A taps

Összes megtekintés: 41 

A taps
¬- Ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta! Tam-tam-tam-tam-tam-tam-tam! Ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta! Tam-tam-tam-tam-tam-tam-tam! Ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta! Tam-tam-tam-tam-tam-tam-tam! Ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta!
„Micsoda szörnyű zsivaj! Micsoda szörnyű zsongás! Hát csak az én fülemet sérti ez a nagy tapsvihar?

Az a sok ütemes ütemtelenség. Egyszerre ütemes és ritmusos, mégis ütemtelen kavalkád az egész. Mint a tenger hullámai, éppen olyan változékony a tapsok ritmusa, de állandóan elsöprő erejű. Elsöpör ez a hangos csattogás. Szétroppanjta a fülem.

Hát ezt érdemlem én? Ez az én jutalmam? A taps?! Miért nem füttyögnek inkább?
Miért nem kántálják a nevem? Igaz, ami igaz lehet, nem is tudják. Akkor meg mire fel ez a nagy ujjongás? És ha már itt tartunk, miért nem ujjonganak a tapsolás helyett?
Miért nem kacagnak vagy vihognak? Miért nem kacsintanak rám? Vagy éppen mosolyognak? Nekem egy-egy bájos mosoly, egy-egy szép nézés is elég volna.
Hát kinek kell ez a felhajtás?

Nem unják még? Mert én nagyon. Hogy nem fárad el a kezük? Már vérvörös lehet a tenyerük, és mégsem hagyják abba. Ki kényszeríti őket? Senki, legföljebb a társadalmi nyomás.

Csak tudnák, hogy én ezt mennyire utálom. Hogy kiráz a hideg ettől az óriási hangzavartól. Úgy érzem, hogy megsüketülök. Kérem, könyörgöm, hagyják már abba!
Nem bírom már sokáig. Már vagy 5 perce itt állok jópofán a színpadon és csak arra várok, hogy maguk abbahagyják. Nekem nem kell az elismerés sem ilyen áron. Ha tudtam volna, hogy ez a szakma ezzel jár, bele sem kezdek. Hát meddig hajlongjak még itt önök előtt? Kész. Elegem van. Nem bírom tovább:”

– ELÉG! – hallatszott a teremben a művész kiáltása. A közönség megrökönyödött, a taps hirtelen abbamaradt. Értetlenkedve néztek a színpadon állóra.

Kinek arcizmai végre elernyedtek, és felhagyott az erőltetetett mosolygással. Most már jóleső vigyorral nézett körbe a teremben. Végre élvezhette a csöndet.

Ez azonban nem tarthatott sokáig. A közönség újult erővel nekilátott a tapsolásnak, még hangosabban, mint valaha, gondolván, hogy a művész kiáltása is a show része volt.

Szólj hozzá!