Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Putterer Magdolna Léna: Dolgos kezek
Mirien asszony , merthogy sok éve egyedül neveli három fiú gyermekét , egyik munkahelyről megy a másikra, harmadikra, negyedikre, ötödikre , látástól vakulásig dolgozik hajnaltól késő estig .


Sokszor az éjszakába belenyúlik mire végez a sok munkával amiket bevállalt a jobb megélhetés érdekében. Egy cél lebeg szemei előtt, gyermekeinek az összes kívánságát teljesíteni tudja még azt is amit nem kérnek.Szeretné nékik megadni mindazt amit ő gyermekként nem kapott meg , csupán álmodhatott róla . Az ehhez szükséges pénzt becsületesen, a munkahelyén irodistaként ledolgozott munkaidőn túl , pluszban kétkezi kemény munkával szerzi meg . Nem riad vissza még a férfiak erejét , teher bírását próbára tevő munkáktól sem . Téli időszakokban ezen felül hólapátolást vállal.


Késő este midőn fáradtan hazaér, többnyire annyi ereje nem marad megágyazzon . Agyonhajszolt teste elgyengülten, kimerülten , ruhástól huppan az ágyba . Ezt követően alszik 3 - 4 órát minden alkalommal, aztán újra kezdődik napja a kora hajnali óráktól amit gyermekei részére a reggelijük elkészítésével kezd . Ilyenkor süt kenyeret , süteményt , főzi meg nekik az ebédet is miközben elvégzi az apróbb házimunkát ami nem jár zajjal, figyelve ne zavarja meg gyermekei nyugalmát. Az emberpalánták mire felkelnek az asztalon várja őket többféle finomság, mivel mindegyiknek más - más étel a kedvence . Anyjuk minderre szintén figyel a reggeli, mint pedig az ebéd elkészítésénél.
Az ebédnek szánt ételeket ételtermoszba tölti. Iskolából hazaérve a lurkókat meleg étel várja mikor anyjuk dolgozik.Reggeli után a gondosan becsomagolt tízóraik az iskolatáskákba kerülnek mely elmaradhatatlan része a mindennapoknak.


Együtt indulnak el az iskoláig ahol nehéz búcsút vesznek egymástól, hiszen messze van az este amikor újfent együtt lehetnek. Tudat azt diktálja ennek így kell lennie egy kereső , családfenntartó mellett , a belső énjük sírva felkiáltana , tiltakozna mindez ellen.


Voltaképpen így telnek el a hétköznapok némi kisebb eltéréssel .


Hétvégeken Mirien nem vállal munkát mivelhogy számára fontos a gyerekeivel eltöltött idő, hogy átöleljék, szeressék egymást , viszont lényegesnek tarja a közös beszélgetéseket , játékokat , nevetéseket egyaránt. Minden pillanatot együtt tölthessenek el , ennek okán befogja őket a házimunkákba amit aztán közös erővel , ámde játékosan , sok nevetés közepette csinálnak meg , mint például a takarítást, mosást, vasalást, főzést, sütést . Ebéd utáni pihenés sem maradhat el , majd irány a focipálya ahol kacagva szaladnak , addig kergetik , rúgják a labdát míg be nem esteledik. Esténként a fürdést, vacsorát követően ágyba bújnak a fiúk . Anyjuk előveszi a mesekönyvet melyből kedvenc meséjüket meséli mindaddig míg mély álomba nem szenderülnek . A már alvó gyermekei orcájára óvatosan nyom egy jó éjt puszit ,miközben takarójukra szemeiből fájdalmas könny hull amit ők ekkor már nem láthatnak. Ő maga miután ágyába bújik , elalvás előtt sokáig gondolkodik, megbeszéli önmagával a mindennapi teendőket többek között azt , mit kellene megtennie a továbbiakban , sokkal jobb sorsa legyen kincseinek.


A másnap kezdődik úgy , mint mindig , ami épp úgy fejeződik be ahogy hét közben lenni szokott.


Ahogy múlnak évek , napról napra egyre jobban érzi önmagán a fáradtság jeleit . Ennek ellenére mindenkire mosolyog , kedvesen , szeretettel bánik gyermekeivel, embertársaival. Panasz a száját fáradtsága miatt soha el nem hagyja.Örömmel dolgozik tovább gyerkőceiért. Néha amikor úgy érzi nem bírja tovább cipelni súlyos terhét amit teljesen egyedül hord hátán , odahajol gyermekei orcájához , somolyogva alig hallgatóan annyit mond :

- Kérek szépen egy puszi .


Ezek a puszik, iszonyú erőt adnak neki a további küzdéshez.
Így telnek el a napok, hetek, hónapok, az évek .


Az aprócska gyermekek felnőttek , felnőtt férfiakká , apákká váltak akiknek már saját családjukban élve nincs idejük anyjukra , a vele való beszélgetésekre . A nagy távolságra , az állandó rohanó életükre , a sok munkára, fáradságukra hivatkozva nem keresik őt még telefonon sem .
Megfeledkeztek arról nem csak felettük , de felette az idő éppúgy elszállt. Ennélfogva az ő ereje fogytán, az előtte még sok , nehéz munkát végző dolgos keze elgyengült egész lényével , lelkével , szívével együtt .Bár a szája mindenkire mosolyog, szíve vérkönnyeket ejt mivelhogy nem ölelheti át kincseit, gyermekeit , nem hallhatja hangjukat azoknak akikért mindvégig boldogan , erejét , egészségét nem kímélve küzdött , élt , akiknek szíve valaha az ő szíve alatt dobogott.


A távolság egyre csak nő . A távolságok ilyenek . Mindig nőnek. Ugyanakkor az idő egyre jobban szedi a lábát , már - már futva rohan. Nem tudni mikor, de egyszer csak megáll.
A távolságok nőnek, az idő valakinél mindig megáll.


A mesében a királynak három fia van . Valóságban egy anyának sokszor négyet kellene szülni.


2019. május 4.

/ Szerző : Putterer Magdolna Léna /
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.