Rekviem a Családomért

Jártó Róza
Rekviem a Családomért.

Ma se tudtam elmenni a temetőbe. Pedig ha úgy nézzük, alig 40 km-re van a házamtól. Ezt nem azt jelenti, hogy nem gondolok az eltávozott szeretteimre. Lacikára, a szüleimre, a bátyámra, a sógoromra, az öcsémre, húgomra, az unokaöcsémre, és még sok ilyen-olyan szintű rokonra, vagy akár a férjemre.
Mindnek meggyújtottam a gyertyáját. Nézve a táncot járó lángot, csak úgy tódulnak az emlékek. Minél korosabb leszek, annál több emlék jut az eszembe.
Azt is érdekesnek találom, hogy milyen kedves, aranyos történetek, amikre emlékezem.
Emlékeimbe mindig nevettünk, játszunk a testvéreimmel, és milyen jó testvérek voltunk. Pedig tudom, hogy nem volt mindig felhőtlen a kapcsolatunk, de ma és most már erre nem is tudok és nem is akarok emlékezni.
Elszaladt az élet. Lassan, de mindnyájan már csak emlékek maradunk.
Emlékszem, mikor játszottunk és a bátyán a fejemre tett egy almát és csúzlival azt akarta eltalálni, de mellé ment. Engem meg jól elpufált, mert szerinte én mozdultam el,
és emlékszem, az öcsémre, aki végig hallgatva a mesét, elindult megkeresni az elkóborolt kiscicát. Alig volt öt éves, de már akkor is mindenkit meg akart menteni…, aztán ifjan, alig érte meg a férfi kor küszöbét, meghalt.
Őt senki se mentette meg. Egyedül volt egy távoli város kórházi ágyán… .
És emlékszem a szüleimre. A nehéz sorsú okos és szép anyámra, akinek az életből a küzdelem jutott, míg felnevelte a 7 gyerekét, míg hű és jó feleségként kiszolgálta az apánkat, és apánkra, aki végig anyánk és a családja mellett állt, pedig hatalmas súlyt helyezett az élet a vállára …, és Lacikára is emlékszem, aki egyszer csak megjelent a kis szolgálati lakásunkban, azt állítva, hogy mi vagyunk a családja. Aztán pár nap múlva meghalt. Innentől tényleg a családja lettünk, ott alussza örök álmát a szüleim mellett, és szinte egyik gyermek se tudott többet róla csak azt, hogy élt 15 évet.
És még mennyi emlék… .
Mi, az emlékezők még járjuk az utunkat… .
De ti, nyugodjatok békében, mert mindig lesz valaki a családból, aki emlékezni fog Rátok, Ránk, a Varga Família tagjaira.
Jártó Róza

“Rekviem a Családomért” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Köszönöm szépen a kedves hozzászólásokat. Szeretettel gondolva minden kedves HM-es társra: Róza

 2. Kedves Róza!

  Megrendítő, szomorú emlékeket idéztél fel. Sajnos ezeket soha nem felejtjük el.

  Szeretettel:
  Zsuzsa

 3. Meghatóan szép, az emlékek velünk élnek – majd mi magunk is emlékké válunk.

  szeretettel üdvözöllek jó éjt!

  Sarolta mamuszka

 4. Kedves Róza!

  Szomorú, szép történeted érdeklődéssel olvastam. Bizony, nehéz eltemetni a szeretteink, nélkülük élni az életünk, de tény, hogy az emlékek velünk maradnak.

  Szeretettel: Rita🍁

Szólj hozzá!