Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Mgr. Vaszily Zsuzsanna: Az adakozó ősz
A természet sokarcúsága mindig csodálatba ejt. Tavasszal, amint a pici magvacskákból harsány szimfóniával fejlődnek a szebbnél-szebb növények, legyen az haszonnövény, vagy díszcserje, fák, mezei virágok, mind-mind egy igazi csoda. Nyáron pompáznak, aztán augusztus derekán már érződik a búcsúzás, elmúlás hangulata, és amint búcsúzáskor kézfogásra nyújtjuk kezeinket, szinte ugyanúgy cselekszik "földanyánk" is, széttárt kezein illatoznak a finomabbnál-finomabb termések. A sorban elsőként mosolyognak az aranyló sárgabarackok, felöltik elegáns zakójukat a hamvas szilvák, majd alázattal hullanak alá a zöldellő fűbe, így búcsútáncot lejtenek az egyre hűvösödő széllel. A gazdaasszonyok hableányok segítségével tisztítják a befőttes üvegeket, melyekbe télire raktározzák a vitaminoktól duzzadó gyümölcsöket, hogy megóvjanak bennünket a lesben álló vírusoktól. Nagyon varázslatos ilyenkor a határ, a fák is búcsúcsókot adnak szeretett, hű leveleiknek, melyek bódultan, belepirulva hullanak alá a hűs szellő karjaiban. De itt-ott a rámenős esőcseppek felébresztik őket, még lustán nyújtóznak egyet, és kéjesen porrá zúzódnak lassan. Így nyújtva táplálékot a gombaspóráknak, melyek az utolsó meleget adó napfénytől buján osztódnak az avarban, bízván a túrázók ösztöneiben, hogy megtalálják őket búvóhelyeiken. Lassan megtelnek a pincék is a gazdag termésekkel, a padláson is melegszenek a pajkos kukoricacsövek, melyekből a kiváltságosak kötetbe kötve büszkén sorakoznak a szarufákon. Dombtetőre hágva valami finom illat kavalkádot élvezhetünk a szőlőskertek felől, még vidám diskurzust, kacajt, dallamokat is közvetít a bágyadt szellő. Igen, itt van már a szüret ideje is, a hatalmas fürtök cuppanva esnek a puttonyokba, ládákba, hogy minden egyes szemből igazi szerelmi bájital szülessék, isteni nedű, melynek élvezetétől jobb kedvre derül az emberi lélek, hogy a megérdemelt téli pihenő alatt élvezhesse ünnepek táján a mámoros, idillikus hangulatot. Szépnek tartom mind a négy évszakot, de az adakozóan törődő ősztől talán nincs is szebb a világon.
6452
Szaipne Kiss Maria - 2020. augusztus 25. 15:28:05

Kedves Zsuzsa! Szeretem a szép, langyos őszt, nem éget.
Szerettem a régi szüreteket, diószedést, mindent mit az ősz
adott. Stép írásodnál szeretetem jelét hagyom.
M.Heart

6191
Magdolna43 - 2020. augusztus 24. 22:48:13

Kedves Zsuzsa!

Minden évszaknak, van szépsége, de az ősz a leggazdagabb, nagyon szépen írod le mi mindent kapunk tőle.
Szeretettel olvastam,
Magdi

6643
szikra60 - 2020. augusztus 23. 17:39:01

Drága Zuzsi! Én minden évszakot szeretek, bár azt hiszem a tél hátul kullog, de időnként még azt is hajlamos vagyok elviselni, főként a karácsony meghittsége miatt (és mert akkor születtem). Szépen egybegyűjtötted a természet ajándékait, most megyek és megeszek egy almát...Grin Szeretettel: Éva

6782
Vaszily - 2020. augusztus 23. 11:15:36

Kedves Ritám, köszönöm Tőled az elismerő szavakat, Zsuzsa. In Love

6542
ritatothne - 2020. augusztus 22. 17:13:39

Kedves Zsuzsa!

Varázslatos, szép szavakkal írsz az ősz ajándékairól. Bizony az ősz talán a leggazdagabb, ugyanakkor legolcsóbb évszak, hiszen beérik a termés és mindenből bőséggel van. Akiknél megterem, azoknak azért jó, akiknél nem, azok viszont venni tudnak a hazai, finom áruból, amit a nap érlelt és nem kényszeréssel kerül az asztalunkra.

Szeretettel: RitaRose

6782
Vaszily - 2020. augusztus 22. 15:23:41

Köszönöm szépen! Szeretettel Zsuzsa.In Love

6722
Garajszki - 2020. augusztus 21. 21:07:46

Mindegyik évszak ad valami szépet. Szépen írod le, mit kapunk az ősztől.
Szeretetel Rozika.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.