Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tóth Sarolta: A Magyar Kultúra Napján ünnepség /vélemény/
A magyar kultúra napja Kölcsey Ferenc Himnusz című versének emlékünnepe. A költő szerint "a magyar nép zivataros századaira emlékeztető eseményeket idézi, de kitér az akkor aktuális jelenre is. Az első versszakát valószínűleg sokan ismerik, - bár ebben sem vagyok biztos" a balsors eseményeit soroló versszakokat kevesen. Erkel Ferenc megzenésítette,a dallamot nemzeti ünnepeinken együtt éneklik az ünnepelők, azok is, akik a szöveget nem ismerik. Nemzeti himnuszunk ima, fohász Istenhez - az első versszak elején áldást, az utolsó versszakban szánalmat kér a költő sokat szenvedett népének.
Kölcsey hazafias imája történelmi eseményekre utal, sorai ma is aktuálisak. Kulturális intézmények, főként iskolák viselik Kölcsey nevét. Városunkban is van ilyen nevű általános iskola. A napi sajtóban olvastam, hogy a kultúra napja alkalmából ezen iskola diákjai mosolyogva kórusban szavalták a Himnuszt. Elszomorított ez a mosolygás. A költemény tartalmához nem illik az öröm. Halotti torhoz hasonlónak éreztem. Népi mondás: vígan búsul a magyar. A gyerekek nem érezték a Himnusz könyörgésének történelmi hátterét. Nem kell sírni, de mosolyogni sem illett volna, ezzel dicsekedni a sajtóban, még kevésbé. Ez a véleményem.
6081
varonklari - 2019. január 25. 08:36:37

Kedves Sarolta!
Osztom a véleményedet! Gyakran szembesülök hasonló helyzettel, mélyen elgondolkodtat engem is, hogy a ma gyermekei mit kaptak otthonról, mit hoztak magukkal? Hogy tudjuk ezt a nagy űrt tartalommal megtölteni? Akkor vajon ők majd a saját gyermekeiknek, mit is tudnak átadni a magyarságukból.
Köszönöm, hogy olvashattam, gratulálok: KláriRose

5567
Mirage - 2019. január 25. 03:08:58

Kedves Sarolta !

Az idő lassan elhomájosít mindent,a nevelés más a kor más és ha
ötven év múlván ha valaki az új korosztálybol emlékszik rá, az
nagyszerű eredmény lesz de kétlem.
Steretettel gratulálok

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.