Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Révész Márton: Morrison sírja
Ki ne hallott volna a híres zenekarról a Doorsról és frontemberéről Jim Morrisonról? Én is nagy rajongó voltam. Jim sajnos 1971. július 3-án Párizsban elhunyt, földi maradványait a Pere-Lachaise temetőben helyezték végső nyugalomra - sírjához azóta is sokan elzarándokolnak.
Tavaly télen Párizsban jártam, egy üzleti ügyben. Az Au Royal Mad-ben foglaltam szállást, a Rou Seadainen. Onnan pár perces gyaloglás csak a Pere-Lachaise temető, és mivel ki akartam szellőztetni a fejem a hosszú és kimerítő tárgyalás után, elhatároztam, hogy felkeresem Morrison sírját.
Nagy pelyhekben szállingózott a hó, kabátom hajtókáját fázósan felhajtottam, amint a temető irányába sétáltam. Párizs télen is gyönyörű. Mire odaértem döbbentem rá, hogy egy dologgal sajnos nem számoltam, és ez pedig a nyitvatartás. Hatalmas volt a csalódásom amikor a kapun észrevettem a láncot és a lakatot. A falon lévő táblán ott virított, hogy a temető hétköznap kilenctől fél hatig van a nyitva. Órámra néztem, fél hat múlt tíz perccel. Csalódottan topogtam a hóban, annál is inkább mert Morrisonon kívül még Edith Piaf vagy Moliere sírját is megnéztem volna. Egyedül voltam, sötétedett, a hóesés meg egyre erősödött. Hirtelen egy alakot vettem észre a kapurács mögött. Biztos itt dolgozik, jutott az eszembe, és hirtelen ötlettől vezérelve odakiáltottam neki.
- Bocsánat! Beszélsz angolul?
- Persze haver! Tudok segíteni? - válaszolt egy kellemes mély hang.
- Itt dolgozol?
- Úgy is mondhatjuk.
Elhadartam, hogy a nagy rock legenda Jim Morrison sírját szerettem volna megnézni, de sajnos nem értem ide időben, és holnap utazok haza. Szóval nagyon gáz, de ha be tudna mégis engedni valahogy, az nagyon jó lenne, és nem lennék hálátlan. Tűnődő arcot vágott majd hirtelen azt mondta
- Ok haver, végül is miért is ne? - azzal a kapuhoz ment, kicsit mókol valamit, majd a lánc tompa puffanással a hóba esett. Résnyire kitárta a kaput.
- Gyere utánam - intett felém majd dúdolva elindult.
Ismerős volt, amit dúdolt, de nem jutott eszembe honnan. Annyira megörültem, hogy futva indultam utána. Jó is hogy vezetett, mert eléggé sötétedett, fényt csak a négyszögletes állólámpák és a sírokon égő gyertyák adtak. Elég félelmetes ilyenkor egyedül egy temetőben kószálni. Szerencsére mi ketten voltunk, a gondnok fiú előttem ment, mutatta az utat, én meg igyekeztem tartani vele az iramot. Nemsokára oda is értünk, és vezetőm egy kis kocka alakú sírra mutatott.
- Ez az, itt van eltemetve! Mindig van friss virág a síron. - Volt régen egy kis mellszobor is, de azt időközben ellopták.
Ahogy lenéztem a síron tényleg az volt olvasható: James Douglas Morrison 1943-1971. Pár percig csöndben megilletődve álltunk. Nagyon hideg volt, jeges szél fújt, és be is sötétedett. Zsebemből gyorsan előhúztam a telefonomat és lefényképeztem a sírt és környékét, illetve pár gyors szelfit is lőttem, csak úgy nagyjából, hogy meg tudjam majd mutatni a barátoknak sörözés közben, ha úgy alakul...
- Haver menned kéne! - szólalt meg a gondnok.
Természetesen értettem mire gondol, nem akartam, hogy kellemetlensége legyen miattam.
- Nagyon köszönöm a kedvességedet! - mondtam, majd a kabátzsebembe nyúltam, és elővettem a pénztárcámat.
Kicsit kotorásztam aztán észrevettem, hogy majdnem az összes készpénzem elköltöttem, csak a hitelkártyám meg némi apró maradt a tárcámban. Kínos.
- Hagyd csak! - Azon az úton vissza tudsz menni, ahonnan jöttünk.
- Te nem jössz?
- Menj csak nyugodtan, majd megyek én is - mondta mosolyogva, aztán még hozzátette:
- Ne feledd! - Csak egyszer halsz meg, ne akarj lemaradni róla!
Morbid poén volt, de úgy éreztem nem most van az ideje vitatkozni.
- Rendben és köszönöm még egyszer! - azzal gyorsan megindultam a kijárat felé.
Azt mondják a visszaút mindig rövidebb, mondjuk a hideg és a barátságtalan hely is fokozta az igyekezetemet. Nem sokkal később már a szállásomon voltam. Készítettem egy forró teát, és közben azon gondolkodtam, hogy milyen kedves volt ez a gondnok, és milyen kínos, hogy nem volt nálam kápé. Pedig még meg is ígértem neki, hogy nem leszek hálátlan. Elhatároztam, hogy jóváteszem. Holnap úgyis csak dél körül indul a gépem, reggel visszamegyek adok neki némi kis pénzt. Ezzel megnyugtatva magam nemsokára már az igazak álmát aludtam. Másnap kilenc órára odamentem, a temetőhöz. A hóesés már elállt, és a nap is előbújt. A ravatalozó mellett volt egy apró lapos tetejű épület, valami irodaféle – ki volt írva, hogy ügyfélfogadás. Bent korosabb hölgy fogadott fekete ruhában. Nála érdeklődtem a gondnok fiú felől. Miközben meséltem neki az éjszakai kalandomat az idős hölgy egyre furcsábban méregetett.
- Monsieur! Nagyon sajnálom, de nálunk nincs ilyen fiatalember alkalmazásban. Az kapukhoz is csak a biztonsági szolgálatnak van kulcsa! És ha most megengedi...
- Értem, köszönöm! - mondtam majd zavaromban kihátráltam az irodából.
Nagyon furcsálltam a dolgot, de mivel sietnem kellett, ezért visszamentem a szállásomra, összeszedtem a poggyászaimat, kijelentkeztem, aztán fogtam egy taxit, ami kivitt a Charles de Gaulle-ra. Amíg a reptéren a sorban az ellenőrzésre vártam, elővettem a telefonomat, hogy átfussam a tegnapi fényképeket. A legtöbb kép jól sikerült, látszott a sír és a környéke, illetve jómagam, ahogy ott állok mellette - de legnagyobb megdöbbenésemre -, a fiatal gondnok egyik képen se szerepelt.
6901
n13 - 2020. szeptember 17. 22:35:09

Köszönöm Smile

6542
ritatothne - 2020. szeptember 17. 19:08:34

Érdekes és olvasmányos volt ez az írás. Azt gondoltam, hogy nem gondnok, de a többit már nem.

Szeretettel: RitaIn Love

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.