Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kui Janos: TALÁLKOZÁSOK 4
Azzal maradtak, hogy két hét múlva találkoznak nála.
Éppen csak felugrottak a kocsiba, a vonat indulóban volt. Zarándig együtt utaztak, s megbeszélték, ami még fontos volt.
Maróti aztán egyedül maradt, s Zerindig még hosszú volt az út. Azon gondolkodott, miért nem tudta megállni, hogy Bori ellen ne kövessen el magaféle tetteket! Azután, hogy beleegyezett férje külön nyaralásába, nem volt ildomos, amit elkövetett! Megint csak halandzsálnia kell, hogy Bori ne gondoljon semmi rosszra!
Az állomásban várta Kálmán. Hazafelé beszámolt apjának a szakmai gyakorlatáról.
-Tudod, már odaérkeztem a végire, hogy ajándékokat tudok csiszolni fényesre, simára. Amit elkészítettem, odaajándékoztam munkatársaimnak. Az igazgatónak is küldtem, meg Zoltánnak egyet
-Csak én maradtam ki, de nem baj! Engem majd egy magasabb szintű darabot szánsz az én megajándékozásomra!
- Na, látod: pontosan jegyezted meg!
- Ha már éppen az ajándékról, az ajándékozásról van szó, előállok a magaméval. Mindenkinek szántam valamit az én kevéske pénzemből, és a ti érdeklődéseteknek megfelelőt. Itt van mindjárt Bori ajándéka: egy erdélyi varrottas. Úgy tudom, már régen vágysz rá, hát megvásároltam.
- De honnan volt mégis annyi pénzed, hogy össze tudtál vásárolni, ilyen szép és érdekes ajándékfélét?
-A jó férjnek mindig van pénze, ha a feleségét akarja megajándékozni. Kálmán fiam egy nyakkendőt kap: a fiataloknál most az a divat
.- Hogy te milyen körültekintő vagy? Látod, ezt eddig nem tudtuk rólad.
Akkor kopogott be hozzájuk Zoltán.
-Köszöntelek, barátom! Jókor érkeztél. Nem tudtam, hogy találkozok veled, de az ajándékot megvásároltam: gondoltam, hogy lesz még olyan idő, amikor átadhattam volna neked! De így lehetőségem van, személyesen átadni. Talán jól választottam! „Korunk magyar történelme” a cím. Én felfigyeltem rá, s talán te is meg leszel elégedve vele, és hasznosítani fogod!
Az ebéd utáni egészségügyi séta elmaradt: ömlött az eső. Hideg őszi hajnalra ébredtek. Maróti egyedül baktatott az Acélművek felé.
A gyenge fényben nem sokat látott, de aki elment mellette, annak köszönt. Valamikor, régen, az volt a szokás. Ám egy Adjisten mindenkire ráfért volna akkor is!
Csakhogy az emberek nemigen figyeltek egymásra. Igyekeztek, hogy ne késsenek a reggeli műszakról. Arra pedig, hogy ne menjenek be egyáltalán dolgozni, nem gondoltak, bármilyen nyomós okuk lett volna rá.
Maróti igencsak nagy tekintélynek örvendett. Magasan képzett szakemberként dolgozott a gyárban. Rajta kívül még voltak páran, de nem elegendő. A betöltetlen helyeket rendszeresen hirdették, de vállalkozó egy sem akadt!
Mátrai és társai azt nem értették. Hogy áll elő olyan helyzet, hogy
a gyárban nincsen, aki dolgozzon, a Fő téren pedig jó erőben lévő egészséges emberek több csoportját lehetett látni, izzó cigarettavégekkel (csikkekkel) a szájukban, viccekkel szórakoztatták egymást, és időnként köptek egy-egy hatalmasat.
Egy műszak utáni beszélgetésben a művezető úgy nyilatkozott, hogy azért hiányzik a munkaerő, mert nem fizetik meg! De a kevés pénzért is érdemes dolgozni, mert több a semminél!
Az volt az utolsó szó. Mindenki indult hazafelé: ki gyalogoson, ki valamilyen városi járattal, ki pedig a saját kocsijával. Azok elég kevesen voltak
Maróti már az ágyban volt, mikor megszólalt a telefon.
- Ki ez vajon ilyen későn - zsörtölődött, miközben vette a telefont.
- Igen, Maróti László vagyok, tessék! ! Na, csak ne küldj el semerre! Igen foglaltak a napjaim, csak most van egy kis időm, azért zavarlak ilyen későn
.-Semmi, semmi, Péter! Csak mondjad, amit akarsz, már vártam, hogy hívjál!
-A vasárnapi találkozóra emlékeztetlek. Elhatároztuk, hogy megyünk, s nem akartam, hogy csak úgy rátok törjünk minden szó nélkül.
- Pontos és figyelmes ember vagy te, barátom! Ugye nem vonod kétségbe, hogy készülünk, és várunk. benneteket: : az egész családot
!- Köszönjük, jó éjszakát kívánok!
László a fiát értesítette a kirándulásról, Borit pedig az ajándékok beszerzésével bízták meg. bízták meg. . Reggel beültek Laci kis autójába, és eldöcögtek Zerind felé.
. Lotti otthon várta őket.i Kálmánhoz csatlakozott, és ajánlotta neki, hogy a kertbe menjenek ki, és nézzék meg a virágait, amelyeket ő gondozott.
-Neked van választott virágod? - kérdezte Kálmántól? Enyém a viola, a sötétben is illatozik.
- Nekem ezidámég nincs, de a tieidből melyiket ajánlanád nekem, s akkor az mindig rád emlékeztetne! Lotti abból azt értette, hogy ő tetszik a fiatalembernek. A két idősebb papa szakmai tárgyalásba kezdett. Azt vitatták, miért nem tudnak náluk előlépni se iparban, se agráriumban. Azalatt Sára néni a konyhában volt elfoglalva. Bori asszony segítségével készült az ünnepi ebéd. A fiatalokat egymással szembe ültették, úgy könnyebb volt nekik beszélgetni, s a ragyogó szemekbe nézni. Lászlónak jó szeme volt: mindent látott. Arra is felfigyelt, hogy túl sokat vannak együtt a gyerekek. Akkor nem foglalkozott velük, végül otthon se, inkább Borit faggatta. - Te észrevetted, hogy Kálmán rossz utakon jár? Az első pillanatban bele esett Péter lányába, az Olcsó Kéjek Házának legtöbbet foglalkoztatott szőke szépségébe. Csodálkozok, hogy te nem szóltál nekem. Nem is volt semmi mondanivalóm! Nem láttam, nem tudok semmit! - Na, hagyd csak rám, majd én megbeszélem vele! S indult Kálmán szobája felé, de a fia korábban indult a technikumba, készültek a végzősök tiszteletére rendezett ünnepségre. Délkörül rosszat sejtve indult haza. Marótit csak késő délutánra várták ha. Addig Borinak volt alkalma szeretettel közeledni a fiához. - Hogy érezted magad, fiam, a tegnapi vendégségben? - Jól, anyám! Szerelmes lettem. Most újra szembe kerülök apámmal. Mindent el fog követni, hogy ne Lotti legyen a menye!- De hát, te kész tényekről beszélsz, Kálmán! -Egyelőre! Határozottan nem nyilatkozok! Még megtörténhet bármi!munkahelyeden.- Ha olyan ember a főnök, mint Péter bácsi, akkor a kezdő fiatalnak szerencséje va!
- Nana!
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.