Csomagok

Csomagolok. Azt hiszem, hogy éppen a nyolcadik dobozra nyomom rá a vastag, barna ragasztószalagot. Nehézkesen kicipelem ezt is a teli rakott, mégis üres előszobába, és óvatosan leteszem a földre. Vigyázni kell rá, rengeteg gyertyámat pakoltam bele. Aztán visszamegyek a szobába. Egy éve még azt mondtam volna, hogy a szobámba, de most már csak alig két napig érvényes ez a szó, és az is alig-alig, ugyanis a legtöbb holmim már az új házban van. A maradékot el kéne még pakolni. Rengeteg kép a falon, elképesztően sok plüssállat és egyéb apró dekorációs elem. A lámpám, amiről leszakadtak már a díszszirmai. Elképesztő, hogy valaha ilyet akartam. De még az is, amit egy éve sincs, hogy a lemosható táblámra firkáltam. Az egyik összehajtható doboz alját leragasztom, majd elkezdem bele pakolni az ingóságaimat. Az apró dobozba alig pár dolog került bele még. Ránézek a falakra, a polcaim üresek, csak rengeteg papir ül a festékdarabkákon olyan ékszerekkel, amiket valaha én adtam rájuk. Emlékek, sok-sok évesek. Barátok, akikkel már idegenek vagyunk egymásnak. Tervek, álmok, amik már hosszú ideje összeomlottan hevernek a lelkem szemetesében.
Ősz van. A lombok lehullnak. És az emlékeim, a szavaim, az életem merev képei velük együtt zuhannak egyre gyorsabban a földre. Letépem a képeket. Keserű, bús mosoly jelenik meg az arcomon, érzem, ahogyan a szemem lassacskán a múltba bámul. Az ujjam végig simít a képeken. Emberek, hangok, színek, tapintatok. És szétszakadnak. Az öklöm dühösen szaggatja a múltamat. Apró cafatokba tépem, és a frissen felsöpört padlóra szórom a díszes, jelentést veszített papírokat. Kitapintom a családom eltűnt mosolyát. Szétszakadt. Látom a mindennapi teendői listámat. Darabokban. Hallom a volt otthonom kedves zaját. Elhallgatott. És tudom az elveszett emberek elveszett öleléseit. Halottak nekem.
A kezembe fogom a volt bakancs listám. Azt hiszem, hogy 12 (és fél!) évesen írtam meg. Úgy tűnik, mégsem örökre. Hihetetlen erővel szaggatom szét. Egy színes hullakavalkád hever a parkettán, és még csak a képekig jutottam. Átlépek rajtuk, mintha soha nem is számítottak volna nekem ez a sok érzés, pillanat. És talán nem is számított eléggé.
Egy pakli gyermekkártya. Szakadt darabokban hullik a kupacba. Olyan, mintha művészi cukrászként kezdeném el a krémet a megsütött torta tetejére. Egy szerencsehozó lény a kabaláim közül. A papírok felfogják a koppanást. Rengeteg plüss, mindet valakitől kaptam. Nekem már nem kell. Sokan végzik a szemétkupacomban. Ahogy leülök inni, látom az egész halmot, és tudom, hogy szinte sehol nem tartok még. Nagy sóhajt hallatok. Ez a szoba szinte megtestesítette azt, aki voltam. De szinte köze sincsen ahhoz, aki vagyok. De ahhoz kellett a volt is. Feltápászkodom a majdnem üres ágytól, és egy zsákba pakolom a kiselejtezett plüssöket. A gyermekkorom. Valaki más kislánynak is az lehet még. Kiteszem az előszobába, azzal a felirattal; adomány.
A maradék pár darab a dobozban végzi, amit elviszek. Két dolog maradt az ágyon; egy kis nyúl, amit én varrtam. Az oldalán nem sikerült aprókat ölteni, ott hullik a vatta. Széttépem a varrást. Az összes anyagot kirángatom belőle, a textilbe belevágok majd az egészet lecsapom a földre. Az izgalomtól és dühtől remegek. Érzem, ahogy leizzadtam. Az utolsó dolog, ami a matracomon árválkodik, az a nagymamámtól örökölt, szív alakú párna. Belenyomom az arcomat. A régi tömőanyag recseg benne. Jó mélyen belélegzem a jól ismert, szúrós illatot. Régi fabútorok, a hatalmas, díszesen faragott lábú asztal, az elkopott játékkockák, a piskótatallér és az öreg, elegáns bőr kesztyű. Mindez már mind a múlté. A nagymamám évekkel ezelőtt elhunyt. A párna végül halkan puffan a még mindig szinte üres doboz alján. A polchoz sétálok. Még ott sorakoznak a díszek. Egy festett kerámia tündér.
Nagyot sóhajtok. A parkettán hangos csattanás, a festék lepattogzik a famintára. A töréshang szinte fülsértő. Egy műanyag oroszlán. Letöröm a lábát és a fejét. Egy megtartott Kindertojás papír. Fémesen szakad szét.
És egy rózsaszín, apró óra. Az Idő. Az Idő, ami az életem és az emlékeim összességét mind magába zárta. Az életem ideje. Talán a jövőmé is. Csattanás. Töréshang. Az összes idő meghalt, eltűnt, a halálba szaladt a kezemet rángatva.
Vége van. Üres a szoba. Lezárom a dobozt, kiviszem az előszobába. Az életem eldobozolva. Mármint, ami nem hever a földön hallottan. Néhány alapkő a dobozban, amiből egy újat építhetek. A maradék kavicsokká morzsolva széthullott. Megérte?! Azt hiszem. Talán… Fogok egy nagy szemeteszsákot, és mindent belenyomok a szobában. Teli tömöm. Összecsomózom a tetejét, a padló üres, szagos. A zsákot kiviszem a kukához és belevágom nagy erővel.

“Csomagok” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kedves Veronika!
    Örülök, hogy rátaláltam írásodra. Pár éve én is költöztem, és bizony nagyon megrostáltam, mit tartok meg, mit viszek magammal. Napokkal ezelőtt keresztlányom rákérdezett, nem lát nálam bizonyos dolgokat. Hol vannak? Mondtam neki az emlékeimben.
    A megmaradt alapkőből tudsz újat építeni…
    Szeretettel: Kata

Szólj hozzá!