Kaliczka Katalin: Évszakok: Ötödik történet (2019. április)
"Évszaknak a csillagászati és meteorológiai megfigyelések alapján a földi időjárás olyan hosszabb, évente ismétlődő időszakait nevezzük, melyek rendszeresen hasonló jellemzőkkel rendelkeznek, és elkülöníthetőek a más tipikus jellemzőkkel leírható időjárási időszakoktól." - Mondja a Wikinek becézett internetes oldal.
Wiki egy mai "lány", lényegre törő, cél és öntudatos, tényfeltáró. De mit mond egy régebbi hölgy, aki bár egyet ért az ifjúsággal, igyekszik lépést tartani vele, felvenni a ritmust, ám még ( már ) látja, amit látnia illik. A körforgást, az ismétlődést. Talán valóban ugyan az? Vagy mégis kicsit más?
Hogyan is kezdődik... tavasz
Felhőtlen gyermekkor... még csak tanulod a lépéseket... szüleid, nagyszüleid vigyáznak rád, el ne ess! Nagymama megmutatja az első lepkét a mezőn, a csiga-biga hogyan nyújtogatja a szarvait, a kis gólyahír, a pitypang, olyan szép sárga! Csipegeted, markolod a harsány fűcsomót amikor mégiscsak elesel... Gyermeki kacagásod versenyt trillázik a madarakkal. Begyűjtesz egy-két katicabogarat is... Később már tinédzserként kimész a parkba egy pokróccal, leteríted, gondosan magad mellé teszed a tankönyvet, nézed a bárányfelhőket, már nem vagy annyira felhőtlen, hiszen nem sokára a nyakadon az év vége. Vizsgák, felvételik gomolygó tömkelege szürkés árnyként vetődik az égre a többi felhő közé. De azért ábrándozva nézed a felhőket, a szikrázó napsütést, elképzeled, hogy mindjárt jön a herceged, megáll melletted, lenyúl érted, felemel a kockás plédről, maga mellé ültet a lovára esetleg a csodajárgányára ) és gyengéden a füledbe súgja, hogy hagyd a tanulást, Ő feleségül vesz és boldogan éltek amíg világ a világ és még két nap! Persze amikor kinyitod a szemed, csak egy öregúr hajlong a közeledben egy zacskóval, mert a kutyája épp elvégezte a dolgát. Megint eltelt egy pár tavasz... Immár felnőtt vagy. Ritkán nézel fel az égre. Inkább ha vihar közeleg, hogy vegyél-e esőkabátot? vigyél-e magaddal esernyőt a munkába? A tavaszról az jut elsőként eszedbe, hogy a gyerekek kinőtték a tavalyi cipőjüket. A csizmát tavaszi cipőre kell cserélni, a nadrágjuk is bokalengős, és nem ártana venni egy új gumicsizmát a picinek, mert ha jön a tavaszi esőzés, nem tud az oviba kimenni az udvarra . Újabb tavaszok jönnek... közben persze van nyár, ősz, tél. A karácsonyok ünnepi fényéről gondoskodsz. Eszedbe jut édesapád, amikor gyerek korodban karácsonykor együtt énekeltétek a Mennyből az angyalt. Már ő is angyal. Most te énekled a gyerekeiddel, akik ugyan olyan nem értem miért kell ez arckifejezéssel, de éneklik veled, mint egykor te az édesapáddal. Azt veszed észre, mintha egyre gyorsabban váltakoznának az évszakok. Ahogy futsz az idővel, neveled a gyerekeid, főzöl, mosol takarítasz, tudod, hogy egy körforgás része vagy... de hogy ennyire pörög! Szédülsz belé... Megint tavasz... Egyszer csak megállsz, felnézel az égre, milyen csodálatosan süt a nap!- Nézd csak azt a bárányfelhőt! Olyan, mint a török basa! Nézd, itt egy csiga-biga! Hagyd, had másszon! Látod, milyen viccesen mozgatja a csápját! És milyen kis lassú! Nem olyan, mint Te! Versenyt futni??? Még mit nem! Inkább szedjünk virágot! Na jó, Te bukfencezhetsz! Félrementél!!! És kacagtok, kacagtok, végeérhetetlenül. Kacagásotok kíséri megannyi kismadár tavaszi trillája. Megtörlöd nevetéstől könnyes szemed, megigazítod félrecsúszott szoknyád, nyújtod kissé ráncos kezed.
- Gyere kis unokám, ideje mennünk!
6482
rozsa koncz - 2020. január 19. 14:58:03

Szia Kata!
Az idő fut nem áll meg, írásod jó volt olvasni, szerettel gratulálok RózsaHeartRose

6542
ritatothne - 2020. január 17. 08:37:56

Hú, hát ez nagyon tetszett! Így van minden, ahogy írod, legalábbis én ezt érzem. Valamikor még egy iskolai óra és hosszúnak tünt, most pedig már januárban kezdek készülni a karácsonyra, mert olyan hamar elrepül az idő.

Szeretettel: RitaRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.