Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Müller Márta: Fagyöngy Második történet (2016. december)

Fáradtan szálltam le a repülőről. Jó volt a tudat, hogy végre itthon vagyok, hogy nemsokára jön a karácsony, és ami már nagyon rámfér, elterveztem, hogy megengedem magamnak, hogy 10 napra teljesen el fogok tűnni a cégtől. Jobb megelőzni ezeket az úgy nevezett manager betegségeket, versenyzést a kifulladásig. Kell a feltöltődés, olyannak érzem már magam néha, mintha egy kifacsart citrom lennék.
Nem várt senki a reptéren, de ez nem volt meglepetés, a párom csak holnap jön meg, a céges kocsimat meg mondtam, hogy azalatt vigyék a szervízbe, míg nem vagyok itthon. Taxi helyett a gyorsvasútat választottam, hamarabb bent van a városközpontban, mint egy autó.

Nem volt tele a vasúti kocsi, pedig így a karácsonyi előtti napokban sokan repkednek. Talán azért, mert elég drága a jegy, és van olcsóbb megoldás is.
A négyes ülésen velem szemben egy idősebb férfi ült le egy tízéves forma kisfiúval. A gyerek felidézte bennem azt, amin még gondolkodni akartam az eljövendő napokban: a gyerekkérdést. Márciusban betöltöm a harmadik X-t, és bár sokan azt mondanák, hogy inkább a karrieremmel törődjek, én vágyom egy gyerek után. És tudom, érzem, hogy a férjem is.

Ma már a gyerekek is iPad-okkal szaladgálnak, a szemben levő kisfiú mesélt, mesélt a nagyapjának, és közben fényképeket mutogatott neki az iPadján.
Ez a furcsa ruhás itt kicsoda? Kérdezte a nagyapa, aki eddig szinte még alig szólalt meg, nyilván örült, hogy a gyerek magától is beszél.
Ez, akinek ilyen fagyöngy koszorú van a fején?
Igen.
Az egy lappföldi sámán. Amikor északra felmentünk kirándulni, akkor fényképeztem le.
Tudod, hogy vannak népek, akik a fagyöngyöt szent növényként tisztelik?
A kisfiú csak a fejét rázta, hogy nem, így aztán a nagyapja mondta tovább:
A fagyöngynek többféle gyógyító hatása van, például magas vérnyomásban szenvedőknek, meg olyanoknak, akiknek fáj a térde, szóval ilyen idősebb embereknek jó, mint én vagyok.

Igen, gondoltam magamban, a természetgyógyászok teát készítenek belőle, és azt árulják. De a vegyészeink a kutatólaborunkban - és azt hiszem, hogy más nagy gyógyszergyárban sem - még nem tudtak semmi igazán hatékony gyógyszert előállítani belőle. Fagyöngy. Mikor gyerek voltam, a fiúk néha szerették megdobálni vele a kislányokat, hogy bosszantsák őket. Minket. Nekem is jutott időnként. Olyan kellemetlenül ragadós, ragacsos tudott lenni. Apropó, jó, hogy eszembe jut. Nemrég az egyik projektvezetőnk mintha pont arról beszélt volna, hogy valamilyen, a természetben előforduló ragadós anyagot keresnek. Meg kell kérdezni tőle, hogy próbálkoztak-e már a fagyönggyel. Ezt mindjárt fel is írtam az iPadomba.

Közben a nagyapa tovább mesélt:
És az Eddáról hallottál-e már ott fent, Skandináviában?
A gyerek bizonytalanul ingatta a fejét, és látszott, hogy várja, hogy a nagyapja meséljen.
Sok nép legendáiban szerepel a fagyöngy, amelyet mint növényt ismernek nemcsak Európában, de még a messzi Ázsiában és Amerikában is. Európában régen a kelták éltek, talán hallottál róluk a történelemórán. Ők tisztelték úgy a fagyöngyöt, mint a te képeden az a lappföldi sámán, koszorút készítettek belőle, meg még sok mindent. A kelták mondáinak, legendáinak egy jó része fennmaradt egy írásos gyűjteményben, annak a neve az Edda.

Érdekes, mennyi mindent tud ez az idős ember. Először azt hittem, hogy talán botanikus lehetett, amíg még dolgozott, mert most már nyilván nyugdíjas, de az északi mondakörök ismerete igazán nem tartozik a biológusképzésbe. Vajon az én gyerekemnek ki fog majd ilyen jól mesélni? Szegény apám már nem él, nem lesz majd nagyapónk?

Az Eddában van egy történet Frigg istennőről, aki megeskette a természet valamennyi élőlényét, a fákat, a füveket, a bokrokat, a virágokat, az állatokat, hogy nem fognak ártani soha az ő fiának, Baldrnak. Így is történt. Hiába támadták az ellenségei Baldrot, a nyilaikkal nem tudták megölni. Igen ám, de a fagyöngy kimaradt az eskütételből. És amikor ezt Baldrnak a riválisa megtudta, a fagyöngynek a fájából készíttetett nyilakat, és azzal ölték meg Baldrot.

A kisfiút szemmel láthatóan érdekelte a történet. Én csak valami békésebbet tudtam volna neki mesélni, azt a szokást, hogy karácsony környékén egy fagyöngy bokor alatt csókolják meg egymást az emberek. A fagyöngy bokor persze egy fán nő, hiszen a fagyöngy élősködő növény, de már egyáltalán nem emlékszem, hogy tudtam-e valaha is, honnan származik ez a szokás.

A fagyöngy olyan jól kitöltötte az időnket, hogy szinte észre se vettük, hogy beértünk a városközpontba.
A pályaudvarnál volt egy karácsonyi bazár. Odamentem, és vettem egy csokor fagyöngyöt, úgy indultam haza.
3920
lilapetunia - 2017. január 01. 12:29:22

Kedves Róza mami!

Örültem kedves szavaidnak, köszönöm szépen. Kívánok Neked és családodnak egészségben gazdag, boldog, békés, új évet!

Szeretettel:
Márta

2135
mami - 2016. december 31. 21:23:19

Kedves Tollforgató!

Kedves, az életből merített az írásod. Jó volt olvasni.Rose

Szeretettel: Jártó Róza (mami)

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.