Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Király Dávid: 2019
"A lábas aljára kalóriák tömkelege szárad, halogatom még, hátha ön-tisztul. Két napon át képes voltam nézni, hogy vízért könyörög, de én elmentem mellette és lényegibb dolgoknak szenteltem a drága időt. Japánban tuti vannak robotok, amik el tudnak mosogatni az ember helyett, de miket beszélek, már lassan itt is. Kíváncsi vagyok, ha kifejlesztenének egy gépezetet, ami elvégzi a házimunkát -beleértve a szemétlevitelt, és a portörlést is, - és persze nem csillagászati áron lehetne hozzájutni, akkor ki engedné meg magának ezt az elsöprő kényelmet. Talán még a szomszédom is venne egyet, néha kölcsönadná, és mikor nálam lenne, Arankának nevezném, és miután megcsillogtatta a tudását, visszalényegülne Dorotkává, -így hívná a szomszédom. "

2019-ben még ekképp vélekedtem a jövőről, és most, hogy eltelt az óta tíz év, egészen reálisnak tűnik az egykori elképzelésem. A szomszéd házinéni 2026-ban megvette a Japán export robotot, habár végül nevet nem adott neki, ahogy azt én a 22 éves fejemmel megjósoltam, és kölcsön se adta, ritkán se. Ha már neki lett, nekem is muszáj volt szerezni egyet. Így történt, hogy tavaly karácsony szenteste első munkanapjába állt nálunk az Aranka. A szomszédéhoz képest egyel újabb kiadású, fejlettebb szenzorokkal, és hallással. Vehemens egy gépasszony, azt meg kell hagyni, de sokat tanultam tőle. Meglepő, de pont egy robot ébresztett rá arra, hogy ne csak üres cselekvéseknek fogjam fel a dolgokat.

Már a napjaink részévé váltak a gépek, sokszor nem is kell emberekkel kommunikálnom, hogy megvegyem a reggelim, hogy a közértben vásároljak, vagy taxival elmenjek a munkába. Már ezeket sem emberek végzik, így olcsóbb és fenntarthatóbb a munkaerő, ami a munkanélküli emberek számát tovább gyarapítja. Olyan pincér hozza a fogásokat, aki nem hús-vér, a közértben nem egy hálás szemű asszony néz rám, és a taxiban is kihűlt az ülés a volán mögött.

Kedden kipakoltam a fészert, és megtaláltam a néhány centi por alatt a Csillagot, amin biciklizni tanultam. Újra rápattantam és csak tekertem, kapkodtam be a hideg levegőt, és fokozatosan elméláztam gondolataimban.
Képzeletemben újra 2019 van, nincs semmiféle portörlő segédem, a lankán rohanok és bukfencezek, saját magam viszem le a szemetet is, ezzel azt reszkírozva, hogy összefutok egy-egy szomszéddal a liftben, és hogy ne legyen kínos csend, valamelyikünk - sokszor üres - monológba kezd.

Egy üzenetet azért elküldenék még 2019-be, önmagamnak címezve:
Kedves Én. Ne mentsd az irhád. Mosogass!
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.