Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Ferenczné Végerbauer Éva: Románc
Bárcsak maradhatnék nála éjszakára is. Összefonódva elaludni, boldog közös jövőről álmodni volna jó. Fekszem mellette, keze a derekamat öleli, érzem teste melegét, megnyugtat. Laci évfolyamtársam volt a gimnáziumban, és a szalagavató bálon szorosabb barátság is kialakult közöttünk. Azt hiszem, szerettem őt, talán azzal az megindító, felkavaró izgalmakkal teli első szerelem szenvedélyével, melyet általában egyszer él át az ember. Aztán valahogy mégis elsodródtunk egymástól, és évekig nem találkoztunk, semmit sem tudtam róla. Én pedig férjhez mentem, most is házasságban élek. És mégis... itt fekszem most Lacival. Nem kell mondanom, hogy ez mit jelent. Súlyos teherként ül a vállamon a bűntudat, mint veréb az ágon. Nem is veréb az, inkább egy varjú. Nagy fekete... vészjósló. A házasságom romokban hever. Nem valljuk be, nem beszélünk róla, de én tudom. Vagy ha nem is tudom, de érzem. Laci úgy bukkant fel az életemben hirtelen, sok év után, mint derült égből a villámcsapás. Vagy inkább mint a borús fellegek között a ragyogó napfény.
Kibontakozom a karjaiból, felöltözöm, mennem kell. Mocorog ő is, hozzám fordul.
-- Indulnod kell máris? - kérdi szelíden.
-- Igen, sajnos - válaszolom - holnap megjönnek a gyerekek a táborból, szeretnék otthon ébredni.
A gyerekek. Tíz és tizenkét évesek. Helyesek, élvezik a gyerekkor minden könnyedségét, imádják az apjukat. Miért ne imádnák? Abban a kevéske időben, míg itthon van velük, velünk, nekik könnyű imádni. Külföldön dolgozik a férjem, mert kell az a pénz. A ház, mely felemészt minden jövedelmet, boldogságunk kulcsa, kapcsolatunk mozgatórugója, igényli az eurós fizetést. Tibi kamionsofőrként dolgozik, rengeteget van úton, és távol otthonról. Van, hogy hetekre el kell mennie, árut szállít Németországba, Dániába, Franciaországba.
Búcsúzom Lacitól, ölelése hosszú és szerelmesen gyengéd. Utolsó csókot váltunk, ígérem, hogy ahogy lehet, találkozunk, és kedvesen rámosolygok távozóban. Kilépek az utcára, csendes az éjszaka, ritka a forgalom, késő van már. Indulok haza, leszaladok a metróba, alig vannak a szerelvényben. Aztán sétálok hazafelé, nem szállok villamosra, inkább gyalogolok, jót tesz a friss éjszakai levegő. Kicsit megállok néha a kirakatok előtt, boldogság járja át a szívemet, ha a Lacival töltött estére gondolok. Pár hete tart ez a kis románc, de megfiatalít, önbizalmat ad, szépnek és kívánatosnak tartom magam általa. Új értelmet nyernek a pillanatok, kilépek a szokásos szürke hétköznapok monotonitásából. Munka gyereknevelés házi teendők, bevásárlás, főzés, ügyek intézése. Igen, anya vagyok, feleség, ez a dolgom. Itt van még Tibi édesanyja, az anyósom, akinek fél éve sokat romlott az állapota, korai Alzheimer kórt diagnosztizáltak nála. Memória zavarok jelentkeztek, mindent elfelejt, sokszor meg sem ismer. Nehéz vele, kétnaponta járok hozzá, gondoskodom róla munka után, ellenőrzöm, hogy rendben van e. Ez is az én nyakamba szakadt, Tibinek fogalma sincs, mekkora türelmet igényel a vele való foglalkozás. Lassan ballagok haza, szeretném még elnyújtani a pillanatot, hogy egy kicsit ennek az éjszakának a mámorító hangulatában fürdőzhessek, megőrizni magamban Laci szavainak kedvességét, férfias illatát, amit most is magammal hozok az orromban, és a bőrömön. Egy cseppnyi gondtalanság, a béke szigete a feladatok és kötelességtudat óceánján. Ahogy befordulok a sarkon, már a lakásunk utcájában járok. Hirtelen a semmiből egy csodálatos fekete macska tűnik elő, és ered a nyomomba. Megállok, bevárom. Nyávog egyet, és a lábaim köré tekergőzik. Szép cica, gondozott, biztos, hogy van gazdája.
--Hát te honnan kerültél ide? - kérdezem halkan, és lehajolok, hogy megsimogassam.
--Elnézést - kedves női hangot hallok a hátam mögül, megfordulok. Egy alacsony termetű, idős ősz hajú asszony áll velem szemben. Meglepődök honnan került ide ő is, akárcsak a macska.
--Azt hiszem a macska az enyém, bocsánat hogy megzavarta- folytatja, és látom, hogy a fekete cica odaszalad hozzá - Szerintem segíteni szeretne Önnek! - mondja a hölgy és nem értem miről beszél.
--Segíteni, nekem? - kérdezem meglepetten.
--Igen! Éjfélnek nagyon jó megérzései vannak, és tökéletesen tudja, kinek van szüksége egy kis útmutatásra.
Fogalmam sincs miről beszél. Útmutatásra lenne szükségem? Igaz, eléggé összekuszálódtak a dolgok körülöttem. Nem tudom, mit tegyek a házasságommal, vajon megmenthető e még? Le kellene zárnom ezt a kalandot Lacival, tisztázni a problémákat Tibivel. Vajon fogékony lenne e rá?
--Jöjjön kedves, elkísérem egy darabon - mondja és belém karol.
Ebben a pillanatban, mintha áramütés érne, eltűnik előttem az éjszakai utca képe, képek villannak fel a szemem előtt. Lacit látom magam előtt de arcán már nem a kedves gyengéd mosolyt látom, hanem a türelmetlenség, az agresszivitás jeleit. Vitatkozik ingerült, dühös. Látom őt, amint későn érkezik haza, állán többnapos borosta, alakja már nem olyan fitt és sportos, mint most. Pocakot növesztett, és alig áll a lábán, egyértelmű hogy jócskán kapatosan érkezett meg. Megdöbbennek a látottakon. Ez a múlt? Vagy a jövő lenne? Erősen behunyom a szemem, talán visszatérek a valóságba, de nem. Újabb képeket látok pörögni a szemem előtt, mint egy filmszalag. Tibi az, ülünk otthon a nappaliban, kezében a telefonja, lábait felpakolja az asztalra. A gyerekek szólítják, idősebbek már, de rájuk sem hederít, kezével elhárító mozdulatot tesz. A televízióban focimeccset közvetítenek, azt nézi félszemmel. Érzem, tudom, hogy próbálok szólni hozzá, de arca bosszús, a tv-re mutogat, gondolom jelezve, hogy hagyjam békén. Mi ez az egész? Nem értem. Belepillanthatok a jövőbe? És mit látok? Ez elkeserítő.
A következő pillanatban újra itt állok az utcán, megborzongok az átélt élménytől. Körül nézek, az idős nő és a macskája eltűnt. Szívverésem lassan visszatér a normális tempóba, igyekszem megnyugodni. Felzaklatott ez az élmény. Tanácstalanságom, és bizonytalanságom egy kettőre elmúlik. Hihetetlen, hogy lehetőségem támadt meglátni egy aprócska szeletet az elkövetkező időkből, és egyáltalán nem volt biztató, amit láttam. Mit akar ez jelenteni? - morfondírozom, míg folytatom az utam a lakásig. Mire az ajtóhoz érek, és beütöm a biztonsági kódot, már tudom, mit kell tennem. Beszélnem kell minkét férfivel, akik most meghatározzák az életem. Azt hiszem, egy kis időre magányra lenne szükségem, hogy önmagamra találjak, nélkülük. A legfontosabb hogy a magabiztosságomat visszanyerjem.
El kell ezt magyaráznom a gyerekeknek. Nem fogják még érteni, de egyszer majd igen.
Nem fogják elhinni, mi történt velem ma éjjel, de én tudom, hogy igaz volt, és talán bízni fognak a jó döntésemben. Reménykedem ebben. Mert tudom, hogy jól cselekszem. Hála az éjszakai hölgynek. Ki volt vajon?
6901
n13 - 2020. május 26. 14:42:57

Nagyon jó! Gratulálok! Smile

6722
Garajszki - 2020. május 24. 17:13:03

Tetszett az írás. Érdekesen alakult a vége, de
helyes irányba terelte a nőt, és ez egy lényeges momentum.

6935
ferenczvicus - 2020. május 17. 19:03:22

Nagyon szépen köszönöm Éva és Babu, hogy elolvastátok a Románc-ot, és külön köszönöm a hozzászólásokat ! Lesznek még hasonló alkotások...Smile

6643
szikra60 - 2020. május 17. 10:49:30

Igazán tetszett az írásod, érdekes volt. Szeretettel gratulálok hozzá! Éva

5548
babumargareta - 2020. május 16. 18:31:42

Nagyon tetszett a kis novella.Ügyesen feltaláltad magad a fekete macskás öreg nénivel.Mindent tudó varázsasszony lakik benned.
Sok minden történik egy házasságban.Minden összefügg:
egy figyelmetlen férj,akit a gyerekek szeretnek,egy kitartó asszony aki a család mindene fizikailag, de a lelke egy meggyötört kis madárkáé.
Gratulálok szeretettel a sikeres alkotásodhoz!...BabuRose

6935
ferenczvicus - 2020. május 15. 14:57:56

Köszönöm szépen Rita, hogy elolvastad, és véleményezted az irományomatSmile korunkat jellemző, szerintem sokakat érintő téma ez, némi személyes tapasztalattal..Wink

6542
ritatothne - 2020. május 15. 13:27:39

Tetszéssel olvastam az írásod. Igen, szeretőnek könnyű lenni. Néhány óra alatt lehet kedvesen, figyelmesen viszonyulni a másikhoz. Kérdés, hogy a két gyereket is türelemmel és szeretettel fogadná-e, hogy a megszokás után is fontos lenne számára a jólápoltság és a fittség?

Szeretettel: RitaRose

6935
ferenczvicus - 2020. május 15. 09:58:44

Nagyon szépen köszönöm Kitti a hozzászólást és a pozitív véleménytHeart

5396
Kitti - 2020. május 15. 08:00:10

Nagyon jó kis novella. A belátás képessége át lett helyezve egy idilli öregasszony-macska párosba és az élethelyzet jövőbeni képével ráébred a főszereplő a saját helyzetére.
Nyilvánvaló, ha egy házasságban félrelépésre kerül sor, ott már érzelmi válság van. A szerető pedig csak addig vonzó, amíg szeretői státuszban marad...
Gratulálok! Rose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.