Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Fehérvári Zsófia: Május elsejei falusi népszokások.
Valamikor az volt a szokás, hogy a szerelem hónapjának első napján köszöntötték a lányokat, asszonyokat, nagy orgona fát, bokrokat állítottak a tornác ajtaja elé, akkorát, hogy ki sem tudták nyitni az ajtót. Híre is ment mindenfelé, hogy ki kapott májusfát, olyat, hogy meg kellett lökni az ajtót, mert másképpen nem tudtak kijönni rajta. Nagy toszogatás árán borult csak ki a verandára, járdára a lila virágokkal dúsan pompázó illatozó orgonafa. Azután előfordult olyan eset is, hogy éjfél körül vagy hajnalban arra ébredtek a lányok, asszonyok, kinn a kapuban megbízásból két- három cigány muzsikus adott éjjeli zenét, a hőn szeretett szerelmének... Ilyenkor köszönetképpen elég volt , ha egymásután háromszor kinyitották a zsalugáteres ablakot, és gyertya fényét lengetve jelezték , fogadták a megtiszteltetést. Ez a hónap a felébresztette szerelmeseket. Végleg lekerült a lányokról a téli ruhaviselet. A nyári ruha alól kivillant a télen fehérré vált bokájuk, térdük. Nyoma sem volt a tavalyról maradt barna színnek amit a mezőgazdasági munka során szereztek. Mondták is a fiuk , de úri színed van ! Olyan vagy mintha Budapesten élnél a magas házak között, ahova csak nagy ritkán süt be a nap. Ezen a napon tartották a majálist, amit ma is munka ünnepének neveznek. A majális a pihenést , szórakozást jelentette és jelenti ma is, kivéve azoknak, akik önszántukból vállalják sátraikban a munkát azért, hogy mindenkit kielégítően ellássanak étellel, itallal a nap folyamán. Sokan egész évben kerülik az ilyen szolgáltatást, de most ezen a napon örömmel állnak sort kolbászért, vagy egy-két korsó sörért. Régen e- nap délelőtti programjának keretében mutatták be az általános iskolások tornaünnepélyét is. Olyan kis falusi Olympiában gyönyörködhettek a szülők, rokonok, barátok. Mint az igaziban, csak kicsiben. A gyermekek egész évben készültek és csak a kiváló tehetségek vehettek részt benne. A végére mindig egy hatalmas gúlát építettek. Több sor magasságban egymás vállára álltak és legfelül akrobata mutatvánnyal zárták le.
E-nap kedvezett a futballmérkőzésért rajongóknak is, ugyanis a délutáni program véget nem érő mérkőzések sorozatából állt. A futball pálya hatalmas volt és voltak olyan területei is, ahol divatbemutatót szerveztek a rendezők a földműves-szövetkezet ruházati boltjaiban árult ruháiból. Másik helyen a vidék népi táncosai mutatkoztak be fergeteges sikerrel. Az egészen kicsi gyerekeknek is külön hely volt biztosítva, ahol bemutathatták táncaikat, bábjátékaikat, színdarabjaikat. Ezeket a bábokat saját kezükkel készítették a bábszakkörön. Minden rendezvénynek volt néző közönsége. Ez a nap egy olyan találka hely volt, ahol mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő programot. Ott volt a falu apraja-nagyja egészen sötétedésig, de bevilágította és feltöltötték életüket a következő év május elseje ragyogásáig.
4694
Rzsike - 2018. április 27. 05:35:39

Röviden írom:TETSZETT.Heart

5818
stefanicus - 2018. április 24. 09:50:05

Hello kedves Zsófia !
Köszöntelek , örömmel olvastam ,szines ,májusi hagyományaikat bemutató beszámolódat, köszönöm szépen.
Gratulálok ,további vidám alkotókedvet neked ,köszönöm a szókat, a tollnál jelen vala, shf/Istvan

2952
bruxinelli - 2018. április 23. 23:29:36

Köszönöm figyelmedet drága Viola !
Szeretettel gondolok rád, Zsófi.

277
farkas viola - 2018. április 22. 07:49:24

Drága Zsófia!
Nagyszerűen és hangulatosan írtad le a régi népszokásokat, öröm volt olvasni.
Szeretettel: Viola RoseHeartRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.