Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Auerbachné Tóth Katalin: Bernice Sinclair - 2. rész
- Az ég áldjon meg Stevie, mit találtál ki már megint? Miért gondolod, hogy annak a nőnek kell akár a te, akár az én segítségem? Hiszen öngyilkos akart lenni! Azért, mert te azt hiszed, hogy nem gondolta komolyan, még lehet, hogy igenis komolyan gondolta! És miért kell ebbe engem is belerángatni?! Ne avatkozz bele mások életébe, ha nem kérik a segítségedet!

Sarah Bradford türelmetlenül dobolt az asztalán. A kopogás nyomán azt hitte, a következő páciense jött meg, erre a fivére támadja le egy ilyen lehetetlen kéréssel. De tudta, amíg meg nem beszélik a dolgot, Steven nem fog elmenni. Őt meg szorítja az idő.

- Sarah Marjorie Bradford, mintha nem tudnád, hogy a legtöbbször úgy segítek, hogy nem kérik a segítségemet! Ez most miért lenne más? Mert épp nem voltam szolgálatban?

- Jól van, vettem, ez most fontos neked! De miért is?

- Miből gondolod?

- Csak akkor szólítasz a teljes nevemen, ha kihozlak a béketűrésedből, Stevie! Szóval, miért fontos neked az a nő?

- Nem tudom... Ijedtnek tűnt, mint aki nincs egészen tisztában azzal, hogy mit csinál!

- És...?

- És mikor a kórházban kérdeztem, egyszer csak sírva fakadt, hogy Maria miatt csak ezt érdemli.

- Ki az a Maria?

- Ez az! Nem tudom, de én is tudni akarom, ki az a Maria, egyáltalán ki ez a lány, és miért csinálta?

- Ez most miért más, Stevie? Elkeseredettnek, fáradtnak, megelégedettnek sokszor láttak már munka után, de ennyire talán még egyszer sem vetted a lelkedre! Nem hinném, hogy ekkora érzelmi különbséget okozna, hogy szolgálatban látsz-e öngyilkossági kísérletet vagy szolgálaton kívül!

- Én sem tudom, Sarah Mae... Csak tudni akarom, mi történt...

- Oké, nyertél. - a nő felkapta az asztalról a határidőnaplóját, és belelapozott. - Délután fél 5-kor megy el az utolsó páciensem. Utána bemegyek veled. De most már kifelé a rendelőmből, mert neked is felszámítom az óradíjamat, ha feltartasz a munkában!

- Igenis, értettem, hugica!

Steven mosolyogva csukta be maga mögött a rendelő ajtaját. Nem csodálkozott rajta, hogy a nővére ilyen rövid úton kipenderítette, mert egyrészt két páciens között rontott rá a kérésével, másrészt a húga mindig is határozott lány volt. De tudta, hogy ha megígérte, hogy bemegy vele, akkor az úgy is lesz.

A férfi az órája nézett és felsóhajtott. Messze még a fél 5, amikorra vissza kell érnie a testvéréért...
4204
pathfinder - 2018. január 23. 12:51:23

Kedves Kata!

A pszichológus pont egy olyan szakma szerintem, ahol nagyon nehéz meghúzni a határvonalat a hivatás-munka kérdésben. Hiszen nem tud kibújni a bőréből magánemberként sem, de neki is meg kell élnie a munkájából. És talán bele is rokkannának lelkileg előbb vagy utóbb, ha mindig mindenkin kéretlenül segíteni akarnának. És tényleg lefáraszthatja a segítés az ember: volt, hogy telefonos ügyfélszolgálaton 12 órás műszakot húztam le: na ott csak beszélni kellett és tanácsot adni meg magyarázni, de mégis kutyául elfáradtam a végére...

Köszönöm, hogy olvastál, szeretettel:
Kata Heart

4204
pathfinder - 2018. január 23. 12:42:51

Kedves Kitti!

Valóban, én csak az időhatárokra gondoltam. De valóban, jobban belegondolva tényleg nem lehet a segítséget ráerőltetni a másik emberre, meg kell várni, míg az segítséget kér. És igen, sokszor mondják, hogy az öngyilkossági kísérlet nem más, mint segítségkérés, de vajon tényleg az? Mert lehet, hogy tényleg csak figyelemfelkeltésnek szánja, de az is lehet, hogy komolyan gondolja.

Az emberek egyébként ösztönösen segíteni akarnak a másiknak (hacsak nincs valamilyen berögzült sztereotípia, mint pl. hogy a hajléktalanok részegesek), de szerintem ezt is ésszel kell csinálni, mert néha a segítő szándékkal is többet lehet ártani. Csernust már hallottam, meg Bagdy Emőkét is, nekik tényleg jó előadásaik vannak. De a másik kettőre is rá fogok keresni.

A párbeszédes részekre vonatkozó dicséretnek nagyon örültem, mert általában sokat gondolkodom azon, hogy hogyan legyen hiteles a párbeszéd. Örülök, hogy ez most sikerült Smile És amilyen jó írásaid vannak, külön öröm, hogy tőled kaptam dicséretet Smile

Köszönöm, hogy olvastál! Szeretettel:
Kata Heart

5396
Kitti - 2018. január 20. 14:18:39

Kedves Kata!
Egyetlen egy hivatásban szolgáló ember sem lehet emberfeletti. Ha nincs szolgálatban, akkor a saját lelkiismerete és fizikai állóképessége határozza meg, hogyan cselekszik, vagy egyáltalán beavatkozik-e. Nem tudható, hogy pl. egy sebész éppen nem egy 12 órás műtét után ballag hazafelé, ami hatalmas állóképesség és leterheltség. Vagy a rendőr nem éppen egy 24 órás szolgálat végén van, és lépni sincs ereje. Nem lehet megkövetelni a non-stop készültséget senkitől!
Egyébként, a pszichológia pont az a tudomány, amihez nélkülözhetetlen a paciens kérése illetve a beleegyezése minden kezelésbe! Nélküle nem lehet tenni semmit, hiszen ha bezárkózik valaki a saját világába és onnan láthatóan nem kíván kimozdulni, nincs az a szakember, aki tartós eredményt érhet el.
Egyébként nem csak pénzért dolgoznak, hiszen az állam által finanszírozott szakrendeléseken is léteznek kiváló pszichológusok és pszichiáterek, akik ingyen foglalkoznak a lélek ártalmaival. Ebben a témakörben ajánlom az interneten Dr Almási Kitti, Dr Csernus Imre, Dr Bagdy Emőke és Dr Tari Annamária előadásait. Akkor is érdemes meghallgatni, ha történetesen nincs semmi defekt valakinek az életében. Smile

5772
Saranghe - 2018. január 20. 13:16:10

Hát, én nem gondoltam volna, hogy a pszichológusok ennyire érzéketlenek. Még inkább elfogadnám azt magyarázatnak, hogy bal lábbal ébredt. Sajnálom a lelki sérült embereket ( bár szerintem mindannyiunkra ráférne egy pszichológus) ha csak a pénzért segítenek. Akkor az nem hivatás, csak munka. Mert hát, ha egy rendőr lát egy bűntényt, de éppen nincsen szolgálatban, futni hagyja? Vagy egy orvos, ha valaki szívrohamot kap, és ő éppen nem dolgozik, hagyja meghalni? Úgy látszik még mindig túl naív vagyok, ehhez a világhoz. Sad

5396
Kitti - 2018. január 20. 10:54:05

Kedves Kata!
Teljesen hiteles az írás tartalmi része. A jó lelkű embereknek fogalma sincs arról, hogy segítséget adni, csakis kérésre lehet. A pszichológus pedig kifejezetten az az orvos, aki a kérés nélkül rád sem néz. Még akkor sem kezel senkit, ha a paciens nem egyezik bele, vagy képtelen az együttműködésre. Úgy, hogy nem is a "beteg" kéri a segítséget, hát még inkább így van. Teljesen jól írtad, bár te csak a lélekgyógyász időhatáraira gondoltál. Mégis sikerült remek mód megmutatni a szakember valós hozzááállását. Mondjuk én azon csodálkozom picit, hogy sikerült rávenni. Smile Az írás azért is pompás, mert nem a leírások viszik az eseményt, hanem a párbeszédek és ehhez bizony kell tehetség! Hajrá!Rose
Szeretettel
kit

4204
pathfinder - 2018. január 15. 15:24:54

Kedves Kata!

Olyan nincs, hogy mindenki mindig jó passzban van. Talán Sarah bal lábbal kelt fel és azért válaszolt így... De végül is akárhogy reagált is elsőnek, végül csak ráállt arra, hogy segít a nőnek.

Köszönöm, hogy olvastál!

Szeretettel:
Kata Heart

5772
Saranghe - 2018. január 08. 12:17:47

Kedves Kata!

Egyet kell értsek Ritával, nekem is az volt az első, amin meghökkentem, hogy egy pszichológus is csak akkor akar segíteni, ha pénzt kap érte? Mi az ,hogy ha nem kér segítséget, nem kell segíteni? Hiszen pont az a lényeg, hogy észrevegyük a jeleket. Amúgy jó írás, várom a folytatást. De attól ,hogy valaki elfoglalt, főleg ha ez a hivatása, akkor így nem viselkedhet. Véleményem szerint. Smile

Szeretettel olvastalak: Rose

Kata

5555
Maria HS - 2017. december 26. 08:56:30

_ Kata tetszett, és igen produkál az élet olyan eseteket, hogy a megmentett páciens nem hálás, a beavatkozásért.
Várom a folyt.: Maria

4204
pathfinder - 2017. december 25. 18:18:44

Kedves Rita!

Talán tenyleg nem volt szerencsés a fogalmazásom, köszönöm hogy rámutattál! Arra figyeltem csak, hogy azt ábrázoljam, hogy elfoglalt pszichológus... De természetesen segít, hiszen a testvére kéri rá, csak kérette magát egy kicsit.

Köszönöm az értő olvasást! Szeretettel:
Kata

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.