Hornyák Jánosné: Január 1.
Január 1. Újév és a béke világnapja. Ha jól belegondolunk, rájövünk, hogy óráink megcsalnak, becsapnak minket. A csalás szerkezetükben, működési elvükben rejlik. Nem arról van szó, hogy olykor-olykor sietnek vagy késnek, pontatlanul jelzik az időt. A csalás abban rejlik, hogy mutatói körben járnak és a 12. óra után ugyanazt az utat járják körül. Ezzel azt a látszatot keltik, mintha az időben lepergő életünk állandó körforgás lenne, folytonos ismétlődés. Ez nem így van. Ami elmúlt, nem tér vissza soha többé. Petőfi szavait kölcsönözve:
"Egy szempillantásnál mi rövidebb?
Ember, barátom, a te életed!
Rohanva jő az idő és elrohan
Egyik kezében bölcsőd pályája van,
S a másikban koporsódra szemfedél."
Elmúlt egy esztendő. Beköszöntött egy új év. A küszöbön álló esztendő sok tekintetben hasonlít a postáshoz, aki ártalmatlan hordozója a jó vagy rossz híreknek. Reményik Sándor olyan szépen megfogalmazta ezt:
"A levelet átnyújtja, s elköszön.
S ahogy búcsúzik, mintha mondaná:
Ami benne van, ahhoz nincs közöm.
Megy, hogy a nyári port, s a tél havát
Lerázhassa a szomszéd küszöbén.
Ahogy búcsúzik, mintha mondaná:
Nem érdekelhet, egyéb engemet,
Mint utca, házszám, ajtó, emelet,
Csak kívülről látom a levelet...
Mosolyt fakaszt- és nincs érdeme benne.
Könnyet fakaszt- és nincs vétke benne.
Vihart támaszt- és nem ő támasztotta.
Kegyelmet oszt- és nem ő osztogatta."
Igen, valami megdöbbentő a hasonlat a postás és az új esztendő között. Ő sem tudja, hogy az általa kézbesített idő mit rejteget számunkra. Bármit is tartalmaznak a címünkre érkező levelek, bizalommal, hittel, reménnyel nézzünk előre, s fogadjuk el majd ezeket.
Mit is kívánhatnék az új évre? Jó egészséget, sok boldogságot, békét, nyugalmat, szeretetet, sikereket, jó eredményeket. Használd fel az időt bölcsen! Előttünk az új év hullámzó tengere, mely nagyszerű lehetőségeket rejt magában. Fogadjuk meg, hogy kitartó, szorgalmas, segítőkész emberek leszünk. Régi szokás, hogy az új esztendő első napjaiban szóban, vagy írásban, boldog új évet kívánunk egymásnak. Igen szép ez! De ne csak mondjuk egymásnak, hanem tegyünk is majd annak érdekében, hogy valóban boldog legyen az új év. Gyarapodjunk egészségben, bölcsességben, tisztességben! Az irigység, gőg, hazugság, képmutatás fölött legyen úrrá a szeretet! Minden évben január 1-én a békét is ünnepeljük. BÉKE: 4 betűs rövid szavacska, de értelmét, tartalmát mégis órákig fejtegethetnénk. BÉKE: nem dörögnek a fegyverek. Nincs légiriadó, nincs bombázás. Nyugalom, csend honol. Milyen jó is lenne, ha az egész világot a béke fénye ragyogná be! Napjainkban, kik a szabadság kenyeréből büszkén eszünk, kik a szabadság poharából vígan iszunk – gondolunk-e azokra, akik életüket áldozták mindezekért?! Hála és tisztelet millió hősnek, kiknek nevét felsorolni képtelenség. Így nevek nélkül is, köszönet nagyjainknak, elődeinknek. Köszönet, hogy láthatjuk mosolyogni gyermekeinket. Hogy önfeledten játszhatnak a tiszta kék ég alatt. Nyugodtan mehetnek iskolába, hogy a tudás kútjából merítsenek. Hogy zavartalanul hallgathatjuk mindnyájan a madarak énekét. Hogy dolgozhatunk békében, hogy nem nyomja el ágyúdörej az édesanyák szerény és halk dalát. Elhallgattak a csatatéri fegyverek, de a gyűlölet, irigység, gőg, hazugság hallgatnak?! Bizony nem elég a csatatéri csend. Az igazi békéhez szíved fegyvereit is el kell némítani. Igaz békét csak tiszta szívvel remélhetsz. Törekedjünk hát, hogy Földünkön és szívünkben egyaránt BÉKE lakozzék!
"Béke fejedelme, szentséges Istenünk,
Úr Jézus szent szíve, békéért esdeklünk.
Békét adj szívünknek, békét családunknak
Békét nemzetünknek, békét e világnak!"
(Egyházi népének)
6142
BoldogCsisz - 2020. január 29. 06:14:11

Nagyon szépen köszönöm kedves hozzászólásodat! Igen, Isten kezében vagyunk mindnyájan!
Szeretettel: Marika

6578
nagyagnes - 2020. január 29. 03:07:35

Erős akaratú, tiszta, nemes jellem sorai ezek, szinte férfias...
A záró idézet nélkül el se lehet képzelni, hiszen Isten nélkül milyen új esztendő várható?

6142
BoldogCsisz - 2020. január 06. 13:55:20

Kedves Marica!
Hálásan köszönöm kedves szavaidat!
Szeretettel: Marika

6476
Siposne Marica - 2020. január 06. 06:43:54

Szebb, tartalmasabb újévi köszöntőt nem hallottam, nem olvastam.Minden,ami fontos az ember életében, megtalálható benne. Gyönyörű idézetekkel egészítetted ki.
Éljünk a lehetőségekkel, ami adatott!

Köszönöm szép soraidat.
Marica

6142
BoldogCsisz - 2020. január 04. 13:35:54

Kedves Rita!
Hálásan köszönöm, hogy olvastad prózai szövegemet is!
Üdv: MarikaRose

6542
ritatothne - 2020. január 04. 13:09:46

Kedves Marika!

Őszinte szívvel és örömmel olvastam soraid. Bizony, sokan nem értékelik a békét, mert ne érzik át a hiányát. Azt, hogy micsoda szenvedéssel jár a háború, családtagok elvesztése, éhezés, félelem, gyötrelem. A lelki békétlenség is hasonló hozzá. Jó lenne igazi testi, lelki békében élni!

Szeretettel: RitaRose

6142
BoldogCsisz - 2020. január 04. 11:41:08

Kedves Hajni!
Köszönöm kedves elemző soraidat! Nagyon örültem neki.
Szeretettel: MarikaRose

6653
pepa24 - 2020. január 03. 22:19:03

Kedves Marika
mindaz amit időről és békéről írtál, épp úgy megfogja az embert, mint az a gondosság, ahogyan felépítetted ezt az írásművet. Forma és tartalom összhangja, mély gondolatokkal. Rose

6142
BoldogCsisz - 2020. január 03. 12:15:31

Köszönöm elismerő szavadat kedves Kitti!
Szeretettel: Marika

5396
Kitti - 2020. január 03. 12:03:17

Nagyon szép, megszívlelendő újévi köszöntőt írtál. Köszönet érte!
Rose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.