Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Váronné Darabos Klára: Gödörben
A gödör szónak tudományos magyarázatai is vannak a magyar nyelvben: lehet a talajban egy szabálytalan mélyedés, kivájásával kezdődhet a kútásás. A téli hideg után az úttest, tele lesz gödrökkel. A mosoly gödröcskéi az arcunkon vannak jelen. Aztán a nagybetűs életünknek vannak csak igazán kisebb-nagyobb gödröcskéi, gödrei, mély gödrei és még mélyebb gödrei. Valami furcsa ok miatt, oly gyakran bele is esünk valamelyikbe. Ilyenkor jönne jól a segítség. Egy kéz, melybe kapaszkodhatunk, mely utánunk nyúl, hogy visszahúzzon. Van-e ilyen kéz? A kérdés rövid, a válasz még várat magára…
Annak idején minden reggel beültünk a Gödörbe, hogy igyunk egy kávét, vagy egy kapucsínót, amíg indul a busz. Ez egy olyan hely volt, ahová sokhelyről, sokféle embert fújt össze a szél. A legjobb iskola volt. A hely, ahol tönkrement életeket, sorsokat láthattál, ahol minden szóban, hangtalan sóhajban a nincstelenség fájdalmas, magánya párolgott a kiskocsma ablakrésein át.
Fél hétkor már a pulton várt bennünket a három presszó kávé. Kettő simán, egy cukorral, a harmadik két cukorral, tejszínnel, barátnőmnek a kapucsínó. A megszokott helyünkre ültünk, körbe néztünk, megkerestük az ismerős arcokat, intettünk egyet a kezünkkel, vagy odabiccentettünk a fejünkkel. Halkan beszélgettünk, kavargattuk a kávénkat, hallgattuk a melósokat aki még kezdés előtt legurítottak egy-egy felest, amit sörrel kísértek le. Vagy azokat, akik éjszakai műszakból jöttek és ugyan ezzel a koktéllal frissítették magukat.
A pultos fiú mellé új munkaerőt vettek fel, Margót. Ötven már jócskán elmúlt. Igazi régivágású vendéglátósnak mondanám. Otthonosan mozgott a Gödörben is, hisz a vendéglátás részterületén a kocsmákban töltötte élete java részét. Igaz, hogy ötven felett járt, azonban csinos, jól öltözött volt mindig. Sminkje kifogástalan. Frizurája fazonra vágva, befésülve.
Mintha egy kirakati baba lépett volna be reggelente a kocsmába. Velünk is hamar megtalálta a közös hangot, megkedveltük egymást. Gyakran beszélgettünk, sok mindent elmondott az életéről, ilyenkor egy-egy feles is lecsusszant a történetei mellé. Volt, hogy délutánra már a jókedve a tetőpontjára hágott. Ilyenkor a főnök leváltotta, hazavitte. Volt, hogy együtt is ittunk egy-egy felest, ha a helyzet ezt kívánta. Aztán történt valami. Margót egyre ritkábban láttuk! Egy véletlen folytán együtt utaztunk. Még mindig jól öltözött volt, sminkje tökéletes, a frizurájával nem stimmelt valami. Nem kellett kérdeznem, magától mesélt:
- Parókám van, az a furcsa rajtam.
Majd úgy folytatta, mintha csak arról beszélne, hogy épp most jött a fodrászától.
- Új frizura, egy igen rövid hátralévő élet. Tudod szívem a rák már csak ilyen! Ha még nem mondtam volna, gyomorrákom van.
Mintha megnémultam volna, egy hang nem sok annyi nem jött ki a torkomon. Margó csak "csacsogott" tovább:
- Nem számít, tudom, hogy legyőzöm! Megedzett az élet annyira, hogy most én győzzek, mert győzni fogok, hisz már a születésem pillanatában nyertes voltam. Megnyertem magamnak az életemet! Az orvosnak is megmondtam, nem kell túl sok energiát rám pazarolnia, magamtól is meggyógyulok. A holnap reggelt ne felejtsétek, talizunk drágám a Gödörben, várlak benneteket!
Az a reggel más volt, mint az eddigiek. Ott volt az a fura érzés, ami miatt gombóc volt a torkunkban, kényelmetlenül éreztük magunkat, nem volt miről beszélgetni, nem akartuk meghallani a körülöttünk levő embereket. Margó mosolya még a régi volt, szemeiben, mintha halványabb lett volna a csillogás, de örült nekünk. Gyorsan kitöltött öt fél unikumot, annak örömére, hogy aznap reggel leesett az első hó.
- Gyerekek, unicumos hóköszöntős szép napot! - emelte magasba poharát, vele együtt
mi is. Kit is érdekelt ott és akkor, hogy fél óra múlva a munkahelyen leszünk.
Meghívott bennünket, hogy látogassuk meg, még ilyen jól bírja magát, ne feledkezzünk meg a kedvenc konyakjáról és cigijéről sem. Rák ide, vagy oda, Margó a régi vágású vendéglátós nem hazudtolta meg önmagát, az utolsó pillanatig sem.
Hiába próbálkoztunk azzal, hogy mindenkinek jó legyen az időpont, valahogy nem jött össze, vagy nem akart összejönni. Nem akartuk, hogy összejöjjön? Elkéstünk!
Közben mi is bele- beleléptünk egy-egy gödörbe, ahonnan végül is magunknak kellett kikászálódni így vagy úgy. A tél hidege utáni gödrök ott maradtak tavaszra, nyárra is. A mosoly gödröcskéi az arcunkon ritkábban mutatták meg magukat. Aztán a nagybetűs élet gödrei hol tovább mélyültek, hol pedig eltűntek. Ami pedig végképp megoldhatatlan lett, az, hogy mi négyen ismét találkozzunk a Gödörben. Bennem ott maradt nagy betűkkel a mi lett volna ha, talán ha, és a bocsáss meg szavak - Margó!
6081
varonklari - 2020. május 28. 11:07:06

Kedves Zsuzsa!
Nagyon kedveltük Margót!
Köszönöm, hogy olvastad írásomat, ölellek szeretettel:
KláriRose

6060
ZsuzsaKalocsa - 2020. május 27. 17:37:46

Kedves Klárika!
Remek történetet írtál, az élet ilyen. Szomorú, hogy egyre gyakoribb ez a félelmetes kór, és még nem találták fel az ellenszerét.
Gratulálok szeretettel: ZsuzsaHeart

6081
varonklari - 2020. február 07. 10:25:29

Kedves Mária! Hálásan köszönöm, hogy nálam jártál, ölellek szeretettel: KláriRose

5555
Maria HS - 2020. február 06. 09:57:28

Klárika
Szeretettel olvastam a történetedet, néha az ember napolja a meghívásokat, talán okkal...vagy ok nélkül.
Gratulálok írásodhoz: MariaHS

6081
varonklari - 2020. január 26. 14:30:14

Drága Éva! Köszönöm kedves soraidat. Mindig örülök, ha nálam jársz. Nagyon igazad lehet, abban, hogy
"talán még jó is ha az ember csak a szépre emlékszik vissza".
Ölellek szeretettel: KláriHeart

3654
deva - 2020. január 26. 13:58:17

Klárika! Annyira jól indult az egész történet. Az élet már csak ilyen, ha menni kell nincs visszaút. Megrázó történet és a vége, jaj én is jártam így és máig sajnálom amit mulasztottam. Tanulsága is van szomorú végű történetednek. Talán még jó is ha az ember csak a szépre emlékszik vissza. Figyelemmel olvastam és gratulálok tehetségedhez! Éva

6081
varonklari - 2020. január 19. 12:52:50

Kedves Éva! Hálása köszönöm soraidat. Valóban vannak dolgok, amiket másképp kellett volna tenni, de már nem tudunk változtatni rajta. Ölellek szeretettel: KláriHeart

6081
varonklari - 2020. január 19. 12:51:12

Kedves Hajnalka! Hálásan köszönöm soraidat, örömmel láttalak nálam, üdvözöllek szeretettel: KláriRose

6097
Rezeda - 2020. január 18. 13:33:59

Kedves Klári!
Az élet tele van hullámvölgyekkel, "gödrökkel". Néha jó lenne egy kéz, aki segít, de legtöbbször az ember magára számíthat. Szomorú történeted. Sokszor van az, hogy egy-egy dolgot, másként kellet volna tennünk, de halandók vagyunk, hibázhatunk. Az írások nagyon szép, gratulálok. Éva

6653
pepa24 - 2020. január 17. 22:58:35

Kedves Klári
ez egy nagyon mély történet. Nem "gödöri" értelemben véve, hanem úgy, hogy nagyon nagy életmélységekről szól. Közben szinte "csevegve" írtál, úgy, ahogyan, amilyen módon Margó létezhetett. Csodálatos ember lehetett, és Te hozzá illő, méltó emléket állítottál Neki. És még valamit: olyan életbölcsességet, amire általa (is) szert tettél. Gratulálok ehhez a nagyon jól megírt műhöz. Rose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.