletét. Vidáman, frissen jött ki fehér fürdőköpenyében. Bevonult szobájába, hogy befejezze az este elkezdett meséjét. Volt még idő.
Augusztusban tölti a tizenötödik születésnapját. Rajongásig szerette a meséket. Ő, még a mesék világában érezte jól magát. Talán innen merítette csavaros, gyors észjárását, optimizmusát.
Fél kilenckor, már bent ültek a vizsgateremben. Az utolsó előtti asztalnál ült. Elővette tollát, ceruzáját, személyi igazolványát az asztalon hagyta. Kiosztották a vizsgalapokat, kitöltötte a kért adatokat, s ellenőrzés után leragasztotta.
Lassan telt az idő. Ismeretlen szorongást érzett. Az időt nem tudta gyorsítani. Kíváncsi volt a tételre, annak nehézségi fokára.
Behozták a tételt : 1.Írjatok, Élménybeszámolót egy megtörtént eseményről
2. Az alábbi, többszörösen összetett mondatban határozzátok meg a mondatok közötti összefüggéseket. ( mindenki elé letették a gépelt szöveget amit bemásoltak dolgozatukba) .
Egy pár percig gondolkodott, majd a második tétel megoldásához kezdett. Nyelvtanból mindig jó volt, könnyedén oldotta meg, a neki nem nehéznek tűnő feladatot.
Következett az élménybeszámoló. Órájára nézett. A fejében, közben érlelődött az első tétel. Először tétovázott, majd határozottan írni kezdett.
„Itt ülök az osztályban, kint csodálatosan szép az idő, strandolni volna kedvem. Mit is írhatnék? Minden évben hol az iskolával, hol a szüleimmel, a nyári vakációban kirándulunk a hegyekbe, fürdőhelyekre,vagy néha a rokonokat látogatjuk meg.
Az igazi vakációs élményem, ma kezdődik, az utolsó vizsga után. A tengerre megyünk diáktáborba, persze, ha időben befejezem a dolgozatomat és elérem a speciális menetrendű gyorsvonatot.
Ezért elhatároztam, hogy befejezem az írást, annak érdekébe, hogy jövőben, egy igazi, szép, a tengeren eltöltött vakációs élményről számolhassak be.
Mindenkinek szép, gazdag, élményekkel teli vakációt kívánok.”

Megnyugodva letette tollát. Azt írta amit érzett, s mint aki jól végezte dolgát, összeszedte írószereit, elvette személyigazolványát. Dolgozatát kivitte a felügyelő tanároknak, akik elképedve vették át az egy oldalt alig betöltő dolgozatot. Próbálták meggyőzni, hogy még írjon. Fejével intett nemet.
Szilvia, úgy érezte, eleget tett a követelményeknek. Boldogan gondolt arra, hogy eléri a vonatot, mely a régen vágyott tengerpartra viszi és ahonnan majd igazi szép élményekkel tér haza.
Három nap múlva, telefonhoz hívták. Édesanyja kereste.
- Ugye, nem sikerült a felvételim, édesanyám?
- Hát, csak másodiknak, a több, mint kilencven közül.
- Sikerült, sikerült! – kiáltotta ugrálva
- Büszke vagyok rád kislányom. Az utolsó vizsga jegye, csak neked volt jeles.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.