Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: Egy lány, aki mindig bal lábbal kel fel
Szokványos téli nap volt, amikor meglátta a lányt. Az erkélyen állt és cigarettázott. Szórakozottan nézte a ház előtti park járókelőit. Mindenkit ismert, a napi rutinhoz tartozott a „térkukkolás” ahogyan Ő viccesen elnevezte ezt a tevékenységet. Fújta a füstkarikákat, leltározta a szomszédokat, és hirtelen egy ismeretlen alak közeledtére, felkapta a fejét.
Hosszú fekete kabátot viselt és fekete kötött sapkát. Kicsit furcsán, sántítva lépkedett és óvatos mozdulattal ült le a park egyetlen épen maradt padjára. Nem zavarta a hóesés, sőt egyáltalán semmi sem. Látszólag tudomást sem vett a külvilágról. Lehajtott fejjel nézte a földet és bal lábával a havat rugdosta unottan.
Kíváncsivá tette a fiút ez az idegen. Úgy döntött, megnézi közelebbről is. Sálat, sapkát és bélelt bőrkabátot húzott, majd csizmába bújt, bezárta maga mögött a lakás ajtaját, és laza kocogással lefutott a lépcsőn a második emeletről.
Odakint metsző hideg fogadta. A levegőben táncoló jeges hópelyhek szinte karcolták az arcát, de ezzel most nem törődött. Valami furcsa érzés kerítette hatalmába. Meg akarta ismerni az idegent.
Már messziről látta az alakját. Még mindig a padon ült és monoton mozdulatokkal kavargatta a hókupacot maga előtt, mintha csak a konyhában lenne és egy fazékban ételt kevergetne. Csendesen, lassú léptekkel elindult felé. Amikor már csak két lépésre volt, megállt. Innen jól látta, hogy egy fiatal lány ül előtte, kopott, fekete férfi télikabátban.
Kis várakozás után döntött, megszólította:
– Szia! Leülhetek melléd?
Válasz nem jött, de a lány felemelte a fejét és ránézett. A szeméből olyan fájdalom tükröződött, hogy szinte késként vágott a fiú lelkébe. Egy lépést még hátra is lépett, de mégis megismételte a kérdést, miközben le sem vette a szemét a rászegeződő tekintetről. Hatalmas, könnyekkel teli barna szemek kutatták mit akarhat.
– Szóval… Leülhetek melléd?
Kis szünet után végre választ kapott, ami meglepte.
– Nincs jobb dolgod?
– Én… csak leülnék néhány pillanatra – próbálkozott újra.
– Én meg szeretnék egyedül maradni – hallotta a fátyolos, szinte suttogó hangot, amelynek dallamossága és kesernyés, fanyar árnyalata különös elegyként ásta be magát a gondolataiba.
„Ki lehet ez a lány?” – töprengett és végigmérte újra. Összegezte a látottakat. Ez, olyan pasi szokás. A télikabát szinte mindent eltakart, így az alakját nem láthatta. Az arca kicsit szögletes volt, szeplős is, de a hatalmas szemek gyönyörűek és az érzékien telt ajkai is. Megbabonázva állt, nem tudott mozdulni. A durvábbra váltó hang zökkentette ki gondolatmenetéből:
– Elhúznál végre innen?
– Persze… – suttogta és néhány másodperccel később tovább lépkedett, vissza-visszafordulva.
A lány nem követte a tekintetével. Ült egyhelyben és ismét a havat piszkálta csizmája orrával.

Eltelt néhány nap. A fiú minden délután az erkélyen várt a lányra, aki mindig ugyanabban az időben tűnt fel, elnyűtt kabátban, kopott sapkában. Leült a padra, maga elé meredt és vagy a havat piszkálta, vagy a kesztyűjével játszott. Szinte sohasem nézett fel a járókelőkre, nem szólt senkihez. Befordult saját világába. Mintegy másfél-két óra telt el így délutánonként, majd felállt és eltűnt a házak között arra, amerről jött.
A fiú makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy megismerje a lányt. Még álmában is Őt látta, de ott mosolygott. Ezt szerette volna látni a valóságban is.
December 6.-án kora délután lement a közeli boltba, vett két tábla csokoládét, néhány szem szaloncukrot és egy apró plüss állatfigurát. Első pillantásra nem tudta meghatározni, hogy micsoda, talán mackó. Betette mindet egy mikulás zacskóba és elindult a tér felé.
A lány már a padon ült. Csendes léptekkel közeledett, csak a frissen esett hó ropogását lehetett hallani. Most szinte senki sem járt a kis parkban. Hazafelé igyekeztek a családjukhoz.
– Szia! Ezt neked hoztam – szólalt meg elcsukló hangon, és a zacskót a lány felé nyújtotta, aki először semmit sem reagált, majd egy-két perc elteltével felemelte a fejét és felnézett.
– Már megint Te vagy! – mondta bosszankodva. – Mit akarsz tőlem? Te vagy a Mikulás, vagy mi a fene?
A fiút bántották a szavak és a gúnyos hangnem, de nyelt egyet és nyugodtan folytatta:
– Csak azt szeretném… azt szeretném…, ha mosolyognál.
Már felkészült, hogy valami gorombaságot kap válaszul, de mégsem ez történt. Alig hallhatóan a lány csak annyit mondott:
– Én már soha sem fogok mosolyogni.
A fiú óvatosan leült a pad szélére.
– Mi történt veled? – kérdezte.
A varázslat megtört.
– Mi közöd hozzá? Mit érdekel az téged? – pattogtak újra a goromba kérdések. – Tűnj el innen és hagyjál békén végre!
A fiú letette a kis csomagot, szótlanul felállt és tett néhány tétova lépést a lakása felé.
A lány a piros celofánt nézte, majd felé nyúlt. Nem értette, hogy miért, mert nem akarta, de mégis megtette. Kioldotta a szalagot és a kis plüssfigura kiesett, le a földre. Elnyelte egy hókupac. Utána kapott, kiemelte, letisztogatta és kitört belőle a sírás.
A fiú megfordult, de nem mozdult. Nem tudta itt hagyni az ismeretlen nőt. Kicsit hülyén érezte magát, hogy itt ácsorog és nézi ahogy a könnyek peregnek az arcán. Az Ő szeme is könnyezni kezdett.
– Tényleg érdekel… hogy mi történt? – hallotta hirtelen újra a vékony, barátságos hangot.
Visszaült a padra és csak utána válaszolt.
– Igen, érdekel.
A lány ujjai között a kis mackót forgatta és szemeivel a fiú tekintetét kutatta. Nem látott benne semmi kétszínűséget. Úgy érezte, igazán, őszintén kérdezte a fiú.
– Hát jó. Úgyis el kell valakinek mondanom, mert már nem bírom így tovább… Két hónapja változott meg az életem. Kirándulni indultunk… négyen. Én, Anya, Apa és az Öcsém. Szólt a zene a kocsiban, énekeltünk, boldogok voltunk. Együtt, négyen, ahogyan csak ritkán lehettünk. Néhány pillanattal később azonban… csak egy csattanást hallottam. Aztán egy kórházban tértem magamhoz.
A fiú ebben a pillanatban úgy érezte, még a fákon csiripelő fázós verebek is elhallgattak. Néma csend vette őket körül. Minden mozdulatlanná vált, a szél is elállt és egy árva lélek sem volt rajtuk kívül a parkban.
Nézte a könny áztatta arcot és legszívesebben megölelte volna a lányt, pedig még a nevét sem tudta. Nem szólalt meg, nem tudta mit mondjon. Csak ült és várt.
– Amikor magamhoz tértem, először azt kérdeztem, hol van a családom. Furcsa csend következett, majd udvariaskodó: „Most pihennie kell!” „Súlyos balesete volt.” És hasonló idióta mondatok. Sikítva kérdeztem újra, hogy „Hol van a családom?” Egy idős, ősz hajú orvos közölte velem csendesen, hogy csak én éltem túl az ütközést. Egy szemből szabálytalanul kanyarodó busz, szinte teljesen összepréselt minket.
A fiú döbbenten ült és tétova mozdulattal megfogta a lány apró kis kezét, ami jéghideg volt. Kesztyűje a padon pihent. Ujjai szinte már lilára fagytak. Hosszú csend következett. Lélegezni is alig mert, csak melengette két tenyerében a kis csuklót.
– Aztán… aztán eltelt még egy kis idő és közölték azt is, hogy a jobb lábamat, térdtől lefelé amputálni kellett. Ettől kezdve megszűnt az életem. Azóta zombiként létezem. Éjjel sem alszom, csak sétálok kint, vagy ülök az üres lakásban és még mindig fáj a nem létező lábam… Amikor a protézist kaptam és megmutatták hogyan kell kezelni, a fiatal doki megpróbált felvidítani és azt találta mondani, hogy: „Legalább nem kell a szőrtelenítéssel bajlódnia.” Jót nevetett rajta… Én nem találtam viccesnek és betörtem az orrát.
A fiú önkéntelenül is elmosolyodott.
– Megérdemelte – nyögte ki.
Erre a mondatra a lány mintha egy álomból ébredne, hirtelen elhúzta a kezét, és a pad túlsó végébe kucorodva ismét megkeményedett.
– Ezt miért mondtam el neked? Menj el! Hagyj magamra!
A fiú nem próbált erősködni, felállt és haza indult. Fejében kérdések dübörögtek. „Hogyan segítsen? Mit tegyen, hogy a lány újra boldog legyen? Ennyi szörnyűséget hogyan lehet feldolgozni?”
Napok teltek el ismét, közeledett a karácsony. Fenyőfát vett, egyedül feldíszítette, előző nap pedig bejárta az üzleteket, ajándékot keresve.
Délután ismét az erkélyen állt. A cigarettáját meggyújtotta, de szinte bele sem szívott, csak állt és várta a lányt. Sokáig, nagyon sokáig. Már sötétedett, amikor a kopott kabát feltűnt a látóhatáron. Sietve öltözött és elindult a park felé.

– Szia! – szólította meg újra a lányt. – Én Péter vagyok. Itt lakom a 22-ben, második emelet 6. Nem akarlak zavarni, de szenteste van, és ha nincs más dolgod, szívesen látnálak egy szerény vacsorára. Nem vagyok mesterszakács és pénzem sincs sok, de ahol egy embernek akad meleg étel, ott akad még egynek. Van egy kis fenyőfám is. Barátságosabb, mint a hideg utca. Szóval… – elakadt, nem tudta folytatni. – Szia! – suttogta, majd megfordult és elindult a ház felé.
Otthon megterített és feltette a vacsorát a gázra, amikor csengettek. Az ajtóban a lány állt, kezében a mackóval.
– Szia! Éva vagyok. Dörmi azt mondta, hogy jó ember vagy és jöjjünk el hozzád… Nekem már senkim sem maradt, úgyhogy az sem érdekel, ha valami szatír vagy, aki ide édesgeti a nőket… és…
A fiú a lány szájára tette finoman az ujját.
– Nem vagyok szatír, csak egy fiú a térről és nekem sincsen senkim. Neked legalább vannak emlékeid a szüleidről. Nekem… nekem nem is voltak szüleim. Legalábbis én nem ismertem őket. Nevelőintézetben nőttem fel, tanultam, tervezgettem az életemet. Nem minden sikerült úgy, ahogyan szerettem volna, de van lakásom, állásom és élem csendesen az életemet.
Elhallgatott. Hirtelen buktak ki belőle a mondatok. Talán azért, hogy megnyugtassa a lányt. Attól félt, hogy most is „átkapcsol benne valami”, sarkon fordul és eltűnik… de nem ez történt.
Percekig csak álltak szótlanul, egymást méregetve, majd végül a lány szólalt meg.
– Valami nagyon forr.
– A vacsora – futott a fiú a konyhába. Elzárta a gázt és egy fazékkal a kezében tért vissza. Letette az asztalra, ahol két teríték várakozott.
– Elvehetem a kabátodat? – kérdezte szinte félénken. Szavai olyan gyengédek voltak, mintha tojásokon lépkedne, és attól félne, hogy összetörnek alatta.
– Maradhat rajtam? Csak kigombolom egy kicsit… Tudod, ez… ez Apáé volt. A csizma pedig Anyáé. A sapka és a kesztyű… Öcsié… Így, egy kicsit még mindig velem vannak.
A fiú nyelt egyet.
– Persze… Csak egy kicsit meleged lesz, de majd kinyitom az ablakot.
A vacsora csendben telt el. Utána a fiú felállt, bekísérte a lányt az aprócska szobába, ahol a kis fa állt. Felkapcsolta a fényeket és egy színes papírba csomagolt dobozt nyújtott át neki. Éva félénken, óvatosan kezdte bontogatni. Amikor végzett, egy puha, női pamut pulóvert tartott a kezében.
– Nem tudom, hogy jó lesz-e a méret, de úgy gondoltam, biztosan csinos vagy.
A lány óvatosan kibújt a kopott fekete kabátból, megsimogatta a bélését gyengéden, mintha egy gyereket dédelgetne, majd letette a mellette álló fotelbe, a sapkával, kesztyűvel együtt, egymás mellé.
Péter gyönyörködve nézte a lány formásan, telt idomait. Nem tévedett. A lány gyönyörű volt. A sapka alól hosszú, dús barna hajzuhatag bújt elő. A lány blúzát egy vastag öv fogta össze csípőjénél. Feszes farmert viselt a kabát alatt. Egyszerűen tökéletes volt. A fiúnak még a lélegzete is elállt. A pulóvert mintha ráöntötték volna.
– Köszönöm – mondta a lány csendesen, majd lehajtott fejjel folytatta. Én nem hoztam neked semmit.
– De igen… magadat… és nekem ez a legfontosabb – válaszolt Péter és közelebb lépett. – Megölelhetlek?
A lány válasz helyett megelőzte és bekucorodott a fiú karjaiba. Hosszú idő után először újra azt érezte, hogy biztonságban van, tartozik valakihez.
– És most hogyan tovább? – kérdezte bátortalanul, mert az elmúlt napok eseménye szokatlan és furcsa volt.
– Nem tudom – válaszolta őszintén a fiú, és szájon csókolta a lányt. – De abban biztos vagyok, hogy ha rajtam múlik, nem engedlek el sohasem.
– Az jó… nagyon jó – suttogta a lány és végre elmosolyodott.
A fiú nézte a karjaiban tartott lányt és tudta, hogy ez a legboldogabb karácsony az életében és most már csak jó jöhet…
2
Jozsi-foszerkeszto - 2013. december 27. 14:55:10

Kedves Etel!
Köszönöm, hogy olvastad a történetet.
Szeretettel
Józsi

3313
paltetel - 2013. december 26. 16:20:47

Ilyen történetet csak szív-lélek ember tud írni.
Sok érdekes mozzanat van a történetben. A segítő szándék, az egymásra figyelés, a magányosság, a szeretet és sorolhatnám sokáig.
Gratulálok írásodhoz!
Szeretettel, Etel

2
Jozsi-foszerkeszto - 2013. december 24. 19:11:55

Kedves Viola és Katalin!

Örülök, hogy olvastátok a novellát. Kitalált történet, amellyel arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy figyeljünk egymásra.
Javítottam a hibát, egy régebbi változatot raktam fel, két hónap telt el azóta, hogy a lány kikerült a kórházból.
Köszönöm, hogy jelezted a hibát Katalin.
Boldog Karácsonyt!

Szeretettel
Józsi

277
farkas viola - 2013. december 24. 18:23:33

Kedves Józsi!

Meghatóan gyönyörű írásod nagyon tetszik.
Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok szeretettel: Viola Heart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.