Koncz Rózsa: MINDENNAPI KENYERÜNK!
Itt van augusztus 20, az új kenyér ünnepe is! Megszentelik az új kenyeret. Milyen nagy ünnep volt régen!
Emlékeimben él még nagyanyám kenyérsütése. Minden héten sült friss kenyér, előző este kovászt készített, és másnap reggel állt neki a munkának. Elnéztük mi gyerekek, hogy milyen nagy fizikai munka. Dagasztani, keleszteni, kosárba rakni, és újra keleszteni. Utána jöhetett a sütés. Alig vártuk, hogy kisüljön a legkisebb kenyér a „pompos”. Amit megkezdhettünk még melegen, ha nem sült a maradék kenyértésztából „langalló”. Itt érzem a számban az ízét, és a kenyér illatát.
Minap olvastam példaképem, a száz éves Bálint Gyuri bácsi egy nyilatkozatát, amelyben a föld, a búza, a kenyér szeretetéről, megbecsüléséről, tiszteletéről beszélt. Elmondta, hogy gyerekkorában, ha leejtett egy falat kenyeret, édesanyja arra tanította, hogy fel kell venni, megcsókolni és úgy megenni. Kenyeret eldobni, nem szabad! Ez a mi családunkban is így kellett, hogy legyen. Hiszen a kenyér nem csak a jólétet, bőséget, termékenységet szimbolizálta, hanem a mindennapjaink része.
A világ minden táján sütnek kenyeret, többek között lótuszvirágból, magtermésekből, rizsből, kenyérfa gyümölcséből, árpából, rozsból, búzából és még ki tudja miből.
Úgy tudom az Egyiptomiak elsőként, majd a rómaiak már a negyedik században sütöttek kenyeret. Ahány kontinens, ahány ország, annyi szokás. A kenyér jelen van minden napjainkban. Alapvető élelmiszerünk. Ma már nagyon sokfélét sütnek. Választék van bőven! Sőt nagyon sok is!
Szomorúan tapasztalom, hogy intézményekben, éttermekben, és otthon sincs becsülete a kenyérnek. Kukákban landolnak a szendvicsek, finom kiflik, zsemlék. Elfelejtettük volna, hogy „kenyeret nem dobunk el”? Ugye csak rossz tréfa? Mennyien éheznek, mennyi mindent lehetne a száraz kenyérből készíteni. Mennyi ember, gyerek jól lakhatna, ha az eldobott kenyérmennyiséget megkaphatná! Nekik is lenne mindennapi kenyerük. Mennyivel jobb lenne a világ!


6482
rozsa koncz - 2019. augusztus 17. 21:22:43

Drága Icu!
Köszönöm szépen, hogy nálam jártál.Rose

6452
Szaipne Kiss Maria - 2019. augusztus 16. 20:15:54

Kedves Rozsa! Szepen irtal a mindennapi kenyerunkrol.
Szeretettel olvastam.
MariaHeart

2720
bigeszab - 2019. augusztus 16. 16:54:13

"Kenyeret eldobni, nem szabad!" - Bizony, ez bűn a régebbi korosztály szemében, kedves Rózsa!
De jó, hogy eléhoztad ezt a témát!
Üdv: Szabolcs

524
BogIcu - 2019. augusztus 16. 06:18:30

Drága Rózsa!

Mi otthon kenyeret nem sütöttünk, de arra élénken emlékszem, hogy apám keresztet vetett a késsel, mielőtt felvágta. Megbecsültük mindennapi kenyerünket! Készülhet sok mindenből, de olyan jóízű kenyér már nincs, mint kislány koromban.
Így, az ünnepek előtt örülök, hogy közzé tetted ezt az írást.

Gratulálok, sok szeretettel: IcuRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.