Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Gant Elizabet: A sült gesztenye illata
Vastagon állt az avar a kertünkben. De azért még nem volt olyan vészes a helyzet, hiszen a tűzrakó hely téglái kilátszottak.
Most viszont hoztam a kerti söprűt, és eltávolítottam a vörös, sárga és barna színekben pompázó levelek tucatjait. Míg dolgoztam, anyura gondoltam, és elöntötte szememet a könny. Nagyon aggódtam érte a műtét előtt és után is. Az orvosoknak hála, már annyira jól érzi magát, hogy a hétvégére hazaengedik. Míg ezen gondolkoztam, végeztem is a kert tisztításával.
A harmattól kicsit nedves avar illata szállt a levegőben. Mélyen belélegeztem, és próbáltam összeszedni magamat. A könnyeimet letöröltem, és elkezdtem egy kis piramishoz hasonló építményt eszkábálni gallyakból. Még gyerekkoromból emlékeztem arra, hogyan kell tüzet gyújtani. Nagyon izgultam, hogy minden rendben menjen, hogy mire a testvérem hazaér anyuval, már készen legyen a finom, friss, sült gesztenye. Papírgalacsinokat tömködtem az ág-piramisomba, majd óvatosan meggyújtottam. Nagy lángnyelvek csaptak az ég felé, és én megbabonázva figyeltem a tüzet. Miután a gallyak leégtek, és már csak a parázs izzott, ráhelyeztem a bevagdalt gesztenyeszemeket. A finom illat, a pöntyörödő héj jelezte, hogy lassan készen van a csemege! Éppen egy adag sült gesztenyét piszkáltam le a parázsról, és mohón elkezdtem lefejteni a termés héját még melegen, mikor csöngettek. Csak ők lehetnek, a húgom és az anyám! - gondoltam, és a szívem egyből a torkomban dobogott.
Szaladtam a kerti kapu felé, és a szülőm kitár karjaiba omlottam.
- Drága anyu, de örülök, hogy végre itthon vagy! - lelkendeztem.
- Csak nem sült gesztenyeillatot érzek? - kérdezte anyu, és egyből szívből jövő mosoly jelent meg az arcán.
- De igen!
- Parázson sült, ahogyan apuval szoktátok készíteni nekem?
Mosolyogva bólogattam. Koromtól piszkos kezemmel szorongattam anyám törékeny, fehér karját, míg a pislákoló tűz mellé vezettem. Ott lassan leült egy székre, és én nagy szeretettel adogattam a szájába a sárgára sült, finom gesztenyét. Azt az őszinte örömöt, amit akkor láttam édesanyám arcán, sosem feledem.
A hétvége gyorsan tovaszállt. Sokat beszélgettünk, nevetgéltünk, sőt még társasjátékoztunk is. Anyu láthatóan erősebb lett, utána az orvosi eredményei is javultak. Nagy-nagy örömünkre egy hónap múlva végleg hazaengedték a kórházból, és visszaköltözött velem a családi házába.
Később mesélte el, hogy a kapuban állva, a sült gesztenye illatát érezve gondolt először arra, hogy meg fog gyógyulni. Azóta mindig, ha eszembe jut ez a történet, hálát adok a Jóistennek szeretett szülőm felépüléséért, és veszek egy-egy szelet gesztenyés süteményt a cukrászdában, hogy anyuval közösen ünnepeljük meg az életet.
5843
Gant Elizabet - 2019. október 19. 18:20:15

Drága Magdi, Heart
Köszönöm, igazán megtisztelő ilyen sok szépet és jót olvasni a novellámról! Igazából a nagymamámnak volt egy műtétje, és ahogyan láttam, anyu hogyan izgul érte, aggódik miatta, én ennek hatására írtam meg a történetemet, mintha anyu és én lennénk a élet alkotta szituáció főszereplői. Köszönöm még egyszer, hogy nálam jártál! In Love
Szeretettel,
Elizabet Rose

5843
Gant Elizabet - 2019. október 19. 18:16:01

Kedves Rita, Heart
Kedvességed nagyon meghatott! Köszönöm! Hálás vagyok azért is, mert olvastad és kommentelted ezt a kis írást! In Love
Szeretettel,
Elizabet Rose

6191
Magdolna43 - 2019. október 19. 17:04:29

Kedves Elizabet
Csodálatos ahogy írásod olvasása közben szinte érezni a sültgesztenye finom illatát. Nem csoda ha édesanyad életkedve is fokozódott, a fele irányuló szeretet hatasára.
Sok szeretettel gratulálok,
Magdi

6542
ritatothne - 2019. október 18. 19:33:22

Kedves Elizabet!

Annyi szeretet van ebben a kis gesztenyés írásodban, hogy szívet gyönyörködtető. Jó dolog szeretni és szeretve lenne, talán ez a legjobb az életben.

Örömmel olvastalak: RitaRose

5843
Gant Elizabet - 2019. október 18. 15:29:48

Kedves Rózsa, Heart
Köszönöm neked, hogy olvastad az írásomat. Igazán megtisztelő, hogy megosztottad, milyen mély érzéséket váltott ki belőled az én kis novellám! Remélem, erősödött a lelked! Szeretettel várlak máskor is!
Ölellek,
Elizabet Rose

6482
rozsa koncz - 2019. október 17. 21:37:27

Szia Elizabet!
Mély érzelmekre vall írásod, édesanyád leírhatalan szeretetétől. Ilyen határtalan szeretet mellett az élniakarás sokkal nagyobb mint gondolnánk. A gesztenye meg tette hatását. Köszönöm ,hogy olvashattam könnyek között írásod.
Szeretettel gratulálok RózsaHeartHeart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.