Lám Etelka: Régi idők karácsonya
Behunytam a szemem és elkalandoztam. Angyalok aranyszárnyai repítettek nagyon messzire, a csodás mese birodalmába. Amikor még, mint rácsodálkozó kisleányra tárult elém a szines filmvilág. Akkor nem is értettem igazán, hogy milyen meleg és boldog fészekben hozott a gólya. Hiszen a mi családunkat is megtizedelte a háború. A férfiak meghaltak és az özvegyek az én imádott dédikém és a nagymamám is mindig evvel viccelődött, nincs férfi a háznál, de azért minden munkát elvégzünk és sejtelmesen nevettek.

Minden nap azt hallottam, hogy szegények vagyunk, nincs pénzünk. De mindig volt finomság az asztalon szinte a semmiből varázsolták elő a nagyiék. A decemberi hónap csodálatos volt nálunk. Esténként a nagyszobában a vaskályha mellett melegettünk. Az egész család apraja és nagyja négy generáció én, édesanyám, nagyanyám és a dédanyám meséltek nekem. Izgalmas történeteket családunkról a két világháborúról és a háború közötti békés időszakról. Sokat játszottunk társasjátékot, bábszínházat és még diavetítés is volt. Abban az idöben még nem volt TV, hála Istenek csak rádiókészülék, az egyes és kettes csatorna közül lehetett választani, Petőfi és Kossuth adó volt. Sokszor közvetítettek nemzeti színházból előadást igy hamar megismerkedtem a hazai és külföldi irodalommal. Persze szuper helyen hallgattam a rádiót a nagy kétszemélyes ágyban, egyik oldalt feküdt a dédi és a másik oldalt a nagyi és én középen, ilyen biztonságos helyem azóta sem volt.

A karácsonyi ünnep várása csodálatos volt, délutánoként díszeket készítettünk a fenyőfára. Arany és ezüst papírokból hajtogattuk csillagokat, valamint a dióhéjat is dekoráltuk, átfestetük ezüst színűre. Habcsók karika és csillagformájú csokikarikák is készültek, valamint finom kalács és persze a beigli. Egész hónap boldog készülődés jegyében telt el és minden családtag maga készített ajándékokat a többieknek. Hiszen nem is lett volna pénzünk vásárolni üzletben. Nagy házban éltünk és ünnepekre ragyogott a tisztaságtól. Mindent megtanultam játszva, melyet a szeretet hangja követett.

A Szenteste varázsa oly meghitt és szép volt, amelyet ma már csak emlékeimbe találok meg újra.

Hisings Kärra 2019-12-13 Lám Etelka
5816
motoz - 2020. január 01. 09:19:02

Kedves Éva!

Köszönöm kedves figyelmedet. Boldog Újévet kivánok neked: EtelkaRose

6643
szikra60 - 2019. december 31. 10:05:27

Kedves Etelka! Irigylésre méltóan szép gyermekkorod volt! A nehézségek ellenére megkaptad azt a tőkét, melyből egész életedben gazdálkodhatsz: a szeretetet. Ennél több nem kell! Őszintén gratulálok! ÉvaHeart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.