Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Auerbachné Tóth Katalin: Életre nevel
Lukács, a szőke, göndör hajú kisfiú másodikos lett szeptemberben. Szerette az iskolát, az osztálytársait, általában a tanítókat, tanító néniket is, csak tanulni nem szeretett. Tudni, azt igen, na de tanulni! Ugyan kérem!

A napköziben a tanárnő odafigyelt rá, hogy megírja az aznapi házi feladatot. Ez már csak azért is fontos volt, mert míg elsőben maga az osztályfőnök fotózta le és tette fel az osztály szüleinek egy zárt csoportba a Facebook-ra a táblára írt házi feladatot, addig másodikban már szigorúan tilos volt fotózni a táblát, rajta a házival. Sőt, legtöbbször óra végén le is törölte Éva néni, hogy a szülők még csak kísértésbe se eshessenek. Hiszen a gyerekeknek meg kell tanulniuk leírni maguknak a feladatokat! Most már úgyis tudnak írni, nem?

Történt egy nap, hogy napköziben nem Marika nénivel voltak a gyerekek, hanem szétosztották őket másik csoportok között, mert a napközis tanárnő gyermeke beteg lett, és haza kellett mennie. A 24 gyerek 5 különböző teremben kapott helyet, így ott kivételesen felírták nekik a táblára a házi feladatokat. Elvégre nincsenek ott egymásnak mindannyian, hogy összedolgozzanak és segítsék egymást, ahogy máskor szokták. Ennyi akkor csak jár nekik.

Lukács persze nem haladt a házival, mert nem igazán érdekelte, és a lányok sem zsongták most körül, hogy segítsenek neki. Így nem csoda, hogy mikor az apukája jött érte, még közel sem járt a házi befejezéséhez.

- Lukács nem fejezte be a házi feladatot, apuka! - figyelmeztette a szülőt a helyettes tanárnő, a táblán levő feladatok listájára mutatva. - Ez mind házi lett volna, de a felét jó, ha megcsinálta!

- Apuka erre elővette az okostelefonját, hogy lefotózza a házit, majd otthon befejezik mottóval.

- Nem, apuka! Tudja jól, hogy a szülőknek nem szabad lefotózniuk a házi feladatot!

- Elnézést kérek. - szólt az apuka, majd odahívta Lukácsot. - Gyere csak ide, kisfiam! Felírtad a házit?

- Hááát... Neeem... - hangzott Lukács válasza.

Mire apuka néhány másodperc gondolkodás után a 8 éves gyermek kezébe nyomta a telefont.

- Akkor fotózd le a házit, Lukács!

- Na de apuka, ezt hogy képzeli?! - háborodott fel a tanárnő.

- Azt mondta, a szülők nem fotózhatják le. Nos, nem én fotózom, hanem Lukács! - mosolygott apuka kajánul a tanárnőre.

- Ez a szavaim kiforgatása! - villogtak a tanárnő szemei, de nem tudott mit tenni.

Lukács közben már az édesapja telefonjával villámgyorsan lefotózta a táblán a házi feladat listáját.

- Nem ért egyet azzal, tanárnő, hogy az életre kell nevelni a gyerekeket, nem pedig bamba, akarattalan szabálykövetésre? - szegezte az apa a tanárnőnek a kérdést.

A tanárnő erre nem tudott mit válaszolni...
4204
pathfinder - 2017. október 26. 15:20:38

Kedves Horla!

Igen, az iskola különös problémamegoldó-képességet fejleszt ki az emberekben... Még csak másodikos a fiam, de már tapasztalatok alapján született ez a kis novella... De jó tudni, hogy nem én jártam így egyedül!

Köszönöm, hogy olvastál! Szeretettel:
Kata Heart

5786
horla51 - 2017. október 25. 20:01:47

Jó! Átéltem én is hasonló szituációt, amikor a húsz évvel ezelötti iskolarendet akarták betartatni a fiammal!

4204
pathfinder - 2017. október 24. 13:39:00

Kedves Rita!

A szülőnek néha cinkossá kell válnia a gyerek mellett, ha nem akarja, hogy a gyerek bizalma megtörjön benne. Persze fontos, hogy a tanár tekintélyét is megtartsuk, de pont ezért nehéz és egyensúlyozás ez. De a tanár személyiségén múlik talán a legtöbb dolog. Mert ha szimpatikus a gyereknek, akkor úgyis figyelni fog rá, és akkor még az is mindegy, hogy szigorú-e. Nekem is volt olyan tanárom, aki szigorú volt, de mégis szerette szinte az egész osztály, mert olyan kisugárzása volt, lerítt róla a tanítás, a gyerekek szeretete!
Köszönöm, hogy eszembe juttattad Irén tanárnőt, és köszönöm, hogy olvastál!

Szeretettel:
Kata Heart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.