Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Éva Kuslits: Távozás (2019. július)
Az őszi szél végigsöpört az utakon. Sárga levelek morcosan estek a fűre. Ilona az ablaknál állt, s oly furcsának tűnt a nap. Bizonytalanság érzetét keltette benne. A ruhák összepakolva, gyermeke cipője is be van készítve. Nemsokára indulnak. Kitudja hol állnak meg. Megnézte az igazolvány, útlevél megvan, s megnyugodott. Begyújtotta kályhában a tüzet, ki tudja miért? Saját borzongását akarta enyhíteni? Régóta nem jó a házassága. A kedvesség valahogy kiveszett a kapcsolatukból. Tibor többször járt kiküldetésre. A zöldszemű szörnyeteg sokszor volt jelen náluk. Szeretettel nézett kisfiára, aki békésen aludt a nagy meleg ellenére. Idegen ország, milyen emberek? Ez zakatolt állandóan a fejében.

Hirtelen kattant a zár. Katonaruhában a mogorva férj állt az ajtóban. Hazajöttem huppant a fotelbe. Tekintete a táskákon pihent meg. -Hova készülsz drágám? Anyámat akarom meglátogatni. Sehova nem mész, hallatszott a parancsoló hang! Megbeszéltük Zsókáékkal, hogy elvisznek feleli a nő, nem titkolt ijedtséggel az arcán. Kimegyek szólók, ne várjanak. S már kint is volt. A felhők igencsak gyülekeztek az égen, talán haragot mímelve.

Tellt múlt az idő, a távozás ideje már elég aggasztó volt. A kisfiú sírni kezdett. Éhes vagy fél? Az utcán egy lelket sem látni. Csak a poros út jelezte, valami autó kerekének nyomát. Mit volt, mit tenni. Várni kellett. Éveket. Egyedül, ketten, s hárman. A düh, megalázottság kicsit alábbhagyott. A férfi társra, a gyermek anyára talált.

Az asszony messze, távoli országban élte tovább életét. Többször írt, próbálta enyhíteni lelkiismeretét, s kivitetni a fiát. Tibor nem engedte. - Itt hagytad, elmentél egy szál ruhában. Békességre leltünk. Neked semmi közöd hozzá. Zolika úgy nőtt fel, az édesanyja nevelte fel.

Ilonának jól ment sora, orvos feleség lett. A történtekkel hogy számolt el, azt csak ő tudta. Évek múlva hazajöhetett látogatóba. Testvérei várták haza. Nagy boldogság, a harag régen elszállt. Levélben már megbeszélték, hogy összehozzák a gyerekkel. A rokonok meg is tették dolgukat, a fiú lelkivilágával mit sem törődve. Jutalmat vártak, ki tudja?

Nehezen, s titokban találkoztak. Az öröm nem volt határtalan... Az asszony próbálta elnyerni a fiú szeretetét. Pénzzel pótolható az idő, a szeretet? Van ilyen? Házat, ruhákat, kocsit vett. Később meghívta az időközben megnősült férfit a családjával együtt. Született unokájával pótolni azt, ami elmaradt. Időközben a fia is elvált, új párra lelt. Az amúgy sem zökkenőmente anya -fia kapcsolat is megingott. A nő haragudott a fiára. A múlt miatt, ki tudja. Joga volt hozzá?

A tizenkét éves Zsuzsika nyaranta többször látogatta apját. Tele élettel, kedvességgel. Abban az évben is boldogan jelent meg nála. A hőség tikkasztó volt. Kimentek a tóra fürödni. A gyerekek dobálták a labdát. Vidám zsivajgás, gondtalan lubickolás. Pár perc, s a göndör fürtök a vízben, sehol! Zsuzsika -a !Őrült kiáltás! Néma csönd. A felhevült test, eltűnt a lenti világba, szárnyakkal költözött a túlvilágra. A felhők is összesúgnak, nincs, nincs sehol. Örökre elveszett.
A tébolyult apa csak keresi, keresi. Kinek a büntetése, s haragja? Miért?

2019.06.12.

Kuslits Éva
6542
ritatothne - 2020. január 07. 08:44:23

Kedves Éva!

Szomorú történetet hoztál, sok-sok kérdéssel. A kérdéseket gyakorta feltesszük magunknak, de ha őszintén tudunk válaszolni - legalább magunknak - akkor a saját hibáink is megleljük azokban.

Szeretettel: RitaRose

5396
Kitti - 2019. október 27. 10:35:45

Kedves Éva!
Történeted nagyon tömény és néhol a szereplők bemutatása is oly hiányos, hogy többször vissza kell olvasni, kiről is lehet szó. Elbeszélésedben nem titkolt véleményt is megfogalmazol, holott a tárgyilagosság fontos minden elbeszélésben. Csak és kizárólag a szereplők viselkedése, személyisége befolyásolhatná az olvasót. A feltett kérdések az írásban mást sugallnak. Maga az eseménysorozat, ami megjelenik, hát szinte általános a rossz kapcsolatokban. Nem ítélhető el az anya, aki csak és kizárólag gyermeke elhagyásával bír szabadulni egy zsarnok mellől. Persze véleménye bárkinek lehet. De ne az író vezérelje azt!
Nem tudom ki lehet a 12 éves Zsuzsika a történetben, mert utalást sem találtam erre, és a vízben való eltűnése ugyan miért lenne büntetés, és kinek lehet az?
SzeretettelRose
kit

6081
varonklari - 2019. július 05. 17:27:38

Kedves Éva!
Van akinek az élet "csak rossz lapokat oszt". Valahogy egy családban a sorsok, életek ismétlik önmagukat.
Szomorú, elgondolkodtató az írásod.
Szeretettel olvastalak, gratulálok: KláriRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.