Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Fekete Ferencné dr.: Éjféli fürdőzés
A nyári tábor vezetősége a táborozók elcsendesedését követően végre a saját megpihenésére gondolhatott. Nem számítottak arra, hogy a folyamatos felügyelet és a közel 60 főből álló táborozók napi programjának megszervezése ennyire fárasztó lesz.

Amikor a lefekvés szóba került, valaki közülük halkan megjegyezte, hogy egy kis éjféli fürdőzés a tóban milyen jól esne. Nem tudta olyan halkan mondani, hogy a többiek ne kapták volna fel a fejüket. Elszállt minden fáradtságuk, és az ötletre azonnal rámozdultak. A lányok szaladtak átöltözni, a fiúk pedig megszervezték a távollét alatti őrséget.

Az utat a tópartig futva tették meg. Odaérve hirtelen megtorpantak, mert a látványtól földbegyökerezett mindenkinek a lába.
Az augusztusi telihold ezüstös fényében a lágy hullámok hívogatásán túl a tóra boruló milliárdnyi csillagtól tündökölő égbolt elbűvölte a fürdésre igyekvőket. Egy pillanatra az univerzum teljes értékű ám parányi részének érezhették magukat, ami csodálatos érzés volt a számukra. A misztikumról nem is beszélve.
Valaki megszólalt, mert úgy érezte, hogy hangosan kell kimondania a látottakkal kapcsolatos gondolatát.

- Mindez csak egy szelete annak az emberi ésszel fel nem fogható világegyetemnek, amely - úgy hallottam, hogy - folyamatosan tágul. Az univerzumot meghatározó erőket és törvényeket kutató tudósokra, csillagászokra bizony még sok feladat vár. Nem lennék a helyükben!

- Fejezd már be ezt a filozófust is megszégyenítő dumát! - szólalt meg hátul egy méltatlankodó és felemlítette igazi jövetelük célját.

- Fürdeni jöttünk, nem igaz?

A tó vízébe először óvatosan, majd egyre nagyobb elszántsággal, egymást lefröcskölve mentek. Én a többiektől eltávolodva beúsztam a tó közepe felé.

Gondolataimat a parton hallottak foglalták le. Lelki szemeimmel elképzeltem a csillagok, a bolygók világát. Eszembe jutott, hogy a Minden Tudás Egyeteme előadásai egyikében szó volt arról, hogy a világűrben egyáltalán nincs nyugalom és csend, ahogy azt mi egyszerű emberek gondoljuk. Az univerzum alkotórészei folyamatosan változnak, állandó mozgásban vannak. Csillagok születnek és hunynak ki, üstökösök róják kijelölt pályájukat. Meteorok tömegei bombázzák a bolygók felszínét, és a fekete lyukak szerepe is már részben ismert. Újabban a tudósok az űrbéli sötét anyagról beszélnek. Vajon mi lehet? Még nincs rá magyarázat.

Az előadó szerint az emberiség számára még sok titok vár megfejtésre. A világűrben zajló folyamatoknak, az ott működő erők hatásainak és ellenhatásainak csak a töredékét tudtuk megismerni. Szimulálta az űrben folyó események keltette lehetséges zajokat, amelyet valaki – egy muzikális csillagász, netán egy kortárs zeneszerző – megzenésített. Az előadás során meghallgathattuk. Most visszagondolva, arra emlékszem, hogy akkor a lelkem legmélyét érintette meg. Mintha a szférák zenéjét hallottam volna. A mű a galaxisok és a planéták üzenetét közvetítette a számomra.

A langymeleg hullámok simogatását, a lassú és egyenletes karcsapásaimat egy csobbanás állította meg. Eszembe jutott, hogy halastóban úszom. Ősszel sok nézője van a lehalászásnak, amit én is láttam már.
Még végig sem gondolhattam, amikor újabb hal ugrott fel a vízből, jóval közelebb és még nagyobb zajt csapva. Biztosan arra figyelmeztet, hogy milyen messzire merészkedtem, ideje tehát visszafordulni - gondoltam.

Közeledve a többiekhez, hallottam, hogy vidáman és önfeledten fogócskáznak és lubickolnak.
Észrevettem, hogy a parton áll valaki. Kati volt az, aki félbehagyta a fürdőzést. Kimentem hozzá, és félve megkérdeztem, hogy miért nincs a többiekkel.

Sértődötten válaszolta:
- Mit képzel ez a Peti magáról. Nem elég, hogy megfogta a derekamat és a mellemet, még ráadásul a víz alá is lenyomott. Erre fogtam magam és kijöttem, mert én erre nem vagyok kapható!

Békítően átkaroltam a vállát és indítványoztam, hogy induljunk lassan vissza a táborba, közben beszéljük meg a történteket.

Utolsó pillantást vetettünk a fényárban fürdő tóra, az éjféli égboltra. Mind a ketten észrevettük, hogy egy csillag jóval fényesebb csíkot húzva maga mögött, belehull a tó vizébe a túlsó parton. Örömmel jegyeztem meg: augusztus hava a csillaghullás ideje és mi ennek a csodának most részesei lehettünk. Láttam, hogy az élmény jó hatással volt Katira is.

Reménykeltő beszélgetésre számíthattam.

Először szótlanul bandukoltunk, majd Kati kérdezte meg kíváncsian, hogy mit is kellene megbeszélnünk? Már vártam, hogy valamilyen módon csak szóba kerülnek ismét a rossz érzést keltő mozdulatok. Óvatosan elkezdtem a körülmények elemzését.

- Tudod, amikor ilyen varázslatos helyen mód nyílik egy kis pajkoskodásra, bizony a fiuk ezt nem hagyják ki. Közel egy hete táborozunk és most volt először lehetőség arra, hogy önfeledten élvezzük mi is ezt a kellemes helyet, a fürdőzést. Nekem az úszás volt üdítő, nektek a közös lubickolás. A játék öröme, az ezüstös holdfénycsillogás megbabonázza az embert.

- Nem gondolod, hogy Petit is hatalmába kerítette mindez, valamint a játék hevülete? Vajon a többi lánnyal is így viselkedett?- kérdeztem.

- Á, dehogy! Csak engem kergetett és buktatott a víz alá. Valósággal rám szállt - válaszolta sietve.
- Szerinted, azért mert nagyon felvillanyozódott? Máskor is kitüntetett a figyelmével? Nem lehet, hogy éppen hozzávaló jó társat látott meg benned? - próbáltam a kérdéseimmel a történtek átértékelésére késztetni.

- Mire valók ezek a kérdések, netán az ő pártján állsz?- kérdezte majdnem megsértődve.

Erre a reagálásra bizony nem számítottam. Gyorsan átgondolva arra a következtetésre jutottam, hogy meg kell változtatnom a beszélgetésünk irányát. Azt hittem, hogy elég gyorsan eljuthatunk majd az érdeklődésének felkeltésén túl a történtek tisztázására.

Éreztem, hogy a bizalmát csak úgy nyerhetem vissza, ha egyértelművé teszem az álláspontomat. Tudtam, hogy nincs párkapcsolata és talán sokáig nem is lesz, ha sértődéssel reagál le minden neki nem tetsző megnyilvánulást.

Eldöntöttem, hogy a tudomására hozom, hogy a játékosan megszervezett, felelősséggel és céltudatosan felépített életet könnyebb megélni, mint ami az ellenkezője. Ehhez olyan társat kell találni, akivel érdemes együtt végigjárni a számunkra kijelölt utat.

Éreztem a hosszas csendet fel kell oldanom, és válaszolnom kell a folytatás érdekében.

- Megnyugtatlak, hogy nem csak az ő pártján állok, hanem a tiéden is.

- Mit kell ezen érteni?- kérdezett vissza.

- Peti megnyilvánulása nem volt szerencsés, mert túllépte az általad kijelölt határt. Suta próbálkozásnak lehet felfogni. Az ifjak számára a társkeresés nagy felelősség, ugyanakkor izgalmas is

- Meg kell értened, hogy az élet minden pillanatában az érzékelésnek, az érzelemnek kiváltságos szerepe van. Bizonyos helyzetek és körülmények között ezt a prioritást felülírhatja a racionalitás, de az egyensúly helyreállításában mindkettő nagyon fontos.

Ez túl tudományosan hangzott! Végül is a lélektan a tudományok egyik legszebb területe-állapítottam meg magamban.

- Ne ijedj meg ez csak a bevezető volt. – próbáltam megnyugtatni és a figyelmét nálam tartani. Szólj, ha nem világos számodra, amit mondok.

Ránéztem és láttam, hogy szótlanul és figyelmesen hallgatja a szavaimat.

- Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a következő gondolatok nem adnak megoldást, de segíthetnek neked a későbbiekben.

- Gondoltál már az érzékelés fontosságára? Ugye nem!

- Az embereknél is az érzékszervek ügyes használata segíthet eligazodni az élet, a túlélés kínálta lehetőségek felismerésében.

A szemünkkel kell meglátni azokat az apró jeleket, megnyilvánulásokat, amelyek kizárólag csak nekünk szólnak. A fülünk a hozzánk küldött prózai, vagy költői üzenetek vevőkészüléke. Az érintés a szeretetet és a vágyat hivatott közvetíteni.

Elárulom, hogy nem könnyű kiválasztani és eldönteni, hogy melyik a számunkra legmegfelelőbb jeladás. Ha észleltük ilyen apró jeleket, akkor több kérdést is feltehetünk magunkban. - Kitől? - Miért? – Hogyan tovább?
Az életünk attól nyeri el igazi értelmét, ha a fentiekre figyelünk, és nem hagyjuk válasz nélkül a megszólításainkat.

A válaszreakciónkhoz is sok segítséget kaphatunk. Az ösztöneink megnyilvánulása mellett nagy a jelentősége annak is, hogy mit súg az érzelem és az értelem. Bármelyik lehet csalóka, ami egyrészt elbátortalanít, másrészt megnehezíti a társkeresést, és választást. A tanulás, a gyakorlás és a szerzett tapasztalatok az életünk megszervezésében igen fontosak. A kapcsolataink alakításában a kommunikáció szerepe igen jelentős.

- A hallottak alapján szerinted most hogyan ítéled meg Petit? Van kedved a válaszra, vagy átgondolod még?

- Az általad elmondottak alapján, a reagálás lehet pozitív és negatív. Én a partra kijövetelemmel negatívan reagáltam. Lett volna más megoldás is?

- Igen, mégpedig őszinte, de kitérő válasz, figyelmeztető gesztus, ami nem okoz nagy lelki sérülést a másik fél számára. A bocsánatkéréssel Peti még tartozik. Te is így látod?

- Nem várom, főleg ha ösztönösen tette, de őszintén, azért jól esne. Ha szándékos volt, akkor meg tudnánk beszélni.

- Legyen így!

Nem vette észre, hogy fellélegeztem, mert engem is egy igazi és őszinte szándék vezérelt, amikor a beszélgetést kezdeményeztem.

A fürdőzők kissé fáradtan kerültek ki bennünket. Ketten kézen fogva sétáltak a tábor felé.

Kati egy utolsó kérdéssel fordult hozzám:

- Elárulnád, hogy mindezt hol olvastad?

- Sehol. A nyitottság és a bizalom segített a fenti következtetések levonására. Örülök, hogy megoszthattam veled a gondolataimat és bízom abban, hogy nem hiába tettem.

Már csak pár óra maradt az alvásra. Hamarosan megszólalnak a tábor lakóit ébresztő harsonák – állapítottuk meg egyhangúan. Addig még kevés, de nyugodt alvásra számíthatunk.
5528
adameczlaszlo - 2018. január 16. 23:33:17

Kedves Margó!

Örömmel olvastam írásodat,
köszönöm!

Szeretettel:LaciRose

5162
feketenedr - 2015. március 02. 08:31:04

Kedves Éva!

Köszönöm!

Szeretettel: Margó

5171
Prander Eva - 2015. február 27. 21:52:01

Kedves Margó!

Tetszik.

Szeretettel Éva

5162
feketenedr - 2015. február 27. 15:37:21

Kedves Róza!
Köszönöm szépen kedves gondolataidat. Féltem attól, hogy a nevelési szándék túl hangsúlyos lesz. Kati azóta három fiút nevelt fel és mindig öröm vele találkozni.
Szeretettel: Margó

2135
mami - 2015. február 27. 08:28:27

Kedves Margó!

Nagyon jó a történeted. Jó volt olvasni ezt a írást amelynek minden sora ide szögezett a géphez. Egyszerű történet mégsem maradt nyom nélkül. Jó mélázni még egy kicsit a sorok felett!

Szeretettel: Jártó Róza /mami/

5162
feketenedr - 2015. február 26. 22:34:18

Kedves Erzsike!
Köszönöm szépen az elismerő szavaidat és a gratulációt. Hálás vagyok a segítségedért.
Szeretettel gondolok Rád: Margó

2175
hzsike - 2015. február 26. 17:29:19

Remek, láttató, gördülékeny stílusban megírt kedves, és tanulságos történet.
Szeretettel gratulálok, kedves Margó!

Zsike Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.