A győztes pedig nem más, mint…

Elérkezett a várva várt pillanat. A közönség a helyén. A műsorvezető is megkapja a végső utasításokat a szerkesztőktől. Mikrofonjaival – egyik a kezében, másik a fülében- elindul a reflektorfényben fürdő színpad irányába. Kezdetét veszi az utolsó, mindent eldöntő show.

– Engedjék meg, tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy bemutassam önöknek a zsűri tagjait. Elsőként fogadják szeretettel Vak Bottyán filmkritikust, aki –ha még emlékeznek rá-haditudósítóként kezdte azóta is töretlen, pályafutását. Ma is sokan csak úgy emlegetik ’ az Őrnagy’. Rendkívüli éleslátása, valamint páratlan együtt érző képessége miatt nemrég felkérték a Vakok Nemzetközi Szervezetének elnöki posztjára, melyet nagylelkűen –némi tiszteletdíj fejében- elfogadott.

’ Mindenki pénzből él’ – jegyzi meg valaki. ’ Csak van, aki többől’ – hallani a széksorok felől, amit halk, egyetértő morajlás követ. Az Őrnagyot, aki közben megérkezik, kicsit vonakodónak tűnő, de fokozatosan erősödő taps fogadja.

– Másodikként körünkben üdvözölhetjük Néma Levente riportert, kinek beszélgetéseit mindenki lélegzet visszafojtva –néma csendben- figyeli estéről estére a televízió képernyőjén keresztül. Tente Levente –az esti mese macijával készült nagysikerű interjúja óta csak így becézik – műsorai valószínűleg azért olyan népszerűek, mert jeltolmács nélkül is tökéletesen érthetőek.

A belépő riportert megértően mosolyogva és inkább látványos, mint hangos tapssal üdvözölik.

– Következzen a harmadik, de nem utolsó tagja annak a csapatnak, akik ma este eldöntik, hogy ki nyeri meg ezt a szorosnak ígérkező versenyt. Érkezzen tehát K. Oszkár filmesztéta, aki egyben a zsűri elnöke. Nem véletlen, hogy ő kapta meg e posztot, hisz olyan embert kerestünk, aki még a káoszban is képes meglátni a rendszert.

Rendezett, egyenletes taps, kissé erőltetetten érdeklődő tekintetek fogadják a megjelenő elnököt.

– Van még valaki, aki beleszólhat a végeredmény kialakulásába. Az átlagpolgárokat fogja képviselni ma este az a személy, ki önmagát sem kímélve próbált időről, időre belebújni mindannyiunk bőrébe. Férfiból nővé, majd vissza operáltatta magát, csak azért, hogy megértse a nők egyenjogúságra törekvését. Bőrszínének fehérre változtatásával elsősorban azon ellentéteket szerette volna – a másik oldalról is- megvizsgálni, melyek szerinte egyszerű félreértésből fakadnak – nyilván véletlen, hogy pont ekkor vették fel a jogi egyetemre. Ma már tudja, hogy nem hátrányos – néha talán még előnyös is – eredeti bőrszíne, ezért is vett szolárium bérletet. És már itt is van velünk Meleg Barna ügyvéd, a többségi jogok képviselője, aki soha nem titkolta hovatartozását.

Hatalmas tapssal és ovációval köszöntik. Úgy látszik sok a Barnával rokonlélek itt a stúdióban.

– Most, hogy döntéshozóink elfoglalták a helyüket, kezdődjék a mindent eldöntő, utolsó forduló! Előtte azonban elmondom azoknak a nézőinknek, akik csak most vásárolták és kapcsolták be TV készülékeiket –erre a mindeddig be nem küldött SMS-ek árát áldozva fel-, hogy ezt a versenyt „Házi mozi” néven indítottuk el hónapokkal ezelőtt, így a „Legjobb amatőr film” díjat kapja meg ma valaki, a vele járó összes nyereménnyel. Most ezeket nem sorolnám fel, mert nincs itt a reklám helye, de megtudhatják, ha a műsor ideje alatt nem használják a távkapcsolóikat.

Halk kuncogás kíséretében tapsolnak a teremben ülők, kiknek megadatott, hogy személyesen is részesei lehetnek a show-nak.

– Elöljáróban még annyit, hogy az előző fordulók során elsősorban a közönség rostált –köszönjük a sok beküldött SMS-t, mellyel támogatták jelöltjeiket és persze a csatornát -, ma viszont kizárólag a zsűrié ez a szerep. Tehát nézzük meg együtt elsőként azt a dokumentumfilmet, melynek főhőse Balga Béla, aki elhitte –vagy elhitették vele-, hogy ő nem balga. Biztosan emlékeznek még arra a műsorra, amiben megállapították róla: Fix, hogy nincs benne X. Béla népszerűsége ennek ellenére egyre csak nőtt és nőtt. Akkorára, hogy eltáncolhatta a Parlament előtt a Nemzeti Dalt, mely teljesen egyedülálló produkciónak bizonyult – még a CNN is leadta. Így történt, hogy ő lett a falu Polgármestere – elvégre bebizonyította, hogy tud olyan jól táncolni, ahogy mások fütyülni. Csillaga azonban éppen olyan gyorsan szállt lefelé, mint felfelé. Hirtelen –talán mert véletlenül összekeverte a balt a jobbal és eltévesztette a lépést – leváltották. Így ismét Balga Béla lett belőle. Az ő történetét megörökítő film címe: Hulló csillag születik

A reflektorokat hirtelen lekapcsolják. Néma áhítattal mered mindenki a kivetítőre, és nézi végig Béla tündöklését és szomorú bukását. A ’VÉGE’ feliratnál a teremben a tenyerek csattogása mellett pár pillanatig kisebb hangzavar uralkodik, majd ismét mindenki a belépő műsorvezetőre figyel.

–Most pedig, pár perc szünet után, következzen a Nagy fogyás című kisfilm, melynek főszereplője özv. Gazdag Gizella, kisnyugdíjas. Önök saját szemükkel láthatják majd, ahogy Gizi néni – akinek a mérlege világ életében több mint száz kilót mutatott, annak ellenére, hogy vagyonokat költött mindenféle fogyást ígérő csodakúrákra –, nyugdíjba vonulása után pár évvel, képes lesz rá, hogy – pehelysúlyban- benevezzen a Független Idős Disznópásztorok Egyesült Szervezete által megrendezett barátságos bokszversenyre. Hogy minek köszönheti mindezt? Nos, szerinte a nyugdíjából megvásárolt kalóriaszegény étrendnek.

A konferálást egyetlen pillanatra megszakítják a csenden átszűrődő zajok – papírcsörgés, szürcsölés, halk csámcsogás, valamint egyetértést sugalló mondatfoszlányok.

–Gizi néni történetét –megszakítás nélkül, hogy beleférjünk a műsoridőbe-, az utolsó versenyben lévő alkotás követi, mely dr. Pártos Pál, parlamenti frakcióvezető, életében bekövetkezett tragikus változás történetét meséli el. Pártos Úr egy koncepciós, vagyonosodással kapcsolatos, per kapcsán elvesztette legbecsesebb kincseit- majd bele szakadt a szíve. Odalett luxus yacht-ja – melynek megszerzésével egy régi, gyermekkori álmát váltotta valóra. Lefoglalták nyaralóját –oly sok szép emlék színhelyét. Még szerencse, hogy feje fölül –a villanegyed közepén álló- otthonát, és a család – Ferrari névre keresztelt- autóját nem vitte el a hatóság. A legjobban azonban annak örül, hogy állása megmaradt – nem is értem… hogy történhetett meg mindez?

Ismét sötétség borul a teremre. Feszült figyelemmel nézi mindenki Gizi néni küzdelmét a ringben, azonban a verseny végkimenetele előtt – valószínűleg egy esetleges folytatás reményében – a film véget ér. Ezután reklámblokkok következnek, melyekből – többek között – azt is megtudhatjuk, mi mindent nem vihetnek haza a vesztesek, majd hirtelen leáll a vetítés. A műsorvezető – láthatóan érthetetlen arccal, tétován – megjelenik, majd így szól.

–Biztos csak egy kis technikai hiba történt. Vagyis, most mondják a kollégák itt a fülembe, hogy nem. Mi? Ja, vagy úgy! Nos, sajnálattal kell közölnöm, hogy az elvileg legtöbb szavazatot kapott, harmadik alkotást kizárták a versenyből. Kiderült ugyanis, hogy az egyik szavazatszámláló – bár igen távoli, de mégis – rokona a készítőnek, így feltehetően csalás történt.

A nézőtéren többen felhördülnek. Egyesek kicsit hangosabban, idegen szavak használatával fejezik ki nemtetszésüket, mások csak suttognak. Aki fel is emeli a kezét, az nem tapsolás céllal teszi.

–Sajnálatos, ami történt, viszont így már csak a két versenyben maradt alkotás között kell a zsűrinek választani, hogy kié lesz a fődíj. Így sem lesz könnyű dolguk. A mérlegelésnél figyelembe kell venniük, többek között, a műsort közvetítő csatorna érdekeit is, sőt döntésük befolyással lehet akár még az elkövetkező választásokra is.

Kérdő tekintetek szegeződnek rá, amiből látszik a jelen lévők nem mindegyike érti a célzást.

–Mit is sugallhatnak a nézők tömeginek ezek a kisfilmek? Béla történetéből például a következő tanulság vonható le: Ha jól táncolsz, egész magasra is feljuthatsz, csak mindig figyelj oda, merre lépsz! Gizi néni története pedig felhívhatja a figyelmet arra, hogy ne becsüljük alá a nyugdíjasok erejét. Tehát a zsűri visszavonult egy hangszigetelt, kameramentes szobába, ahol meg tudják vitatni azt a fontos kérdést: Melyik kisfilm kerüljön ki győztesen, avagy mi a jó a népnek? Addig is rövid szünet következik.

A szünet, mely a TV nézőknek többnyire agymosó reklámblokkokból állt – és annyira rövid sem volt – véget ért. Kezdődhet az eredményhirdetés. Mindenki feszül csendben várja, hogy ki nyeri meg a versenyt.

–Tisztelt Hölgyeim, Uraim, kedves Tv nézők! Két nagyszerű alkotást láthattak, de csak az egyikük viheti haza a fődíjat. A zsűri sok vívódás után végre meghozta döntését. A győztes pedig nem más, mint…

Hirtelen a stúdióban minden fény kialszik, a TV-k képernyőjén pedig az alábbi felirat olvasható:

A CSATORNA
MÉDIA TÖRVÉNYT SÉRTŐ MAGATARTÁSA MIATT
AZ ADÁS
A VÁLASZTÁSOK LEZÁRÁSÁIG SZÜNETEL

…a napilapok hasábjain pedig: a zsűri heves – nem épp politikai felhangtól mentes- vitája valahogy felkerült az internetre…

Szólj hozzá!