Auerbachné Tóth Katalin: A mesterlövész
A mesterlövész elhelyezkedett a célpont épületétől mintegy 500 méterre levő 2 emeletes épület legfelső szintjén. Ebből az ablakból kiválóan rálátott a kérdéses épületre. A lángok már elharapództak az épület tetején is. A lángok az egész épületet nyaldosták. Várható volt, hogy hamarosan történni fog valami.

Viszont a rendőrség még nem ürítette ki teljesen a környéket. A mesterlövész folyamatosan tartotta velük a kapcsolatot rádión. Két rádióforgalmazás között precízen összerakta a fegyverét, ellenőrizte a závárzatot, majd betöltötte a két golyót a fegyverbe. Aztán ellenőrizte a szelet is, hogy honnan, milyen erősen fúj. Ebben a közeli fák is a segítségére voltak, de leginkább magából a tűzből nyerte az információit, ahogy a lángnyelvek fel-felcsapdostak, és hogy a pernye és a füst merre szállt. Már egész apró szelet is közel pontosan meg tudott becsülni, hála a több éves gyakorlatának.

Aztán már csak a jelre várt. Közben pedig az egyenletes légzésre koncentrált, és arra, hogy biztos kézzel lőhessen. Ilyenkor mindig emlékeztette magát, hogy egy aprócska lövés sokak életét képes megváltoztatni, ezért pontosan kell céloznia, hogy mindig azt találja el, amit akar, beleszámítva a célpontjainak a mozgását is.

A rádiója egyszer csak életre kelt. A rendőrségi frekvencián jelentették neki, hogy innentől már rajta múlik, cselekedjen belátása szerint, mert a környékről a civileket a rendőrök kimenekítették, a tűzoltók pedig már vízsugárral locsolják az épületet. Elhelyezkedett a tetőn, és csak a célépület ablakaira koncentrált. Egyesével végigvette őket, a fegyvere csövével mutatva az irányt, éppen merre néz.

És akkor meglátta... Ott volt, bent, a tűz által már homályosan láthatóan, de amikor egy-egy fuvallat odébb táncoltatta a lángokat, világosan látszódott. Még messze volt a tűztől, de ott volt. Beleszólt a rádiójába:

- Fürkész vagyok. Látom a célpontot. Egy darab.
- Rend 1. Megerősítem, a mi infóink szerint egy darab van bent.
- Fürkész. Oké, vettem. Még várok, mert a tűz még messze van tőle. A lánglovagok mit mondanak?
- Rend 1. Maradj készenlétben, rákérdezek.

További várakozás következett, de most már mereven szemmel tartotta a célpontot. Ha bármi változás történne, azonnal lépnie kell! A fegyver kakasát már kibiztosította, és a kitámasztott fegyver ravaszán tartotta az ujját. A rádió csendben figyelt a fülébe helyezve. Kevesebb mint 2 perc múlva viszont megint meghallotta a rendőr hangját, akivel eddig is beszélt.

- Itt Rend 1. Fürkész?
- Fürkész. Hallgatom.
- A lánglovagok esélytelennek tartják, hogy 15 percen belül eloltsák. Kihozni nem tudják. 2 percre visszavonulnak, utána te jössz.
- Fürkész, vettem. 2 perc.
- Szólok, ha visszavonultak.
- Fürkész, várok.

Újabb várakozás következett, de nem egészen 2 perc múlva megszólalt megint a rádió.

- Fürkész, itt Rend 1!
- Fürkész!
- Mehet, van rá 1 perced, mert erősen terjed a tűz!
- Fürkész vette. Intézem. Fürkész kiszáll, vége.

A mesterlövész már nem figyelt a rádióra, de az amúgy is elhallgatott. A rendőr tudta, hogy most hagynia kell őt koncentrálni. Mély levegőt vett, és a tanult módszer szerint néhány másodperc alatt kontrollálta is a légzését, és figyelte a saját szívdobbanásait. Tudta jól, két dobbanás között kell lőnie, mert még az a pici ütem is, amikor a szív lökést ad, ilyen távolságokból már olyan messzire térítheti ki a golyót, hogy nem talál célba. Márpedig ő eddig soha nem lőtt mellé.

Belégzés... Benn tart. Dobbanás, szünet. Dobbanás. Most!

És a lövés eldörrent.

A füstön át a golyó a másodperc tört része alatt beért a lángoktól már elborított épületbe.

Aztán hirtelen hatalmas robbanás hallatszott, és az épület teteje megemelkedett. A tűz egy pár másodpercre hevesebb lett, de aztán szinte visszaszívta az épület magába a lángokat, és érezhetően kevésbé égett. A hirtelen felrobbanó palack tartalma ugyan megtáplálta a tüzet, de ahogy hirtelen el is fogyott, a légüres tér vákuumként szívta magába a lángokat, ahol azok táplálék híján sokat veszítettek az intenzitásukból.

Kifújta a levegőt.

- Fürkész. A célpont megsemmisítve.
- Itt Rend 1. Vettem, Fürkész! Várjon a helyén, míg a lánglovagok megerősítik!

Nem tehetett mást, várt. Addig megint átvizsgálta a fegyverét, és visszaállította a célpont irányába. Ha esetleg lenne még célpont. Közben látta, hogy a tűzoltók visszatérnek és a vízsugarak hatására a lángok még inkább visszaszorulnak.

- Fürkész, jelentkezz! - hallotta megint.
- Fürkész.
- Megerősítve. Az egyes megsemmisült, és nincs több célpont. Köszönjük a segítséget.
- Fürkész vette. Vége.

A mesterlövész elvégezte a munkáját. Kivette a maradék egy töltényt, aztán összepakolta a fegyverét, akkurátusan. Aztán a vállára vette a táskáját, és elhagyta az épületet. A rendőrparancsnoki autóhoz ment, ahol viszont még meg kellett várnia, míg a tűzoltók bemehettek a raktár épületébe. Ez mintegy fél órával később meg is történt. Nem volt több gázpalack az épületben. A mesterlövészre már nem volt szükség, ő már elmehetett. A táskáját a vállára vetve az autójához lépett, elrakta a fegyverét, beült, ráadta a gyújtást, indított és gázt adott.

A munkáját elvégezte, a gázpalackot kilőtte. A többi a tűzoltók és a rendőrök dolga. A távozó kocsija által keltett porfelhőt észre sem lehetett venni az élethalál harcát vívó tűz hamujával keveredő gőzfelhők mellett. Amilyen észrevétlenül dolgozik, olyan észrevétlenül távozott...
4204
pathfinder - 2018. július 11. 10:58:32

Kedves Babu!

Annyira jó, hogy ismét itt vagy! Smile
Igen, a mesterlövészeknek pontosnak és összeszedettnek kell lenniük. Meg higgadtnak és türelmesnek - na, ez utóbbi kettő miatt biztos, hogy én nem leszek soha mesterlövész. De érdekes szakma, vagy talán inkább elhivatottság.

Köszönöm, hogy olvastál! Szeretettel:
Kata Heart

5548
babumargareta - 2018. július 10. 18:54:12

Kedves Kata.
Szerettetl és izgalommal olvastam történetedet !
Csakugyan hidegvérrel dolgoznak a mesterlövészek !
Izgalmas volt végig , jól átgondoltad .
Szeretettel....BabuHeart

4204
pathfinder - 2018. július 10. 10:45:46

Kedves Rita!

A múlt heti bomba adta az ötletet, amit a Dunában találtak. Hiszen a tűzszerészek, mesterlövészek, túsztárgyalók munkájáról szinte semmit nem tudunk, és ritkán kerülnek a hírekbe. Talán még a tűzszerészek a leggyakrabban, "hála" a második világháborús bombáknak. És igen, az ő munkájukat, ahogy sokszor másokét is csak akkor veszik észre, ha valami félresikerül vagy nem úgy történik meg, ahogy elvárják, és hír lesz belőle...

Köszönöm, hogy olvastad! Szeretettel:
Kata Heart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.