Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Auerbachné Tóth Katalin: Csúcson: Első történet (2017. július)
A havasi gyopár boldogsága

Az Alpok egyik csúcsát különös legenda övezi. Aki megmássza a Matterhorn csúcsát és leszakítja a csúcson növő havasi gyopár virágát, örökké boldog lesz – így mondják a tágabb környék lakói, és a hegymászók próbálkoznak is, rendületlenül. Mégis, nagyon sokan és sokan jöttek le a sikeres hegymászást követően úgy, hogy nem látták a csúcson növő virágot.

„Ez csak buta legenda!”
„Falusi szóbeszéd, nem több!”
„Csak turistacsalogató marketingfogás!”


Ezekkel a szavakkal illetik a legendát a csalódott hegymászók, akik nem találták meg a virágot.
És mit mondanak erre a helyiek?

„Kérem szépen, a virág csak az arra érdemeseknek mutatja meg magát!”

Szóbeszéd vagy igazság vajon? Sokak számára kérdés, de én tudom, hogy igaz!
Honnan tudom?
A barátom, Rüdiger is hallott erről a legendáról. Rüdiger képzett hegymászó volt, hiszen a Tiroli-Alpokban született és már gyerekkora óta járta a hegyeket az apjával és a nagybátyjával. Később már egyedül is ment. Sok csúcsot megmászott, nem csak Európában. De neki a fő célja nem az Everest volt, mint a legtöbb hegymászónak, hanem a Matterhorn. Többször megpróbált feljutni oda, de többször is vissza kellett fordulnia. Első alkalommal egy lavina sodorta el a 10 fős csoportjukat – két társát már csak holtan találták meg a hó alatt. Második alkalommal olyan heves széllökésekkel érkezett a vihar, hogy vissza kellett fordulniuk. Harmadik alkalommal csak kettesben indult a legjobb barátjával és hegymászó-társával, aki azonban egy kisebb zuhanás miatt a kezét törte, és Rüdigernek kellett lesegítenie őt a hegyről.

„Majd a negyedik alkalommal! Tudom, hogy most már sikerülni fog!”

Rüdiger szavai a mai napig a fülembe csengenek, ha visszagondolok a távozása napjára. Nem mentem vele, ahogy máskor sem. A hegyeket a mai napig is csak nézni szeretem, nem megmászni…
Rüdiger aznap megint csak a legjobb barátjával vágott neki a Matterhorn oldalának. Azonban megint heves széllökések voltak. Roland, a barátja hiába kérlelte, hogy forduljanak vissza – Rüdiger mindenáron fel akart jutni a csúcsra. Végül Roland egyedül fordult vissza.
Rüdiger testét majd’ egy hónappal később találták meg a hóba fagyva. Elsodorta egy lavina. Hogy feljutott-e a csúcsra? Én hiszem, hogy igen! Mert amikor megtalálták, a jobbjával még mindig a hegymászó csákányát fogta. A bal kezét pedig még halálában is szorosan összezárva tartotta. Amikor kiengedett a szorítása, mikor kiolvadt a teste, egy kis havasi gyopár hullott ki a markából…
Ő már az örök boldogságban van.

A legenda igaz!

2017. június 14.
4204
pathfinder - 2017. szeptember 29. 09:46:35

Kedves Márta!

Sajnálom azt a szegény fiatalembert! Ilyen korán és ilyen véletlen miatt elmenni... A családját talán még jobban sajnálom... Nálam "csak" egy regényhős halt meg, de a valós életben is lám, hasonló dolgok történnek. Legyen neki könnyű a föld.

Köszönöm szépen, hogy erre jártál és olvastad a novellámat!

Szeretettel:
Kata

4204
pathfinder - 2017. szeptember 29. 09:43:17

Kedves Szabolcs!

Én is szeretem a havasi gyopárt. Gyerekkoromban többször jártam Bajorországban, ott sok tárgyat dekorálnak ezzel a virággal, így nekem kedves emlékem. Nem tudtam, hogy a Kárpátokban is nő. Sikerült az Egyeskő csúcsán megtalálnod a virágot?

Köszönöm, hogy olvastál:
Kata

4204
pathfinder - 2017. szeptember 29. 09:28:48

Kedves Rita!

A hegymászás vagy bármi extrém sport okozta adrenalin-löket is lehet kábítószer, amihez hozzászokik az ember. Egy virágért, akármilyen szép is, nem érdemes meghalni. De vannak emberek, akiknek valahogy más az értéksorrendjük, nekik megéri... Végül is, Rüdiger is megtalálta a boldogságot bizonyos értelemben a virággal...

Szeretettel:
Kata

3920
lilapetunia - 2017. szeptember 28. 21:49:46

Kedves Kata!

Szeretettel gratulálok az írásodhoz.
Azért látogattam most el hozzá, mert a mai újságban olvastam egy két napja történt tragédiát: egy 19 éves fiú Ausztriában, Karintiában felment egy 3000 méternél magasabb csúcsra egyedül, ott még írt egy látogatók könyvébe pár sort, feltöltött néhány képet a Facebook oldalára, felhívta az apját -- aztán lefelé jövet egy helyen megcsúszott, lezuhant és meghalt.
Elgondolkodtam rajta, vajon mi járhatott a fejében, e töprengés közben jöttem ide a novelládhoz. Jó, hogy megírtad.

Szeretettel:
Márta

2720
bigeszab - 2017. szeptember 28. 17:44:46

Kedves Kata!
Tragikusan végződő legendáról számoltál be. A Kárpátok bércein is nő ez a virág, a havasi gyopár. Túrista koromban én is felmásztam az Egyeskő csúcsára, hogy rátaláljak a ritka virágra. Ma már ügyes kertészek termesztik, de biztos nehezen, mert drágán adják szálát.
Szeretettel: Szabolcs

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.