Tóth Györgyné: Ilke asszony esete
Élt a faluban egy család, férj feleség három gyerek. A férj halk szavú szorgalmas dolgos, családszerető, két gyerek már kirepült a fészekből távoli városokban éltek, csak a legkisebb fiú élt a szülőkkel. A feleség Ilka apró termetű cserfes, fürge ki mindenhol jelen volt, úgy pörgött forgott, mint egy szöcskelabda. Ilka itt, Ilka ott, Ilka mindenütt. Nagyon békés jó természete volt.
Az eset akkor történt mikor a TSZ uralta a falvakat. Gyakran megfordult náluk, egy Ilkánál jóval fiatalabb traktoros Jani, aki az alkalmi fuvarokat végezte. Ilka nagy figyelmet fordított arra, hogy Janit illendően megkínálja, mert ugye az úgy szokás. Feltűnt a férjnek, hogy az utóbbi időben, szinte felesége tudatába épült Jani. Házuk előtt vezetett az út a mezőre, ha traktorberregést hallott bármi dolga volt Ilkának kiszaladt megnézni ki az, így mindig tudta hol jár Jani. Sokat beszélt róla, a szomszédokkal is tudatta, hogy éppen merre ment.
A férjnek már egy ideje nem tetszett ez a túlzott el "Janisodás" elmondta aggályait a barátainak, akik azt tanácsolták neki próbára kell tenni az asszonyt. A gyanúsítgatás nem vezet sehova, ki kell ugrasztani a nyulat a bokorból, vagyis bizonyítékot szerezni, ami meggyőzi az asszony bűnösségéről, vagy ártatlanságáról.
Úgy döntöttek levelet írnak Ilkának Jani nevében. A hátsó kapuhoz rakja a férj, ha Ilka vízért megy a kúthoz észrevegye. A levélben az állt, hogy este nyolc órakor, (akkor már sötét volt) legyen, a kútnál találkozni szeretne vele. A férj izgatottan várta mi lesz. A levél eltűnt, tehát az asszony megtalálta, ahogy máskor kényelmesen elhelyezkedett a tv előtt és nézte az esti műsort, közben a feleségét figyelte. Eljött a nyolc óra Ilka nagyon izgatott lett, gyorsan vízér kellett menni, fazekakba öntötte kis idő múlva ismét hozott egy kannával, leült várt egy keveset, gyújtósér szaladt ki, vizet is gyújtóst is hozott eleget, nem tudott mit behozni, céltalanul szaladgált ki be, megkérdezte tőle a férj.
- Mi ez a nagy jövésmenés? - meg volt a válasz.
- A tyúkokat mentem megnézni, hogy jól be vannak e zárva.
Másnap ismét megvitatták a történteket a barátokkal.
- Ez még nem elég! Nem bizonyítható a hűtlenség! Tovább kell menni!
Úgy határoztak ismét írnak levelet a szöveg:
"Kedves Ilka nagy szükségem lenne egy kis pénzre! Kérem, segítsen!"
A levél ki került az előző helyére, most már csak várni kellett, hogy Ilka megtalálja, Megtalálta, meg is válaszolta, borítékban a levél, benn 50 Ft, hozzá a lesújtó szöveg:
"Kedves Jani! Ne haragudj, most csak ennyit tudok adni, de ígérem, lesz több is."
A férjnek ennyi elég volt, leleplezte Ilkát, elé rakta a levelet a pénzzel, mire persze nem tudott magyarázatot adni, éktelen haragra gerjedt, hogy merészelték őt így rászedni.
Féktelen dühében, amíg a férj aludt összepakolt pár dolgot és meg sem állt a vasútállomásig. Mikor párja felkelt, csak a hűlt helyét találta, gondolta, majd csak haza jön, de mikor másnap sem került elő az asszony, elkezdett aggódni. Mi lesz ha haza sem jön? Ha baja esik?
Nélküle ő nem tud élni! Ketten maradtak a fiával, kiszolgáltatva, el sem tudta képzelni az életét az ő asszonya nélkül, ki fog most mosni? Ki rakja eléjük az ételt? Ki űzi el a csendet a házból, állandó csacsogásával?
Végső elkeseredésében felkereste a rokonokat, barátokat, érdeklődve nincs- e ott Ilka, megkérte őket, ha odamenne, tartsák ott, el ne engedjék, amíg ő érte nem megy!
Végül Szombathelyen élő lányuknál talált rá.
Sikerült megbékíteni az asszonyt, mert ugye ő volt megsértve, felháborodott a gyanúsítás miatt, holott meg sem csalta a férjét, igaz ez nem rajta múlt.
Hazament a férjével és élték tovább a megszokott, szürke hétköznapi életüket.
6191
Magdolna43 - 2019. szeptember 25. 17:34:29

Kedves Rita!
A szalmalángja gyorsan ellobban, de a hamu alatt izzó parázs
sokáig ég.
Köszönöm, hogy olvastál és a hozzáfűzött véleményedet.
Sok szeretettel,
Magdi

6542
ritatothne - 2019. szeptember 25. 16:47:33

Kedves Magdi!

Olvasmányos műved végig érdeklődéssel tanulmányoztam. Jó volt a befejezés is. Igen, nyilván egy hosszú házasság alatt lehetnek olyan nők/férfiak, akik megdobogtatják a szíveket, de ezek nem biztos, hogy hűtlenséghez is vezetnek. Ezek a fellángolások elmúlnak, a mély érzelmek viszont megmaradnak.

Szeretettel: RitaRose

6191
Magdolna43 - 2019. május 25. 21:31:52

Kedves Rózsa!
Köszönöm, hogy olvastál és a kedves gratulációdat.
Szeretettel,
Magdi

6482
rozsa koncz - 2019. május 25. 21:07:25

Kedves Magdi!

Nagyon jó volt olvasni írásod, tetszett, gratulálok.

6191
Magdolna43 - 2019. január 22. 10:06:07

Kedves Kati!
Köszönöm, hogy olvastál és a véleményedet is.
Talán ezzel a befejezéssel jártak a legjobban a szereplők.
Sok szeretettel,
Magdi

5940
silberin - 2019. január 21. 20:15:13

Kedves Magdi!

Elgondolkodtató a történet, többféle befejezése is elképzelhető lenne. A legkevesebb bánattal és a legkevesebb örömmel is a leírt változat jár.

Üdv: Kati

6191
Magdolna43 - 2019. január 19. 16:17:34

Kedves Babu,
Köszönöm, hogy olvastál, és kedves soraidat.
Sok szeretettel
Magdi

5548
babumargareta - 2019. január 17. 17:48:55

Kedves Magdi !
Érdekes történetet hoztál nekünk !
Az életben annyiszor vagyunk kitéve a csábításnak .
Attó függ , ki hogyan szabadul ki a hálóból ,vagy beleesik .
Szeretettel olvastam novelládat .....BabuHeart

6191
Magdolna43 - 2019. január 15. 14:23:21

Kedves Klári!
Köszönõm, hogy olvastál!
Sajnos a szürkeség minden korban rányomja bélyegét az emberek életére, nehéz megtalálni azt ami színesebbé tenné.
Sok szeretettel,
Magdi

6081
varonklari - 2019. január 15. 11:14:50

Kedves Magdi! Ilka esete azt hiszem napjainkban is igen csak gyakori jelenség lehet! Egy cserfes, filigrán asszony, mellette egy halk szavú dolgos férj, gyerekek felnőnek... Az, hogy így fejeződött be a történet, ki másnak köszönhető, mint a kényelemért és a Mi lesz akkor? - férjnek. Minden a helyére került. Vissza a "szürke hétköznapokba", ami valljuk be néha unalmas!
Szeretettel olvastalak: KláriRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.