Koncz Rózsa: Egy asszony illata
Nem először nyűgözött le a napokban látott film, nem tudok betelni vele. Hiszek a filmekben, és a bennük rejlő üzenetekben! Elkalandozok az érzelmek világában, ami a film nézése közben könnyű lesz, hiszen szárnyalok velük együtt. A film, húsz éves örök klasszikus darab. Számos elismerést kapott. Nem csoda hát, hogy ennyire magával ragadott. Nem beszélve remek alakítást nyújtó főszereplőről. A zseniális rendezőről, és szegény diákról.
Három főszereplőt választott ki magának a rendező/Martin Brest/
A vak hajdani világfi katonatiszt /Al Pacinó/, a szegény sorsú Charlie /Cris O Donelli/ a harmadik pedig maga az élet. Az undok, kiábrándult katonatisztnek, aki balesetben elveszítette látását, rokonai egy diákra bízzák, amíg ők nyaralnak. Mivel Charlie nagyon szegény, szeretne tovább tanulni elfogadja az állást. Nem gondol arra, mennyi bonyodalmat okoz Frenk, akinek stílusát nagyon nehezen viseli. Frenk mindenkit utál, képtelen elfogadni a balesetből származó vakságot. Haragját másokon vezeti le, durva, fékezhetetlen. Charlie iskolába menet tanúja lesz egy diák csínytevésnek, iskolai balhéba keveredik. Iskola helyett elkíséri Frenket New York-ba. Aki, elegáns szálódában, étterembe viszi a fiút, hogy megmutassa legnagyobb szenvedélyét, a nők iránti hódolatot, tiszteletet. Régből hozott eleganciájával, parfümök illatának ismeretével, hihetetlen sikereket ér el a szebbik nemnél. A fiú kezdi elfogadni, megérteni Frenket. A hétvégének jelentős szerepe van. Charlie akkor döbben rá, hogy amíg saját magát nem tudja elfogadni vakságától szenvedő férfi, mindenkivel kegyetlen. Mekkora, hatalmas lelki erőre van szükség, ha valakinek lelki, vagy testi problémája van. A film nézése közben felmerült bennem, hogy ki tanít kit? Frenk rájön, hogy ő is tanulhat a fiútól. A fiú pedig megbarátkozik vele, mert megérti, együtt érez Frenkkel. A veterán katona vagy a fiatalember tanít? Mindkettő! A szeretet elöl elzárkózott szívet, vagy a szeretet elfogadását, viszont maga az élet tárja elénk.
Bárkivel beszéltem a filmről szinte mindenki kivetítette a saját életére. Teljesen saját személyes szemszögből nézzük. Úgy érzem ez a film csodálatos igazi ereje. Leírhatatlan hatással volt rám. Talán egy filmajánló! Ez egy csoda, ahogy rávezeti a nézőt, hogy mit ne, vagy mit csináljon az, aki hasonló helyzetben van.
6482
rozsa koncz - 2019. augusztus 20. 15:24:47

Szia Kankalin!
Örömmel olvastam hozzászólásod. Nem akartam mélységében megközelíteni, a fogyatékos emberek küzdelmeit. Ráérzésed, a cselekményre zseniális. Köszönöm, hogy nálam jártál!
Szeretettel RózsaRoseHeart

5548
babumargareta - 2019. augusztus 20. 11:31:14

Kedves Rózsa !Heart
Valamikor régebb én is láttam a megható érzelmes filmet.
Azóta ,ahányszor a TV-ben mutatják mindig megnézem újra!
Tanulságos film,mindenesetre.Persze sokat számít ,a főszereplő
[Al Pacino]kiváló alakításában. Szépen tálaltad fel ,hogyan lehet
megtalálni azt a kevéske boldogságot a "vak "szerepében.
Gratulálok szeretettel....BabuRose

6208
Kankalin - 2019. augusztus 20. 07:26:51

Szia Rózsa! Smile

Örülök, hogy írtál erről a filmről, nagy kedvencem.
Igazat adok abban, hogy mindenki más szemszögből közelíti meg, de ez általában véve is érvényes a körülöttünk lévő világ megismerésénél.

Többször megnéztem, mindig más megvilágításba került a cselekmény, és a szereplők jelleme is kiegészült újabb elemekkel.
Valójában akkor teljesedett ki bennem, amikor a gyógypedagógia oldaláról összegeztem. Akkor váltak tisztává a tulajdonságok, akkor tudatosodott a miértek sorozata, akkor vált teljessé bennem a film.

Hatalmas tusa zajlik egy fogyatékkal élő lelkében, ha szerzett, az még nagyobb küzdelemmel jár.
Mindenkitől lehet tanulni, de tőlük sokkal többet, ha valaki nyitott lélekkel közelíti meg őket. Arról nem beszélve, hogy sokkal mélyebben éreznek, mint az átlagember. Bármennyire nem mutatják, mégis így van.
Akire hatással van egy ilyen film és észreveszi, megfogalmazza, felhasználja nevelő-tanító erejét, az jó ember. Smile
Én is ajánlom mindenkinek, mert csodálatos példája annak, hogy miként alakulhat át egy személyiség trauma, vagy siker, pozitív élmény megélésekor.
Aki a padlóról fel tud állni, az legyőzhetetlen.

Köszönöm, hogy helyettem is megfogalmaztad, mit is ad ez a film a nézőknek.
Örömmel olvastam ezt az ismertetést, összefoglalót. Smile Rose Heart

Szeretettel: Kankalin

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.