Vilhelem Margareta: Márciuska ----mese [2.utolsó rész]
Mikozben énekelt közben dobbantott a hátsó
megmaradt lábával,ritmusosan.
Egyetlen pelyhének fehérnek kell lennie, és még a nyuszi sem képzelheti el, hogy a sárgarépa lehet fehér is.
Senki sem tudja, honnan van ez a horgolási szenvedélye de mindenki gyanítja, hogy Marika a hibás. A kislány nemcsak horgol, de kőt is, párnákat hímez , a hosszú téli estéken szőnyegeket és törülközőket szőtt a nagymamájával együtt De miután a tél elmegy kihasználja gyermekkorát élvezi a napot a virágok mosolyát és mindent ami kőrül veszi őket.
Télen Marika ugyanolyan boldog volt, mert még ha a virágok és a lepkék alszanak és sok madár elment a meleg országokba a verebek még mindig segítségre szorulnak.
Marika gyakran ment a hóval borított síkságra. A kosarát sárgarépával tölti meg , káposzta leveleivel, édes sült süteményeket helyez el nagymamájától, búza vetőmagjaiból, és alig közelít a Balog házához, azonnal a lepkék,verebek ,galambok körbe ülnek.
Búza magok számukra,Balog pedig sárgarépát eszik míg a verebek a kislány tenyeréből szemelgetik a magokat.
Az égboltból fehér, vastag bolyhos, pelyhek helyezkednek el a nyúl szürke szőrén, és a Balog fehérre vált, mint az ajtó.
-Balog -mi történt veled ?-havas nyuszi lettél-kacagott Marika.

Nem-mondja- a nyuszika - Ugyanaz vagyok kivéve a szőröm ami minden télen megváltozik -kifehéredik

--Ez azért van, mert sem a róka,sem más ragadozók nem figyelnek rám, nem esznek meg engem nagyon okos szőröm van.Marika még beszél a verebekkel, játszott a nyuszikkal megcsókolja Balogot aztán hazamegy, mert nagyanyja vár rá. A nagymamája, minden alkalommal amikor a kislány megy a nyuszihoz ő távolról felügyeli őt; a téli idő nem vicc - néha kiszámíthatatlan.

-Hamarosan tavasz lesz, gondolkodik Marika. Megyek a síkságra, hogy hógólyozzak egy kicsit.

Ezek a frissen kikelt növények annyira gyöngédek és könnyesek, mindenki vár rájuk és csodálkozik a bátorságukon,mert igazán bátorságot kell érezned, hogy egy nehéz, hideg tél után az első napsugarakban virágozzanak. Március 1-éjig csak néhány nap van, de a hó réteg vastag, folytatódik a hó, mert a pelyhes függöny olyan vastag, hogy semmi nem látható.A nagy hó elérte a Balog házának ablakát. A nyúl egy vödörrel meg lapáttal van felszerelve, kinyitja az ajtót és elkezdi lapátolni az havat.
Marika nevetve nézte a nyuszit milyen öntudatosan lapátolt azzal az egy hiányzó lábával.
- Ó, nézd meg - délutáni tavasz van de a Nap nem fog megjelenni-mondta Balog
Az égboltból fehér, vastag bolyhos, pelyhek helyezkednek el a nyúl szőrén.
-Elfelejtette a Nap hogy itt az ideje, hogy ébressze fel a hóvirágokat. De azonnal jött egy ötlete:
A nagy sötétben Balog bemegy a szobájába, meggyújtja a sárgarépa alakú lámpáját, sárgarépa fénnyel és elkezd horgolni sok ,sok sok fehér selyem hóvirágot.

Horgolt hóvirágot fogok minden verébre feltűzni. Marikának is adok ,hogy adja tovább a gyermekeknek a gyerekek majd adnak más gyerekeknek,és a családtagoknak és ha a Nap meglátja emlékezni fog a hóvirágokra és majd felébreszti őket ,amelyek csak a Nap sugarára jönnek fel.

A fehér cérnák mellett sok vörös cérna van. A nyúl két, egy piros és egy fehér, két fehér és piros szálat csavart köt össze, és az" első tavasszal menetelőknek "nevezte őket és március 1-jén az összes veréb, a gyerekek a Marika falujában és még néhány nagymama is feltette mellére. Emlékeztetni akarták a Napot, hogy megérkezett a tavasz ideje.
-El kellett engednie a Napnak az igazi hóvirágokat a hó öleléséből. Hamarosan a nyuszi háza mellett fehér hóvirág csomók nyíltak.
- Balog és Marika örömmel nevettek hangosan, összefogóztak, s kipirosodott arccal énekelve járták a körtáncot.
- Istenem a fehér szőrös, nyuszi okos, nagyon okos! Balog csak állt szerényen és mosolyogott a bajussza alatt.
Azóta minden tavasszal, márciusban mindenki márciuskát visel de ne felejtsük el, csak a varázslat idején jelent meg ez a szokás.
6191
Magdolna43 - 2019. május 29. 13:29:46

Kedves Babu!
Néha jól jönne egy kis varázslat, mikor az időjárás elfelejti, hogy mi a dolga.
Szeretettel gratulálok, szép mesédhez,
Magdi

6081
varonklari - 2019. május 29. 10:39:45

Drága Babu!
Kár, hogy a varázslatok csak a mesében léteznek! Elragadóan szépen mutattad meg nekünk "márciuskát"- szívből gratulálok: KláriHeart

2720
bigeszab - 2019. május 28. 17:32:21

Kedves Babu!
Nagyon szépen, szellemesen varázsoltad elénk ezt a „márciuskát”! Köszönez illet érette!
Szeretettel: Szabolcs

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.