Koncz Rózsa: Mi a boldogság?
Vendég gyerekek voltak nálunk, aztán jöttek a barátnőim gyerekei is. Háromtól nyolc éves korig, hat gyerekkel beszélgettem.
- Anya mi a boldogság? - Kérdezte kislányom.
Valószínű, hogy előzőleg ez volt a téma, erről beszélgettek. Szerintetek mi lehet az? Én azt gondoltam, hogy ha örülünk valaminek az a boldogság. Egymás szavába vágva kiabáltak a gyerekek.
- No kicsinyeim, akkor most egyenként mondjátok el, hogy szerintetek mi is az, amit boldogságnak hívunk vagy érzünk!
Az egyik fiú jelentkezett:
- Mondd Edi!
- Én úgy képzelem el a boldogságot, hogy minden fán, kerítésen, kolbász van felakasztva, és annyit ehetek, amennyit akarok!
A kislányok kuncogtak, aztán hahotában törtek ki.
- Ne nevessétek ki - intettem le őket. - Ki a következő?
Nyújtották a kis kezüket, kíváncsian hallgattam őket. A következő kislány azt mondta, nekem az a boldogság, hogyha látom a bárányfelhőket a réten sok-sok virág van, ontják illatukat, és virágkoszorút köthetek azoknak akiket szeretek.
A másik kislány akkor boldog, ha megkapja kedvenc babájának párját. A legkisebb akkor, ha meg tudja kötni a cipője fűzőjét. Akad egy kicsi lány, akinek azt jelentette a boldogságot, ha szülei nem veszekednek. A másik fiúnak az lesz a boldogság, ha megkapja a villanyvasutat, amire olyan régen vágyott.

A gyerekek nagyon jól tudják, mi is a boldogság!
Akik megkapják a várva várt játékot, boldogok, ha a szülők harmóniában élnek. Nem hallanak veszekedést, nem látnak erőszakot. Akkor boldogok, ha szeretve vannak. Később akkor boldogok, ha divatos szép ruhákban járhatnak, és a régen vágyott ajándékot megkapják. Aztán megtetszik nekik valaki, akivel olyan csodaszép életet szeretne, amilyen még senkinek nem volt. A fiatalok a szerelemben találják a boldogságot. Érzik, tudják, hogy van igaz szerelem! Mindenki ilyet képzel el magának. Ha megkapja, igazi boldogság tölti el szívét. Később férjhez megy, megnősül, gyerekeket vár, ez az igazi boldogság. Gyermekeket nevelnek, ez az igaz boldogság. Unokák jönnek, azt gondolják ez az igazi boldogság. Aztán az idő rohan, megöregszik az ember, az öregkornak is meg van a boldogsága. Gyerekei, unokái boldogsága az ő boldogsága is. De boldogság az is, ha nem felejti el mit is akart pár perccel előbb csinálni, vagy mit kell venni a boltban, vagy hova tette a gyógyszert, amit be kell venne. Vagy nem felejtette el, felköszönteni vejét. Vagy hová is tette telefonját, ami egy idő óta csörög.
Azt gondolom, nincs két egyforma ember, akinek ugyanazt jelenti a boldogság. Sokak szerint csak pillanatokból áll. Szerintem, vágyaink között valószínű, hogy az első helyet foglalja el, a boldogság utáni vágy. A szenvedés elkerülése, a békés élvezettel teli élet. Egy olyan ideális állapot, amely után vágyunk, és ha elértük a megálmodott teljességet. Van akinek anyagi és érzéki élvezetek forrása. Ahány ember annyi boldogság.
Éljünk úgy, hogy megtaláljuk a saját boldogságunkat, adjunk másoknak annyi szeretet, hogy méltók legyünk a kincsre, amit őrizni, félteni kell, amit úgy hívnak boldogság!
6482
rozsa koncz - 2019. augusztus 07. 16:51:12

Kedves Éva!
Köszönöm szépen, hogy nálam jártál, igen, elmúlnak a pillanatok és emlékeinkben él a boldogság!
Szeretettel üdvözöllek RózsaHeartRose

6097
Rezeda - 2019. augusztus 07. 12:04:46

Kedves Rózsa. Sokan az adott pillanatban nem is tudják értékelni hogy boldogok, nem úgy élik meg. Lehet, hogy csak később jönnek rá.
Minden relatív, annyiféle boldogság van, csak meg kell találni.
Szeretettel: Éva

6482
rozsa koncz - 2019. július 26. 18:02:58

Kedves Marika, Magdi,babu, Kata, és Klárika.
Köszönöm szépen soraitokat. Klárika, biztosan csodás dolgokat hallasz a gyerekektől. Engem is az ő kíváncsiságuk fogott meg. Kívánok minden kedves olvasónak, sok sok boldog napot, szeretettel. Rózsa HeartRose

6081
varonklari - 2019. július 24. 09:11:59

Kedves Rózsa!
A boldogság mindenki számára más-más formában jelenik meg. Aki gyerekek közt van és hallja őket néha meg tud döbbenni azon, hogy számukra mi is a boldogság. Ott vannak a felnőttek, akiknek egészen más értékrend jelenti a boldogságot!
A boldogság talán egy rendkívüli pillant, legfeljebb perc, a többi a rá való emlékezés is lehet.
Nagyon jó témát ragadtál meg, köszönöm, hogy olvashattam.
Gratulálok szeretettel: KláriRose

6266
Katinkakata - 2019. július 23. 22:31:41

Kedves Rózsa!

Jó volt olvasni írásodat. Valóban sokféle boldogság van, csak rá kell találni. Minden kornak meg van a maga szépsége, varázsa, boldogsága. Gratulálok szeretettelRoseKata

5548
babumargareta - 2019. július 23. 18:22:34

Kedves Rózsa!
Szép,gördülékeny írásodat szeretettel olvastam.
Sokféle boldogság van .Mivel nem vagyunk egyformák,úgy a
boldogság is mindenkinek mást és mást jelent.In Love
Gratulálok szeretettel....BabuRose

6191
Magdolna43 - 2019. július 23. 14:46:36

Kedves Rózsa!
Olyan szépen írtad le a boldogságot, hogy nem lehet hozzáfüzni semmit, csak azt, hogy nagyon sok apró boldogságot kívánok!
Szeretettel gratulálok,
Magdi

6452
Szaipne Kiss Maria - 2019. július 23. 13:08:44

Kedves Rozsa, szeretettel olvastam elbeszelesed.
Igen, sokfele lehet a boldogsag. En neha
egy szepen indulo napnak is tudok (tudnek) orulni.
Kellemes, szep, boldog napokat kivanok.
MariaHeartRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.