Pestovics János: ELMÉLKEDÉSEK A KERESZTÉNY SZABADSÁGRÓL - Első gondolatfutam
"AZT CSELEKEDD MÁSSAL, AMIT SZERETNÉL, HOGY VELED MÁSOK CSELEKEDJENEK!"

JÁNOS 15,9-17 - SZERESS, ÉS TÉGY, AMIT AKARSZ!

http://www.tirek....iige/6039/

A Biblia és a keresztény élet központi témája a szeretet és a parancsolatok kapcsolata. Szilárd szabályok nélkül aligha lehetséges az emberi együttélés.

Ezek a szabályok azonban szeretet nélkül előbb-utóbb szolgalelkű engedelmességhez vagy lázadáshoz vezetnek.

"Amit nem szeretnél, hogy veled tegyenek, te se tedd másokkal!" - tartja a szólás, és hasonlóan fogalmaz a Tízparancsolat is: "Ne tedd!" De főleg lemondásról és tilalmakról van szó ebben a szakaszban? Jézus átfogalmazza a szólást, hogy aktívabb, egymás felé forduló kapcsolatot hozzon létre: "Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták." (Mt 7,12) A Tízparancsolat fordítása épp ilyen jól visszaadható a "Nem fogsz..." kifejezéssel is, azaz a szeretetből az is következik, hogy bizonyos dolgokat nem fogsz megtenni. "Szeress, és tégy, amit akarsz" - mondja Augustinus egyházatya. És az eredeti latin mondatból egyértelművé válik, hogy nem akármilyen szeretetre gondol, hanem az Atya és Jézus Krisztus közötti szeretetre.

Jézusnak az ebben a szakaszban elhangzó szavait nagyjából így foglalhatjuk össze: "Ha közösségben maradtok velem, nem is tudtok mást tenni, mint szeretettel fordulni egymás felé."

**********************************************************************

SZABAD AKARAT: VÁLASZTÁS "JÓ" ÉS "ROSSZ", "HELYES" ÉS "HELYTELEN", "IGAZ" ÉS "HAMIS", "BECSÜLETES" ÉS "BECSTELEN", "SZERETET" ÉS "GYŰLÖLET" KÖZÖTT...

ISTENT, A TEREMTŐ TÖRVÉNYEIT, PARANCSOLATAIT KÖVETED AZ ÉLET TISZTELETBEN TARTÁSÁVAL, VAGY A GONOSZT, A SÁTÁN CSÁBÍTÁSAINAK, KÍSÉRTÉSÉNEK ENGEDSZ, ÉS A ROMLÁS, A KÁOSZ, A PUSZTULÁS IRÁNYÁBAN TÉVELYEGSZ?

DÖNTHETSZ!
DE NE FELEDD, HOGY MINDEN SZAVADÉRT, MINDEN TETTEDÉRT FELELŐSSÉGGEL TARTOZOL, MINDEN SZAVADNAK, MINDEN TETTEDNEK KÖVETKEZMÉNYEI VANNAK - HASZNÁLSZ VAGY ÁRTASZ MÁSOKNAK, MAGADNAK, A KÖRNYEZETEDNEK, AZ OTTHONODAT JELENTŐ FÖLDNEK, A TERMÉSZETNEK, AZ ÉLŐ ÉS ÉLETTELEN VILÁGNAK. AMELYET ISTEN AZÉRT BOCSÁTOTT A RENDELKEZÉSEDRE, HOGY TELJES, BOLDOG EMBERI ÉLETET ÉLJ, ÉS ÜDVÖZÜLJ!

HÁT, JÓL GONDOLD MEG, MIT ÉS HOGYAN SZÓLSZ, MIT CSELEKSZEL: JÓT-E AVAGY ROSSZAT?...

***********************************************************************

Állok a végtelen ég alatt, bámulom a titokzatos és csodálatos, rejtélyes Univerzum számomra éppen látható parányi darabját, és elgondolkodom, elkalandozik a gondolatom térben és időben, az örökkévalóságban, a soha el nem kezdett és soha véget nem érő Élet varázslatos sokszínűségét, lenyűgöző részleteit csodálom, és hálát érzek, hálát és örömöt, hogy mindezt láthatom, érzékelhetem, mindennek része lehetek, hogy bámulhatom az örökkévaló, teremtett Élet csodáit, rejtelmes szépségeit, bár tudom, hogy soha érteni teljesen soha nem fogom mindazt, amit látok, érzékelek, amit megismerhetek, ami életem során föltárul előttem, és lelkemben teljes bizonyossággal érzem, hogy én a Teremtő Isten örömmel látott vendége, küldötte vagyok ezen a Földön, ebben a világmindenségben.

És alázattal és mélységes hittel, meggyőződéssel vallom: hiszek, bízom az én Teremtő, Gondviselő Istenemben.

És büszkén, szabadon vallom, büszkén, szabadon vállalom:

ISTEN GYERMEKE:
KERESZTÉNY VAGYOK!
642
pestomester - 2020. február 14. 13:40:08

Kedves Rita!

Nagyon szépen köszönöm!

Szeretettel üdvözöllek!

János SmileIn LoveRoseHeart

6542
ritatothne - 2020. február 11. 14:15:38

"És büszkén, szabadon vallom, büszkén, szabadon vállalom:

ISTEN GYERMEKE:
KERESZTÉNY VAGYOK!"

Szép hitvallásodhoz szeretettel gratulálok: RitaIn Love

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.