Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Müller Márta: Alomvilág - Hatodik történet (2017. február)
1. ez a szép, mai civilizácó

Elborzadok, és rögtön gyanút fogok, ha egy újságban azt látom leírva, hogy álomvilág. Nekem olyan ez a szó, mint egy figyelmeztető jel az erdőben: arra ne menj!
Mi az az álomvilág? Sokaknak Las Vegas vagy Monaco, a gyors meggazdagodás reménye? Micsoda balgaság! Nem tudom, hogy voltak-e, akik ott gazdagodtak meg (a kaszinótulajdonosokon kívül), de egészen biztosan sokan voltak, akik ott vesztették el mindenüket. Nemcsak az álmaik. Az olyasfajta álmaik talán jobb is, hogy elvesztették, mert életüket tévútra vitték.
Mi az az álomvilág? A kis zsúfolt bérlakás garzonban szorongó kétgyermekes családnak egy soknégyzetméteres, óriási villa? Tele gyönyörű bútorokkal, modern technikákkal, ahol minden családtagnak megvan a saját kuckója, nem mennek állandóan egymás idegeire? Ez utóbbi nem biztos. A villalakók gyerekei sem boldogabbak gyakrabban, mint a szegényeké. Korán elkapják a csak a pénz számít betegséget. Nekik mi az álomvilág? Vannak abban emberek is vagy csak tárgyak?
Mi az az álomvilág? A fagyos téli utcán heverő hajléktalannak egy kis tűz. Egy kis melegség, talán delíriumos képek, reménytelen elvágyódás egy jobb életbe. Van olyan? Jobb élet? Vagy csak egy álomvilágban?
Mi az az álomvilág? A magányos öregnek, aki hosszú heteken át hiába várja, hogy jelentkezzenek a gyerekei, a saját gyerekkora az álomvilág. Megszépült minden, azok, akik már elköltöztek egy másik világba, és akik valaha az életet jelentették. Mert az embernek az emberek jelentik az életet. A magány mindig dermesztő, az életből kifelé vivő, bárhogy is próbálunk küzdeni ellene. Vagy nem. Nem küzdünk, mert tudjuk, hogy reménytelen. A halálára mindenki magára marad, akár próbálja egy álomvilággal vigasztalni magát, akár nem.
Mi az az álomvilág? Kamaszkislányok modellek szeretnének lenni, és nincs, aki megóvja őket, hogy: gyerek, arra ne menj! Tested, lelked eladod, és miért? Mi vár ott? Siker, azt mondod? Miféle siker? A sok pénz? Ha lenne is, aki mondaná nekik, a gyerekek nem hallgatnak rá. Miért is hallgatnának? Mik az értékek a mai világban? Emberség, becsületesség, hűség? Nevetséges anakronizmusnak tartanak, ha ezt mondom. Miféle példák vannak a gyerekek előtt? A politikusok? Akiknek véletlenül sincs egy igaz szavuk?
Mi az az álomvilág? A katonának a lövészárokban a békés otthon, a fogolynak a szabadság, a gyógyíthatatlan betegnek az egészséges ifjúság? Mindenkinek az, amije nincs, és ami elérhetetlen? Nem mindenkinek elérhetetlen, nem valami kitalált fantáziavilág, nagyon is valós, de valahol másutt, máskor, másoknak.

Nekem mi az álomvilág? Egy régesrégi múlt, egy letűnt világban, ahol hinni tudtak egymásnak az emberek, és nem csalódtak a másikban, csak nagyon ritkán. Nemcsak a párkapcsolatokban, nemcsak a családban, de mindig és mindenütt. Hogy érték el ezt, nem tudom. Hová születtek akkor a hazudozók, az embervadász csirkefogók? Nem tudom. Egy másik faj volt az talán?
Egy másik világ volt az. Egy rég elfeledett, letűnt világ. Volt ilyen, de lesz-e még vajon? Hol, és mikor? Elvisz-e oda a sorsom? Nekem ez az álomvilág.
2. a régiek, és az un. természeti népek

Mi az az álomvilág? Ez a szóösszetétel a mai mindennapi felfogásban olyan álmokra vonatkozik, amik ébren álmodott álmok, helyesebb lenne vágyakat mondani helyettük. A régi népek, az ókoriak és a mai, úgy nevezett természeti népek felfogásában viszont valami egészen más.
Az álomvilág, vagy néhol álomidő, egy nagyon fontos része az életnek. Az álmokon keresztül az istenek, vagy az istenek üzeneteinek a közvetítői, az ősök lépnek kapcsolatba az emberekkel. Az álmok fontos üzenetet hordozhatnak, óva intenek valamitől, veszélyre figyelmeztetnek vagy tanácsot adnak. Egy probléma eldöntésénél gyakran éppen az álmoktól várnak választ, segítséget, útmutatást. Az álmodó lehet ilyenkor a sámán, ha például az egész törzset érintő kérdésről van szó, de lehet a törzs valamelyik felnőtt tagja is, ha ő az érintett az adott kérdésben.
Erre vonatkozó történeteket és mítoszokat nagyon sok népnél megtalálhatunk, Szibériától Ausztráliáig, vagy az amerikai kontinenstől Afrikáig.
Ezenkívül az álomvilág felfogásához kapcsolhatjuk a több észak-amerikai törzsnél meglévő, úgy nevezett látomáskérési szertartást. A látomás valami nagyon fontos dolog, valami olyan jelentése van, hogy a látomást kérő szeretné megkapni Istentől a feladatát. Az ő saját életfeladatát, melynek megismerése elengedhetetlen a felnőtté váláshoz.
Ideteszem egy indiánnak, Fekete Szarvasnak a szavait a látomáskérésről:
Vannak néhányan, akik már egészen fiatalon átélnek egy látomást, olyankor, amikor még nem is várják. Utána gyakran azért mennek látomást kérni, hogy jobban megértsék az élményüket. Sokan látomást kérnek olyankor, amikor valamilyen nagyobb esemény előtt állunk, például a nagy Nyári Tánc Ünnepére készülünk, vagy harcba készülődés előtt.
Néhányan imádkoznak azért, mert valamit kérni szeretnének a Nagy Szellemtől, például egy hozzátartozójuk meggyógyulását. Máskor azért imádkozunk a Nagy Szellemhez, hogy köszönetet mondjuk valamiért, amiben segített, vagy amivel megajándékozott bennünket.
A legfontosabb ok az imára, a látomás kérésére az, hogy ez segít megérteni nekünk a legfontosabbat: azt, hogy minden egy, minden lény, minden dolog egy, minden összetartozik, minden a rokonunk. Ezért imádkozunk minden dolog nevében Wakan Tankához, aki minden dolog forrása, de egyúttal nagyobb, több minden dolognál, és kérjük, hogy adjon nekünk belátást, megismerést.

A látomások, az álmok a civilizáció embere számára valamiféle ezoteria, legalábbis az ezekben való hit. Legfeljebb a pszichológia és az etnológia azok a tudományok, melyek foglalkoznak vele. De a természeti embereknek ezek ugyanolyan végtelenül komolyan veendő források, megismerési források, mint például a természet, amelynek megismerésével a mindennapjaikban foglalkoznak.
Az álomvilág nekik reális világ, ha mindenképp kategorizálni akarjuk, talán azt mondhatjuk, hogy a valóságnak egy másik szintje, ami nem a szavakon keresztül tart kapcsolatot velünk, az emberekkel. Az álomvilággal való kapcsolat az Istennel, az ősökkel való kapcsolattartás egyik módja, kiegészítője az analitikus gondolkodásnak, az embernek nem elhanyagolható része, éppen olyan szervesen összetartozik az álomvilág a mindennapok világával, mint az éjszaka a nappallal.
Jó lenne, ha a civilizáció embere is megtanulná ezt megbecsülni.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.