Auerbachné Tóth Katalin: Másnap
Vasárnap dél múlt. A fiatal nő és férfi hazafelé tartottak Ráckevéről budapesti otthonukba. Immáron mint férj és feleség. Előző nap volt az esküvőjük. Ahogy a vendégek egy része, úgy ők is ott aludtak a vacsora és buli helyszínén a hotelben. Kis túlzással az ország minden pontjáról voltak vendégeik, bár mindösszesen 50 fős lakodalmat szerveztek maguknak, ezért tartották szállodában. De most már túl voltak rajta, megkapták a vágyott papírt, és buliztak is egy jót. És még volt 2 hét szabadságuk, hogy elmenjenek nászútra is.

Vasárnap délután 1 óra felé értek haza. Budapest, VIII. kerület, bár a biztonságosabb része. Megálltak az utcán a kaputól 30 méterre és elkezdték kipakolni a holmikat: a dekoráció saját elemeit, amit vittek, a lufis dekorációból néhányat, a menyasszonyi ruhát, a menyecskeruhát, stb. Már majdnem készen voltak.

A 14 éves autó központi zárja már rég nem működött, így az utas oldali ajtókat már bezárták, és már csak a csomagtartóban pakoltak. A férfi cipelte a holmik-táskák nagy részét, a nőre maradtak az apróságok: lufik, sütemények, és nála volt a kocsikulcs is, hogy bezárhassa a kocsit. A férfi már félúton járt a bérház kapuja felé, a nő éppen zárta volna a csomagtartót, amikor egy szakadt férfi odalépett hozzá. Piros póló, világos nadrág, barna, kócos haj - olyan 24-25 éves lehetett.

- Adj pénzt vagy leszúrlak! - a kezében ott villant a kés, de már ment volna turkálni a kocsi csomagtartójában.

A nő észre sem vette a férfinél a kést, csak azt látta, hogy a vadidegen férfi az ő kocsijukban turkál. A vére száguldani kezdett, ő maga pedig ideges lett, még ha nem is vette észre magán egyből.

- Takarodjon, ez nem a maga kocsija! - csapott a nő a vízzel töltött lufikkal a férfi felé.

A férfi megdöbbent és hátralépett. A tekintetében értelem nem látszódott, csak meglepődés. A nő kihasználta a férfi meglepettségét és lecsapta a kocsi csomagtartóját. Régi típusú Suzuki volt, amin a csomagtartót vagy csak kulccsal, vagy a vezető ülése mellől egy karral lehetett kinyitni. Az autó így már teljesen zárva volt. A késes férfi bambán ránézett a harcias nőre és eloldalgott.

A nő remegve szaladt a férjéhez és kotorta elő mellette állva a mobiltelefonját. A férfi a feleségét igyekezett nyugtatni, és a nő kérésére nem ment a piros pólós után. Közben az asszony tárcsázta a 112-t. Vagyis csak tárcsázta volna. Annyira ideges volt, hogy csak harmadjára sikerült neki betárcsáznia a számot, mert először 122-t írt be, kétszer is. De aztán csak sikerült felhívnia a segélyhívót és elmondta, hogy mi történt. Személyleírást is sikerült adnia a támadóról, részint a férje segítségével, részint pedig azért, mert gyorsan felvették és még látta a férfit az utca vége felé sétálni.

A rendőrök azt kérték, hogy maradjanak ott, küldenek egy járőrt. Ők gyorsan felvitték a csomagokat a lakásba, de csak lepakolták és néhány perc múlva már lent is voltak az utcán. Nem sokkal utánuk a rendőrautó is megérkezett, két rendőrrel. A rendőrök már ismerték az esetet, sőt, azóta még egy bejelentést is kaptak, ahol a támadót szintén zavart tekintetű, késsel fenyegetőző személyként írták le, azonos ruházattal.

- Üljenek be, megyünk egy kört! Szóljanak, ha meglátják az illetőt! - azzal a rendőrök már be is tessékelték az ifjú párt a rendőrautó hátsó ülésére. Nem mentek gyorsan, de a környéket szisztematikusan végigjárták. Még a villogót-szirénát is bekapcsolták egyszer, amikor szabálytalanul fordult meg a rendőr, mert gyanúsnak találtak valakit. De nem az elkövető volt.

Még a kerületi polgárőrök is becsatlakoztak a keresésbe, mint kiderült, hiszen egyszer egy 17-18 éves forma legényke mellett álltak meg, aki láthatóan ismerte a rendőröket. Ő is az elkövetőt kereste, de egyelőre ő sem több sikerrel. Végül a rendőrök megunták a hiábavaló keresést és úgy döntöttek, hogy akkor beviszik őket a kapitányságra.

- Akarnak feljelentést tenni? - kérdezték az ifjú párt.

Rövid habozás majd az igenlő válasz után a rendőrautó a kapitányság felé fordult, és néhány perc múlva már ott szállt ki a nő és a férfi az autóból. Az épületbe beérve azt vették észre, hogy egy rendőrkapitányságon az élet még vasárnap délután sem áll meg. Rendőrök jöttek-mentek; futár hozott pizzát az egyik ügyeletesnek. És a váróban többen is ültek: egy roma származású, rendezetten öltözött fiatalasszony egy 3-4 éves forma kislánnyal, valamint egy eléggé ideges 50 körüli férfi, aki nem is magyarul beszélt egy ismerősével vagy munkatársával, aki, mint kiderült, tolmácsolt neki.

Még sorra sem kerültek, hogy feljelentést tegyenek, amikor újabb rendőrök érkeztek: két férfi és egy nő, akik bilincsben vezették egy férfit.

- Ő volt az, aki megtámadott minket! - mondta a nő, de hasonlóképpen azonosította pillanatok alatt a roma fiatalasszony és a külföldi férfi is. Mint kiderült, mindannyiukat ugyanaz a férfi támadta meg. A férfi láthatóan beletörődve az elfogásába még csak rájuk sem nézett, úgy vezették el.

A fiatal pár békésen turbékolt a váróteremben. Elvégre ma úgyis csak pihenni akartak és élvezni egymás társaságát! Közben előbb a roma fiatalasszony majd a külföldi férfi is megtette a feljelentést. Végül ők következtek. Jegyzőkönyvbe mondták, hogy mi történt és azt is, hogy beazonosították az elkövetőt még akkor, mikor a kapitányságra érkezett. Ők pedig megtudták a rendőröktől, hogy hogy fogták el a tettest, és összeállt a kép.

Az elkövető, miután őket megtámadta, előbb a roma fiatalasszonytól akart pénzt szerezni, de ott sem járt sikerrel, mert a nő karakán módon elzavarta a férfit. Az akkor egy hotel előtt megfenyegette a - mint kiderült svéd állampolgárságú - idősebb urat, hogy adja oda, ami érték nála van. Tőle mindösszesen egy laptopot sikerült szereznie. Majd visszatért egy olyan utcába, amely már be volt kamerázva és a térfigyelő kamerák mögött ülők kiszúrták a keresett személyleírású férfit, amit betért egy talponállóba. Ők értesítették a rendőröket, akik egyből ki is mentek a helyszínre. A férfi még a rendőrnőt is megtámadta a letartóztatásakor.

Mint kiderült, a 25 éves férfinek drogra kellett volna a pénz. Bár az elkövetés idején drog nem volt a szervezetében, csak gyógyszert vett be, amire ivott, azért viselkedett zombiként. És talán ezért nem szúrta meg az ifjú asszonyt, amikor az szembeszállt vele az autót védve...
4204
pathfinder - 2017. november 13. 15:30:30

Kedves Brigitta!

Köszönöm szépen a kedves szavaidat! Ez sajnos 90%-ban valós történet, mondhatnám az élet írta. Én csak olvasmányosítottam... Életemben először és utoljára akkor utaztam rendőrautóban. Hát, izgalmasan alakult az esküvőm másnapja. Most már tudok rajta nevetni is, hogy milyen egyedi... Akkor egy darabig emlékezni sem akartam rá.

Köszönöm szépen:
Kata Heart

4005
zelgitta - 2017. november 13. 14:36:39

Kedves Kata,
Azon gondolkozom, hogy vajon megtörtént esemeny, vagy a képzelet szüleménye az izgalmas storry...
Bár mindegy, az olvasó izgalmasnak találta.
GratulálokSmile

4204
pathfinder - 2017. november 09. 15:20:47

Kedves Rita!

Ez annyira borzasztó! Hogy pár ezer forintért képesek lennének elvenni másnak az életét...! Szomorú ez a világ bizonyos szempontból... Nagyon is szélsőséges világban élünk, minden tekintetben. Persze tudom, a szükség sokakat bűnözésre késztethet, de azért nem mindegy, hogy "csak" fenyegetőzésik vagy be is váltja...

Szeretettel:
Kata Heart

4204
pathfinder - 2017. november 08. 10:34:02

Kedves Rita!

Hát, akkor az az eset tényleg rosszabbul alakult. Remélem az a néni a végén helyrejött, és remélhetőleg az iratai is meglettek?

Az én történetemnek is kb 90% a valóságtartalma, kicsit olvasmányosabban írtam meg, meg hagytam el nem releváns részleteket belőle. Utóélet: a fiatalasszony már pocakosan ment el a férfi tárgyalására tanúskodni, mert még az első házassági évforduló előtt jött a baba. Smile

Érdekes egyébként, hogy ilyen helyzetben az embernek meg sem fordul a fejében, hogy tényleg baja eshet. Idegesség, mérgesség, megoldási kényszer és a saját tulajdon védelme - ez mind előfordul, de a legtöbben ilyen helyzetben elfelejtik, hogy a saját életük védelme kellene legyen az első...

Köszönöm szépen, hogy olvastál! Szeretettel:
Kata Heart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.