Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Éva Kuslits: Aratás
A palatetős ház udvarán, bárány csilingel, szaladgál a harmatos fűben.
Malacok sivítanak az ólban, nyulak szoronganak az alomban. Egy cséplőgép motorja zajosan jár. Az érett kalászból veri ki a búzát. - Dobd a kévét, hangzik a szó, vidáman zenét sugároz a rádió. Száll a por minden fele, a levegő a gabona illatával tele. A fényesség virít az égen, mintha kacsintana a szélben.
Luther utcán pezseg az élet. A faluban nagy ünnep ez. Dolgozni kell sokszor keményen,de eredmény is van belőle. A "háztáji" igazi kincs. A kapa nehéz,
égeti az arcot a nap, a homlokra keserű barázdát rak. A szomszédok össze-
fognak, a bajban néha egymásra számítanak. A kocsma központi hely, ezt-azt
hallani ott lehet. A hír talán a nehéz életen segíthet.
A gondokból a gyerekek mit sem éreznek, boldogan futnak az úton le és fel.
Mezítláb de jó lenni, talpukkal a forró talajt érezni. A közelben három barátnő elmélyülten játszik, cuki kutya csapódik szerényen hozzájuk. Később a
babáknak kis lábasban, finom ebédet főznek,körülöttük lévő világgal
nem sokat törődnek. A kanál körbejár, kóstolás mindenkire vár.- Finom az íze, mondja Márti, közben a cséplőgépre vágyik. A felnőtteknek bográcsgulyás készül, csábító illata veszi őket körül. Távolból vonatfütty hallik, kormos füstje is látszik. Rémült kiáltás zavarja az idilli képet, a templom tornya is lidérces? Ilonka könnyei peregnek. Köhögés zihálás. Mi ez?
Kalász fúródott mélyen a torokba be, szilárdan állt bele. A zene messzire száll, elnyomja a rettegés hangját. Most mi lesz? Az utolsó nap jött el? Nem látja senki sem? Itt a vég? Nem válhat minden a semmivé! Kazal tetején vidáman csevegnek. Észre sem veszik a riadt, félelmet! Hirtelen segítség érkezett! Csipesszel közeleg feléje. Várj, gyermekem, jobban leszel, de rajta
a veríték jéggé dermed. A bokor tövében cica reszketve bámul rájuk. Zúg a harang, misére hív a pap? A toklász nem engedi magát. Eltelik egy évezred? Ám boldog pillanat, a rémség kiszakad. Sára asszony a dolgára siet, nehéz munkának állnia nem lehet.
Kukorica-górén a kis kukták egymásnak vigaszt nyújtanak,majd a meggyfa lombjának hűsében lassan megnyugszanak.Tatabánya, 2o18.10.09.


Kuslits Éva
6081
varonklari - 2018. december 08. 16:38:26

Kedves Éva!
Az aratást, a gondtalanul, vidáman játszó gyerekeket és Sára asszony történetét igazán szép képekben mutattad meg nekünk.
Végül is, minden jó, ha jó a vége. Köszönöm, hogy olvashattam, szeretettel gratulálok: KláriRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.