Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakonyi Ervin: Sehol ország I. rész
Sehol ország I. rész

Megrázkódott a testem. Szemem félig kinyitottam. Autóbuszban ültem. A monoton zötykölődéstől ezek szerint aludhattam. Ha kezemmel az előttem levő ülés fémvázát meg nem fogom, odaverem az állam. Bambán meredtem előre. Lassan körbe tekintettem. Nem akartam hinni szememnek. Olyat láttam, ami elsőre hihetetlennek tűnt. Magam sem tudtam miként kerültem erre a buszra és e furcsa és ismeretlen tájra. Sok évvel ezelőtt ilyen képeket közöltek képi médiák a Hold felszínéről. A távolsági busz valamiért állva időzött az út közepén. Vajon miért? Ez foglalkoztatott percekig. Nem zöld a fa, bokor, termés a tarlón. Még a távoli dombhajlatban is veresen (színskála szerint, 137, amolyan skarlátvörös) meredeztek az évtizedes fák a madarak szárnyi felé. A táj beleveszett ebbe a sárgás-vörös porlepelbe, mint a cukorral hintett cukrászsütemények a pult alatt. Az egész olyan valószínűtlen. A vezető felszólított bennünket, hogy hagyjuk el a járművet, mert nem megyünk tovább. Kérdések özönével találkozott.
- Egyszerű! Üres a tank!
Ebből akkora skandallum lett, hogy na. A lehülyézéstől kezdve volt itt minden, csak köszönet nem.
- Telefonáljon valahová! - mondta egy férfi a hátsó traktusból. Csináljon már valamit. Nem ülhetünk itt napestig. Nekem fontos dolgom van. Tárgyalásom lesz valakivel. Ha nem érek oda időben, komolytalannak vesz az illető, s oda az üzletem! – mondta, s visszazöttyent az ülésbe.
Van aki elővette az újságját, s van aki csendben eszegette amit későbbre tartogatott, de most valamit csinálnia kell. Mindenki zúgolódott.
- Nincs telefonom! - törte meg a csendet a sofőr.
- Otthon hagyta? - kérdezte egy nő.
- Nem! Nekem nincs!
- Mi az, hogy nincs! Ha bejön egy gebaszt mit csinál? Tétlenül ül, vagy rohangál a busz körül? Miért nem szerzett be egyet?
- Talán magának van?
- Természetesen, itt van a farzsebemben - mondta és bal kezével hátra nyúlt. Matatott. Arca furcsán elváltozott, majd mosolyt engedett szabadjára. Na, ne !!! Ilyen nincs. Amikor felléptem még itt volt, a családdal beszéltem. Nincs itt. Hova az istenbe tettem? Felállt, zsebeit gyűrögette. Semmi. Felnyúlt a csomagtartóba s levette a csatos táskáját. Könyökig járt benne. Ránk nézett és vihogott. Ez nem igaz, ilyen sosem voltam. Képzeljék el, volt, nincs. A fene essen bele! Emberek! Kinek van még telefonja? azzal kérjünk segítséget, amíg az ülésem alá kaparászok.
S lássanak csodát, a buszon senki sem találta telefonját.
- Ezek szerint valaki, vagy valami játszik velünk! - mondta egy magából kikelt rekedtes férfihang. Ha az ablakon kitekintenek, mást láthatunk, mint amit egy utazó megszokott, ha busszal, vonattal rázatja magát. Minden olyan más. És a hangok is eltűntek. Süket csend van. Gépkocsik nem jönnek utánunk, a madarak hangja nem hallatszik, mindez olyan akár egy rossz festmény, de élőben. Ijesztő és dühítő.
- Szálljunk le és menjünk egyenesen az úton. Előbb-utóbb elérünk egy lakott helyet, vagy szembe jön velünk egy biciklista. Erre sok a kerékpáros. Sokáig éltem vidéken, mondta egy fejkendős nénike. Most Otthonban élek a városban, s a lányomékat akarom felkeresni. Kedden lesz az 53. születésnapja!

Folytatás...
6510
Ava - 2019. július 09. 06:56:21

Ó, szerencsétlenek...õk már sehova sem fognak onda érni.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.